Μπομπ Πέισλι: Ο διάδοχος του Σάνκλι που «μεγάλωσε» τη Λίβερπουλ
i

Πέισλι / screenshot via Twitter

Μπομπ Πέισλι: Ο διάδοχος του Σάνκλι που «μεγάλωσε» τη Λίβερπουλ

Δημήτρης Χούπης 14:53 - 05.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:47 - 20.08.2024

Μία ημέρα σαν αυτή πριν 77 χρόνια ο Μπομπ Πέισλι έκανε το ντεμπούτο του στο πάγκο της Λίβερπουλ.

Η Λίβερπουλ τη δεκαετία του 70' και αυτή του 80' αναμφίβολα κυριαρχούσε τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη. Για όλο αυτό ευθυνόταν ένας προπονητής γεννημένος λίγο έξω από το Σάντερλαντ, ο Μπομπ Πέισλι. Ένας προπονητής που σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια πήρε τα ηνία από τον Μπιλ Σάνκλι και «μεγάλωσε» τη Λίβερπουλ, κάνοντάς την την ομάδα «θρύλος» που είναι σήμερα.

Ο Άγγλος τεχνικός πριν τη πρώτη ομάδα είχε αναλάβει τις ακαδημίες της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ, αλλά το ταλέντο του γρήγορα φάνηκε. Το 1971 όταν ο Μπιλ Σάνκλι υπέγραψε το τελευταίο του συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ, πήρε ως βοηθό του τον Πέισλι.

Τρία χρόνια αργότερα λοιπόν ο 55χρονος τότε Πέισλι αναλαμβάνει ως πρώτος προπονητής, τον οποίο ο Σάνκλι είχε αποφάσισε ως διάδοχό του. Πολλοί πίστευαν ότι αυτή η επιλογή ο Σκωτσέζος τεχνικός θα την μετάνιωνε αργότερα, αλλά γρήγορα τους διέψευσε ο Πέισλι.

Ποιος θα πίστευε ότι εννέα χρόνια μετά ο Άγγλος τεχνικός θα γινόταν θρύλος της ομάδας. Όταν μάλιστα ο Σάνκλι πήρε αυτή την απόφαση, ήξερε ότι ο Πέισλι, γνώριζε τη φιλοσοφία της ομάδας, ενώ ήταν και αρκετά καλός κριτής. Η πρώτη χρονιά βρήκε τη Λίβερπουλ να μην κατακτάει τίποτα και τους κριτές που ήθελαν τον Πέισλι να μην είναι ικανός διάδοχος του Σάνκλι να βγαίνουν σωστοί.

Ένα χρόνο μετά όμως οι «κόκκινοι» πήραν το πρωτάθλημα μετά από το 1973, αλλά και το κύπελλο UEFA. Το 1977 έφτασε στο μεγάλο λιμάνι ο αντικαταστάτης του Κέβιν Κίγκαν, Κένι Νταλγκλίς, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και ο Γκρέιαμ Σούνες. 

Με ηγέτες αυτούς τους δύο το 1977 η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Έξι χρόνια μετά τη πρώτη του Ιουλίου το 1983 ο Μπομπ Πέισλι αποχωρεί από την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ. Πίσω του άφησε μια κληρονομιά 19 τίτλων σε εννέα μόλις χρόνια. Το κοντέρ σταμάτησε στα έξι πρωταθλήματα, τα τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα κύπελλο UEFA και τρία Λιγκ Καπ, ενώ βγήκε έξι φορές προπονητής της χρονιάς.

Έχοντας περάσει 44 χρόνια στη Λίβερπουλ, ο Πέισλι τιμήθηκε και έγινε επίσημος πολίτης του Λίβερπουλ, ενώ έξω από το Άνφιλντ υπάρχει ένα άγαλμά του. Αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους Βρετανούς προπονητές και ίσως τον πιο πετυχημένο τεχνικό στην ιστορία των «κόκκινων». Μάλιστα ο Κένι Νταλγκλίς έχει πει για εκείνον: «Χρωστάω στον Μπομπ περισσότερα απ' ότι χρωστάω σε οποιονδήποτε άλλο στο παιχνίδι. Δεν θα υπάρξει κανείς σαν αυτόν».