Η απίστευτη ιστορία του Μπίμπρας Νάτχο: Ένας Ισραηλινός που δεν θέλησε να γλιτώσει τον στρατό, αλλά αρνείται να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο

Ο Μπίμπρας Νάτχο

i

© Photo by James Williamson - AMA/Getty Images

Η απίστευτη ιστορία του Μπίμπρας Νάτχο: Ένας Ισραηλινός που δεν θέλησε να γλιτώσει τον στρατό, αλλά αρνείται να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:52 - 09.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:50 - 14.08.2024

Μπίμπρας Νάτχο. Ένα άνθρωπος ο οποίος παρά το γεγονός πως ανήκε σε μειονότητα του Ισραήλ υπηρέτησε κανονικά τη στρατιωτική του θητεία παρά το γεγονός πως μπορούσε να την αποφύγει και ο οποίος αρνείται να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Ο Μπίμπρας Νάτχο αποτέλεσε τον ποδοσφαιριστή των ημερών στη Σερβία, αφού μετά το γκολ που πέτυχε στο ματς της Παρτιζάν με την Μλάντοστ, ξέσπασε σε κλάματα εξαιτίας του πολέμου στο Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο ο ίδιος απέδειξε πως είναι στενά συνδεδεμένος με την χώρα της Μέσης Ανατολής, παρά το γεγονός πως η καταγωγή του δεν είναι από εκεί.

Η μειονότητα των Κιρκάσιων και ο Νάτχο

Ο πρώην επιθετικός των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια στο Κφάρ Κάμα, ένα από τα δύο χωριά του Ισραήλ όπου ζουν μόνο Κιρκάσιοι, δηλαδή μουσουλμάνοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Mάλιστα, οι ίδιοι με τα χρόνια απέκτησαν και κάποια προνόμια, έχοντας το δικαίωμα να αρνηθούν να καταταγούν. 

Όμως ο Νάτχο δεν είπε ποτέ «όχι». Άλλωστε, ο πατέρας του Ακράμ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του υπηρετώντας στη συνοριακή αστυνομία, μετά τη μετανάστευση του παππού του Μπίμπαρς από την Τουρκία στην τότε βρετανική εντολή της Παλαιστίνης.

«Όταν ήμουν μικρός, μου έγινε πρόταση να πάω στον Άγιαξ. Ζήτησαν από τον πατέρα μου να υπογράψει ότι δεν θα κάνω τη στρατιωτική θητεία στον ισραηλινό στρατό. Το αρνήθηκε κατηγορηματικά, εργάστηκε ως συνοριοφύλακας για 30 χρόνια, γι' αυτόν η πίστη είναι το παν», δήλωσε ο έμπειρος μέσος.

Ο εθνικός ύμνος και η άρνηση

Μία ιστορία που λειτούργησε υπέρ του όταν μαθεύτηκε από τα ΜΜΕ, ωστόσο ήρθε μία ακόμη η οποία προσέλκυσε κάποιους... haters. Ο Νάτχο αρνούνταν να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις. Όμως ο ίδιος είχε την απάντηση. 

«Είμαι Κιρκάσιος και Μουσουλμάνος και δεν μπορώ να τραγουδήσω αυτές τις λέξεις. Δεν μπορώ να τραγουδήσω τον ύμνο αν δεν τον νιώθω ως μέρος του εαυτού μου, είναι θέμα σεβασμού τόσο για τον ύμνο όσο και για τη θρησκεία μου» δήλωσε ο ίδιος ενώ όταν άκουσε πως τον κριτίκαρε άσχημα ο Ετζάλ Μπέρκοβιτς, απάντησε πως: 

«Τέτοιοι άνθρωποι ψάχνουν μόνο για δημοσιότητα και δεν με πληγώνουν καθόλου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε».