Μπιέλσα: «Το ποδόσφαιρο γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστικό, το άθλημα είναι μια πολιτισμική έκφραση»

Μπιέλσα: «Το ποδόσφαιρο γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστικό, το άθλημα είναι μια πολιτισμική έκφραση»

Δημήτρης Χούπης 14:50 - 07.07.2024

Ο προπονητής της Ουρουγουάης, Μαρσέλο Μπιέλσα, μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Copa America αναφέρθηκε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και πως αυτό έχει γίνει.

Η Ουρουγουάη του Μαρσέλο Μπιέλσα πήρε μια μεγάλη πρόκριση για τα ημιτελικά του Copa America, νικώντας τη Βραζιλία στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί θα συναντήσει την Κολομβία, ενώ ο άλλος ημιτελικός είναι ανάμεσα σε Αργεντινή και Καναδά.

Με τη λήξη της αναμέτρησης ο πρώην τεχνικός της Λιντς μίλησε για το σύγχρονο ποδόσφαιρο το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει ολοένα και λιγότερο ελκυστικό. Τόνισε δε ότι σε λίγα χρόνια ότι μπορεί όλο πιο λίγος κόσμος θα βλέπει το άθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Το ποδόσφαιρο αποκτά όλο και περισσότερους θεατές, αλλά γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστικό. Αυτά που έκαναν αυτό το παιχνίδι το καλύτερο παιχνίδι του κόσμου είναι αυτά που σήμερα δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Μετά αυτή η διαδικασία θα τελειώσει.

Δεν έχει σημασία πόσος κόσμος παρακολουθεί το άθλημα εάν δεν διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα έχει κάτι ευχάριστο για να παρακολουθήσει και το μόνο που θα επωφεληθεί θα είναι οι μπίζνες. Γιατί αυτούς τους νοιάζει πόσος κόσμος θα παρακολουθήσει.

Αλλά σε λίγα χρόνια οι παίκτες που θα αξίζουν να καθίσεις να τους παρακολουθήσεις θα είναι λιγότεροι και το προϊόν θα είναι λιγότερο απολαυστικό. Αυτή η τεχνητή αύξηση θεατών θα τελειώσει.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο πέντε λεπτά με highlights. Το ποδόσφαιρο είναι περισσότερα από αυτό. Είναι μια πολιτισμική έκφραση, ένας τρόπος ταυτοποίησης. Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν Ουρουγουανοί που κοιτάνε μόνο τις καλύτερες στιγμές των αγώνων της εθνικής, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αίσθηση που μας επέτρεψε να ερωτευτούμε έναν λαό με το πιο χαρακτηριστικό σημάδι αναγνώρισης που έχει, το ποδόσφαιρο.

Θεωρώ ότι πρέπει να αγνοήσουμε το μοτίβο που μας προτείνουν, όπου η αντιπαράθεση, η κατηγορία, η αποφασιστικότητα εκείνου που είναι ένοχος, γίνεται εμμονή που δυσχεραίνει την ατμόσφαιρα στην οποία θα έπρεπε να παίζεται κανονικά το ποδόσφαιρο».