Η άγρια ​​ζωή του Μπεκενμπάουερ: Οι τρεις σύζυγοι, το τηλεφωνικό σεξ, η δωροδοκία και τα φορολογικά σκάνδαλα

Φραντς Μπεκενμπάουερ και η σύζυγός του Χάιντι

i

©Photo by Miguel Villagran/Getty Images/Ideal Images

Η άγρια ​​ζωή του Μπεκενμπάουερ: Οι τρεις σύζυγοι, το τηλεφωνικό σεξ, η δωροδοκία και τα φορολογικά σκάνδαλα

Κώστας Τόπας 09:27 - 09.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:44 - 14.08.2024

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ πέθανε σε ηλικία 78 ετών και παρόλο που ο Γερμανός θρύλος έχει ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιογραφικά όλων των εποχών, η ζωή του εκτός γηπέδου πλαισιώθηκε από διαμάχες και σκάνδαλα.

Το ποδόσφαιρο έχει βυθιστεί στο πένθος μετά τον θάνατο του θρύλου της Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο δύο φορές νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 78 ετών περιστοιχισμένος από την οικογένειά του την Κυριακή μετά από πολλά χρόνια επιδείνωσης της υγείας του. Αφήνει πίσω του μια ποδοσφαιρική κληρονομιά που λίγα άτομα στην ιστορία του αθλήματος μπορούν να ανταγωνιστούν, με πολλούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους στο όνομά του, καθώς και νίκες σε Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Αλλά η κληρονομιά του μακριά από το γήπεδο δεν είναι και τόσο ονειρεμένη. Το σύμβολο του γερμανικού ποδοσφαίρου φαινόταν να μεταπηδά από διαμάχη σε διαμάχη στα τελευταία του χρόνια, με πολλές συζύγους, φορολογικά σκάνδαλα και καταγγελίες διαφθοράς να σπιλώνουν τη φήμη του εκτός γηπέδου. 

Το σκάνδαλο με την φοροδιαφυγή

Η πρώτη σύγκρουση του Μπεκενμπάουερ με το νόμο ήρθε στο απόγειο της ποδοσφαιρικής του καριέρας στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Πλήρωσε 826.024 ευρώ σε αναδρομικούς φόρους αφού προστατεύτηκε από τον φόρο εισοδήματος χρησιμοποιώντας μια άκυρη οικονομική δομή. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Ελβετία για φορολογικούς λόγους και αργότερα του επιβλήθηκε πρόστιμο από τις ελβετικές αρχές για φοροδιαφυγή για μια περίοδο τριών ετών. Στη συνέχεια, μετακόμισε στην Αυστρία καθώς οι φορολογικοί συντελεστές τους ήταν χαμηλότεροι από εκείνους της Ελβετίας.

Οι τρεις γάμοι και τα παιδιά

Ο «Kaiser» (Ο Αυτοκράτορας), όπως ήταν γνωστός στους θαυμαστές, παντρεύτηκε τρεις φορές. Αρχικά, με την πρώτη του σύζυγο, Μπριζίτ, το 1966. Χώρισαν 24 χρόνια αργότερα και ο Μπεκενμπάουερ παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Σίμπιλ, το 1990. Ωστόσο, αυτή η σχέση έληξε το 2004 και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Χάιντι, με την οποία παρέμεινε παντρεμένος μέχρι το θάνατό του.

Ο δύο φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας έχει πέντε παιδιά, δύο με την πρώτη σύζυγό της Μπριζίτ, συμπεριλαμβανομένου του Στέφαν Μπεκενμπάουερ, ο οποίος έγινε επίσης ποδοσφαιριστής, αλλά πέθανε τραγικά το 2015 από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 46 ετών. Είχε επίσης ένα με τη Σίμπιλ, πριν γίνει πατέρας ενός εξώγαμου παιδιού μετά από παράνομη σχέση με τη γραμματέα του συλλόγου του, Χάιντι, την οποία αργότερα παντρεύτηκε, σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι της Μπάγερν Μονάχου. Αυτός και η Χάιντι απέκτησαν αργότερα ένα άλλο παιδί.

Σε συνέντευξή του το 2005, ο Μπεκενμπάουερ παραδέχτηκε ότι ήταν «κακός πατέρας», προσθέτοντας ότι είχε βάλει το ποδόσφαιρο πάνω από την οικογένειά του σε όλη του τη ζωή και μετάνιωσε που δεν ήταν πιο συχνά εκεί για τα παιδιά του.

