Ο Γιώργος Μποροβήλος μίλησε για την κατάσταση στην ελληνική διαιτησία, τα προβλήματα και τα βήματα για να γίνει επαγγελματική.
Ως πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης και μέλος της Επιτροπής της Λίγκας για την επαγγελματική διαιτησία, ο Γιώργος Μποροβήλος μοίρασε τις ευθύνες για την τωρινή κατάσταση και στους παράγοντες και τους διαιτητές.
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ακόμα δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο για το πώς θα λειτουργήσει η επαγγελματική διαιτησία που σχεδιάζει η Super League και εκτίμησε ότι δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί τη νέα σεζόν.
Αναλυτικά όσα είπε ο Μποροβήλος στην εκπομπή «Δίκη στο Open»:
Για το ενδεχόμενο Έλληνα αρχιδιαιτητή το 2024 και Έλληνες διαιτητές στο χορτάρι: «Τόσο ο αρχιδιαιτητής όσο και η ΚΕΔ όσο και οι εν ενέργεια διαιτητές έχουν ένα θέμα που καταλήγει στην αποδοχή. Όσο δεν υπάρχει αποδοχή, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πλέον ζω τα πράγματα από την πλευρά του παράγοντα, τα ξέρω και από την πλευρά της διαιτησίας. Όσο δεν υπάρχει αποδοχή είτε στον Έλληνα διαιτητή είτε στον Έλληνα παράγοντα, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει αποδεκτός και ο αρχιδιαιτητής και ο πρόεδρος και τα μέλη της ΚΕΔ αλλά και πώς ο Έλληνας διαιτητής θα μπει να παίξει τα ντέρμπι γιατί αν παίζει παιχνίδια που μοιάζουν με τη Super League 2, αλλά το θέμα για την ΚΕΔ για το πώς πήγε η διαιτησία σε ένα πρωτάθλημα είναι το πώς πήγαν οι διαιτητές στα ντέρμπι».
Για τη δέσμευση Μπένετ περί 50% Ελλήνων διαιτητών: «Είναι μία πρόοδος προς την κατεύθυνση που πρέπει και να έχουμε Έλληνες όπως έχουν τα άλλα κράτη που έχουν τους δικούς τους διαιτητές. Προφανώς εφόσον συνεχίσει να υπάρχει αμφισβήτηση και κυρίως οι εκπρόσωποι των μεγάλων ομάδων έχουν ενστάσεις για τους ξένους διαιτητές, το θέμα έχει περάσει τα σύνορα. Οπότε η διαθεσιμότητα των Ευρωπαίων θα περιοριστεί αν όχι θα μηδενιστεί οπότε μάλλον θα πάμε σε μια μικτή σύνθεση με διαιτητές Έλληνες στο χορτάρι και ξένους στο VAR».
Αν έχουν γίνει κινήσεις για την επαγγελματική διαιτησία από την επιτροπή που συστήθηκε: «Με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της Λίγκας, αναλάβαμε να δουλέψουμε το κομμάτι της επαγγελματικής διαιτησίας. Δεν έχουμε ακόμα συνεδριάσει για να δούμε τι έχουμε στο μυαλό μας, τι μπορεί να πραγματοποιηθεί, ακόμα μπουσουλάμε. Φαίνεται ότι για τη νέα σεζόν τα πράγματα είναι λίγο στριμωγμένα».
Για τους απλήρωτους διαιτητές: «Για εμάς έχει λυθεί το ζήτημα. Πριν από κάθε παιχνίδι έχουν γίνει καταθέσεις, έχουν πιστωθεί τα χρήματα. Αν υπάρχουν οφειλές πρέπει να απαντήσει κάποιος από την ΕΠΟ. Δεν νομίζω ότι κάποιοι θέλουν «όμηρους» τους διαιτητές, μπορεί να είναι κάτι διαδικαστικό, κάποια θέματα που χρειάζεται χρόνος. Οι διαιτητές πρέπει να πληρώνονται. Τελεία. Εννοείται ότι αυτό είναι από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητήσει κάποιος για να πει ότι θέλει κάποια στιγμή να φτάσει στην επαγγελματική διαιτησία».
