Ο Νάγκελσμαν για το γεγονός ότι το 21% θα ήθελε λιγότερους μαύρους παίκτες στην εθνική Γερμανίας: «Είναι ντροπή»

Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Ο Νάγκελσμαν για το γεγονός ότι το 21% θα ήθελε λιγότερους μαύρους παίκτες στην εθνική Γερμανίας: «Είναι ντροπή»

Κώστας Τόπας 13:38 - 03.06.2024 / Ανανεώθηκε: 13:38 - 03.06.2024

Ο προπονητής της Γερμανίας, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, χαρακτήρισε «ρατσιστική» μια έρευνα που διεξήχθη από εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ενόψει του Euro 2024.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Euro 2024, το οποίο ξεκινά στις 14 Ιουνίου. Η διοργανώτρια χώρα αντιμετωπίζει τη Σκωτία στον εναρκτήριο αγώνα της, αλλά πρώτα θα αντιμετωπίσει την Ουκρανία και την Ελλάδα σε φιλικές αναμετρήσεις πριν από τη διοργάνωση.

Ωστόσο, υπήρξε διαμάχη λίγες ημέρες πριν από τον αγώνα κόντρα στην Ουκρανία, αφού ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD της Γερμανίας διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με τη φυλή και την εθνική ομάδα. Η συγκεκριμένα έρευνα έγινε σε 1304 άτομα και διαπίστωσε ότι το 21% θα προτιμούσε περισσότερους λευκούς παίκτες να παίζουν για τα «πάντσερ».

Από την πλευρά του, ο Γιούλιαν Νάγκλεσμαν δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένος» που η έρευνα είχε οργανωθεί λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

«Παίζουμε ένα Euro για όλους στη χώρα», είπε ο Νάγκελσμαν, μέσω του EuroNews, πριν προσθέσει ότι η έρευνα ήταν «ρατσιστική... Νιώθω ότι πρέπει να ξυπνήσουμε». Τα σχόλια του τεχνικού των «πάντσερ» έρχονται αφού ο Γερμανός μέσος, Τζόσουα Κίμιχ επέκρινε την έρευνα ως «απόλυτα ρατσιστική».

«Όποιος έχει μεγαλώσει με το ποδόσφαιρο ξέρει ότι αυτό είναι απόλυτη ανοησία», είπε ο Κίμιχ. «Το ποδόσφαιρο συγκεκριμένα είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορείς να ενώσεις διαφορετικά έθνη, διαφορετικά χρώματα δέρματος και διαφορετικές θρησκείες», τόνισε στη συνέχεια ο μέσος της Μπάγερν.

Ενώ το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε περισσότερους λευκούς παίκτες στην εθνική ομάδα, το 65% δήλωσε ότι δεν συμφωνεί ή τείνει να μην συμφωνεί με τη δήλωση της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα «πάντσερ» θα αντιμετωπίσουν τη Σκωτία στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro στο Μόναχο στις 14 Ιουνίου πριν από άλλους αγώνες των ομίλων με την Ουγγαρία στη Στουτγάρδη στις 19 Ιουνίου και την Ελβετία στη Φρανκφούρτη στις 23 Ιουνίου.