Το τηλεφωνικό σεξουαλικό σκάνδαλο

Το 2006, ο Μπεκενμπάουερ εμφανίστηκε σε μια διαφημιστική καμπάνια για κινητά τηλέφωνα στην πατρίδα του τη Γερμανία και αργότερα πλημμύρισε από τηλεφωνήματα από άνδρες που αναζητούσαν ερωτικές συνομιλίες σε μια περίεργη σύγχυση. Στο διαφημιστικό σποτ, ο πρώην ποδοσφαιριστής ζητούσε συγκεκριμένα τον αριθμό τηλεφώνου 0176/666666 και αμέσως βομβαρδίστηκε με κυματιστά κύμα κλήσεων από άντρες που νόμιζαν ότι επρόκειτο για σεξουαλική γραμμή. Αυτό συμβαίνει επειδή το «6» στα γερμανικά προφέρεται «sechs», το οποίο ακούγεται παρόμοιο με το «σεξ» (η λέξη είναι ίδια στα γερμανικά με την αγγλική).

Καταγγελίες για διαφθορά της FIFA

Το 1998, ο Μπεκενμπάουερ διορίστηκε αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και ηγήθηκε της επιτυχημένης προσφοράς της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Η εκστρατεία έκανε θαύματα για τη φήμη του ως διαχειριστή, αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν εμφανίστηκαν μια σειρά από καταδικαστικές κατηγορίες για δωροδοκία λίγα χρόνια αργότερα. Πριν από την διοργάνωση του 2006, αποκαλύφθηκε μια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ στη FIFA, η οποία πυροδότησε κατηγορίες για διαφθορά, με πολλούς να πιστεύουν ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ψήφων για την εξασφάλιση δικαιωμάτων φιλοξενίας. Ο Μπεκενμπάουερ το αρνήθηκε αυτό, αν και αποδέχθηκε την ευθύνη για τη «ψευδή δήλωση» της πληρωμής ως «τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μπεκενμπάουερ διορίστηκε στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA και όταν το σκάνδαλο δωροδοκίας της FIFA το 2015 χτύπησε τα χαρτιά, ο «Kaiser» βρέθηκε ξανά στο μικροσκόπιο. Το 2014, αποβλήθηκε από όλες τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες για ημέρες της δεκαετίας του 90', αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί σε έρευνα για διαφθορά που αφορούσε την κατανομή των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ.

Το 2016 ξεκίνησε έρευνα για τον Μπεκενμπάουερ σχετικά με την απόφαση της FIFA να απονείμει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία και το σπίτι του πρώην αμυντικού στην Αυστρία δέχθηκε έφοδο από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αξιωματούχοι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία για πληρωμή τουλάχιστον 1,7 εκατομμυρίων ευρώ (1,4 εκατομμυρίων λιρών), σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής, στο Μπεκενμπάουερ, μέσω Γιβραλτάρ. Υποστηρίχθηκε ότι αυτή ήταν μια αμοιβή συμβούλων για τη διασφάλιση της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 για τη Νότια Αφρική.

Μια άλλη πληρωμή 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που στάλθηκε στον Μπεκενμπάουερ από τη Γερμανική Ομοσπονδία το 2004, αποκαλύφθηκε επίσης, παρά το γεγονός ότι ο «Kaiser» ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν για αυτούς δωρεάν. Δεν είχε καταβληθεί φόρος για τα χρήματα όταν η πληρωμή εντοπίστηκε από τις αρχές, αν και ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου το αρνήθηκε. Οι κατηγορίες εναντίον του Μπεκενμπάουερ τελικά δεν κατέληξαν, καθώς το 2021 η έρευνα έκλεισε καθώς είχε λήξει η παραγραφή.

Το 2019, ο Μπεκενμπάουερ κατηγορήθηκε ότι έλαβε 4,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ψήφους για τα δικαιώματα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 μετά από αλληλογραφία μέσω email μεταξύ του Ρώσου βουλευτή Σεργκέι Καπκόφ και του Μπεκενμπάουερ και του οικονομικού του συμβούλου, Φέντορ Ράντμαν. Υποστηρίχθηκε ότι το ζευγάρι έλαβε 3 εκατομμύρια ευρώ, το καθένα σε αντάλλαγμα ψήφων και επιπλέον 1,5 εκατομμύρια ευρώ, σε αμοιβές επιτυχίας μετά την εξασφάλιση της προσφοράς.