Για το ότι παρατηρητές διαιτησίας δεν έχουν λάβει καν τα έξοδα κίνησης επί ένα χρόνο: «Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, δεν το αμφισβητώ αλλά αυτό που ξέρω το λέω. Η Super League την οποία εκπροσωπώ ως μέλος του Αστέρα και γνωρίζω ότι γίνονται οι πληρωμές, πριν από τους αγώνες, έχει τελειώσει το οικονομικό θέμα. Όλα τα λογιστήρια των ΠΑΕ καταθέτουν τα χρήματα που είναι για τη διαιτησία. Το κομμάτι της επαγγελματικής διαιτησίας θέλει πάρα πολλή δουλειά. Βάζουμε μια ταμπέλα και λέμε “επαγγελματική διαιτησία”. Δεν λέει τίποτα η ταμπέλα. Κάποτε λέγαμε μακριά από τηλεοράσεις και ήρθε ο χρόνος και η επικαιρότητα και μας οδήγησε εκεί. Κάποτε λέγαμε μην κοιτάτε φάσεις στην τηλεόραση, τώρα τις βλέπουμε και εν ώρα αγώνα. Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο και οι διαιτητές να έχουν μείνει σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το πώς θα πάμε εκεί, με ποια μορφή, ποιος θα το υλοποιήσει, υπό ποιο καθεστώς και κανονισμό, τι θα σημαίνει. Έχει δρόμο».
Για μια πιθανή εφαρμογή του αγγλικού μοντέλου στη διαιτησία: «Όταν λέμε θέλουμε να πάμε το ποδόσφαιρο παραπέρα στο κομμάτι της διαιτησία που είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να συνεργαστούμε και να δούμε τα μοντέλα. Για αν πούμε να αντιγράψουμε κάτι, πρέπει να δούμε και αν μας ταιριάζει. Ένα κοστούμι μπορεί να είναι το πιο ακριβό και ποιοτικό άλλα να μην μας ταιριάζει. Σαφώς και πρέπει να πάρουμε ιδέες από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και να δούμε πώς θα τις προσαρμόσουμε στην Ελλάδα που λέει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να το οργανώσει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την επαγγελματική διαιτησία: «Είναι απλά τα πράγματα. Δεν είναι κάποιος που λέει “θες τέσσερις μήνες, έχεις τρεις άρα δεν προλαβαίνεις”. Αυτό είναι μία εκτίμηση ότι έτσι όπως κινούνται τα πράγματα στην Ελλάδα και αν σκεφτείτε ότι σε 2,5 μήνες έχουμε έναρξη πρωταθλήματος, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να πει κανείς ότι θα έχουμε επαγγελματική διαιτησία σε δύο μήνες. Πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή, να δούμε προς τα πού πάμε, τι θέματα πρέπει να δούμε».
Αν βλέπει σε 4-5 χρόνια να υλοποιείται στην Ελλάδα το σχέδιο της UEFA για μόνο Έλληνες διαιτητές: «Άμα πάμε στα 5 χρόνια είναι περιττό να συζητάμε. Ναι μεν δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα αλλά αν γίνει και τόσο αργά, η κουβέντα δεν έχει κανένα νόημα. Προφανώς και από την πρότερή μου ιδιότητα είμαι υπέρ των Ελλήνων διαιτητών. Σε αυτήν την ιστορία φταίνε κατά πολύ οι παράγοντες, το λέω ευθαρσώς, αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι διαιτητές. Άμα πούμε κάτι τέτοιο, είμαστε εκτός πραγματικότητας. Δεν βάζω ποσοστά ευθύνης στη ζυγαριά αλλά πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ένα πρόβλημα να καταλάβουν το ποσοστό συμμετοχής τους. Όταν υπάρχει ένα μεγάλο θέμα πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί. Ακούσατε να πω ότι οι παράγοντες δε φταίνε; Εγώ είπα ότι ο παράγοντας στην Ελλάδα έχει μεγάλη συμμετοχή στο πρόβλημα της διαιτησίας. Αλλά ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα δε λύνεται και εύκολα. Δύσκολο το πρόβλημα, δύσκολη και η λύση».
Γιατί δεν υπάρχει εκπροσώπηση της διαιτησίας στην ΕΠΟ: «Ανεξάρτητα από το ποιος φταίει, και από την πλευρά της διαιτησία υπάρχουν θέματα που άλλοι λένε το Α και άλλοι λένε το Β. Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή έτσι ώστε να υπάρξει και από την άλλη πλευρά μία ενέργεια για να κλείσει το θέμα. Ένα σύνθετο πρόβλημα πρέπει να λυθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, την πλευρά της διαιτησίας, την πλευρά της ΕΠΟ, την πλευρά της Λίγκας να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο σχέδιο που να είναι εφαρμόσιμο και σιγά-σιγά να κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και η διαιτησία θα φτιάξει. Αυτό δε σημαίνει ότι θα τα αφήσουμε έτσι τα πράγματα. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς σιγά-σιγά θα αποκατασταθεί και ο Έλληνας διαιτητής και η ελληνική διαιτησία. Όταν δημιουργήθηκε η Super League, όλες οι ομάδες μου έκαναν την τιμή να είμαι υπεύθυνος της διαιτησίας στη Λίγκα, έκανα και ΚΕΔ. Θέλω να πω ότι έχω μία εμπειρία, ξέρω πώς είναι ο χώρος. Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα για να πάμε από το πλην στο συν πρέπει να κάνουμε βήματα αργά, σταθερά και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε να δούμε πώς θα διορθώσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί ελληνικό ποδόσφαιρο, καλύτερες μέρες χωρίς ελληνική διαιτησία, δε γίνεται».
Τι θα έκανε ο ίδιος για να λύσει το πρόβλημα: «Αυτό το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να απαντηθεί με μία απάντηση σε μία ερώτηση. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν. Έχουμε ένα τεράστιο κομμάτι, τους παρατηρητές διαιτησίας. Ποιος λαμβάνει υπόψιν του τι συνέπειες θα έχει για τον διαιτητή μία έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας; Θα ήταν όμως πολύ ωραίο εάν ένας διαιτητής είχε τρεις πειθαρχικές σε έναν χρόνο ή τελείωνε τελευταίος στον πίνακα ή οι δύο τελευταίοι όπως πέφτουν οι ομάδες, να φεύγει και ο διαιτητής από τον πίνακα. Να ξέρει ότι δίνει και λόγο σε έναν άνθρωπο ο οποίος πήγε εκεί, τον έλεγξε, έκρινε ότι η απόδοσή του δεν ήταν η πρέπουσα και δεν θα πρέπει να είναι μόνο ο πάνσοφος ο πρόεδρος της ΚΕΔ ή ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔ και να κρίνεται για έναν διαιτητή που έκανε λάθος, ένα πλάγιο, να φεύγει από την κατηγορία και ένας διαιτητής που αλλοίωσε ένα σοβαρό παιχνίδι να λέμε “αυτά γίνονται, κάνουν λάθη και οι έξω”. Γιατί οι δύο τελευταίοι του βαθμολογικού πίνακα να μη φεύγουν ex oficio απ’ την κατηγορία; Τώρα ο διαιτητής λέει ότι “και να μου έβαλε κακό βαθμό ή να μη μου έβαλε κακό βαθμό, θα με ξαναβάλει την Κυριακή”. Για τον Χ λόγο, τον Ψ λόγο, ο νοών νοείτω. Από εκεί και πέρα είναι και η εκπαίδευση. Πρέπει ο διαιτητής να λαμβάνει υπόψιν του ότι όταν δεν πάει καλά θα έχει συνέπειες, κι αυτό μπορείς να το ελέγξεις ποικιλότροπα».
Για το πρόβλημα στην εκπαίδευση των διαιτητών στο VAR: «Είναι σαν ένα μαχαίρι. Αν δεν ξέρεις να το χειριστείς, θα κοπείς. Το VAR είναι τεχνολογία, την αποδεχόμαστε, αλλά τι σημαίνει; Λίγες φορές στο VAR και γρήγορες αποφάσεις. Πόσες φορές πάνε στο εξωτερικό οι διαιτητές στο VAR; Εμείς εδώ το έχουμε κάνει Κολιάτσου-Παγκράτι. Πάμε εκεί, καθήστε να δούμε τη μία μεριά, την άλλη μεριά, τι λέει ο ένας, τι λέει ο άλλος, έχουμε ξεχάσει και ποια φάση κοιτάμε. Εδώ είναι θέμα εκπαίδευσης».
Πώς θα αναδειχθεί το παραγωγικό κομμάτι της διαιτησίας: «Εκεί έχουμε σαφώς πρόβλημα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν ξέρει το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε. Δεν υπάρχει υποδομή και δεν είναι η Super League 1, είναι η Super League 2, η Γ’ Εθνική, τα ερασιτεχνικά, από εκεί ξεκινάει η διαιτησία».
Αν είχε τη δυνατότητα προς ποια κατεύθυνση θα επηρέαζε για την επαγγελματική διαιτησία: «Ξεκάθαρα είπα ότι δεν μπορούμε να μένουμε πίσω από την πρόοδο του ποδοσφαίρου. Η πρόοδος του ποδοσφαίρου μιλάει για το VAR. Ανεξάρτητα από τα αρνητικά του, είμαι ξεκάθαρα υπέρ του VAR, το ίδιο και γι αυτό που συζητάμε. Δεν μπορούμε να έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ερασιτέχνες διαιτητές. Το πώς θα πάμε, με ποιους θα πάμε και με ποια μορφή, εκεί θέλει πολύ μεγάλη κουβέντα. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα».