Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στη Εθνική Γυναικών της Ζάμπια - Στο μικροσκόπιο της FIFA ο προπονητής Μπρους Μοέιπ

Προπονητής Ζάμπια, Μπρους ,Μοθέιπ

Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στη Εθνική Γυναικών της Ζάμπια - Στο μικροσκόπιο της FIFA ο προπονητής Μπρους Μοέιπ

Μαρία Δαλιάνη • 11:10 - 04.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:30 - 14.08.2024

Μια άσεμνη χειρονόμια του προπονητή της Εθνικής Γυναικών της Ζάμπια, Μπρους Μοέιπ, σε παίκτρια της ομάδας τους οδήγησε την FIFA να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών για τις σοβαρές καταγγελίες που υπάρχουν εις βάρος του.

Νέο κύκλο ερευνών άνοιξε η FIFA μετά από  μια νέα καταγγελία που υπήρχε εις βάρος του προπονητή της Ζάμπια για απρεπή χειρονομία εις βάρος παίκτριας της ομάδας του κατα την διάρκεια του Παγκοσμίου κυπέλλου γυναικών που διεξάγεται σην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλάνδία.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι νέες σοβαρές καταγγελίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της  the Guardian, που υπάρχουν εις βάρος του Μπρους Μουέιπ, προπονητή της Εθνικής Γυναικών της Ζάμπιας, ο οποίος φαίνεται να άγγιξε το στήθος μιας παίκτριας της ομάδας του. Η FIFA δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα που έχει προκύψει ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν καταγελλίες αμέσως μετα την πρώτη νίκη της Ζάμπια στο Παγκόσμιο Κύπελλο. 

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει ληφθεί μια καταγγελία σχετικά με την εθνική ομάδα γυναικών της Ζάμπια και αυτό διερευνάται επί του παρόντος», δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA και πρόσθεσε: «Η FIFA λαμβάνει κάθε κατηγορία για ανάρμοστη συμπεριφορά πολύ σοβαρά και έχει μια ξεκάθαρη διαδικασία ώστε όλοι στο ποδόσφαιρο να την αναφέρουν».

Με την The Guradian να αναφέρει ότι και άλλα μέλη της ομάδας της Ζάμπια ήταν παρών στο περιστατικό και μπορούν να το επιβεβαιώσουν ωστόσο, επέλεξαν να περιμένουν να ολοκληρωθεί η παρουσία τους στο Παγκόσμιο κύπελλο και μετά να μιλήσουν. 

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, όπου βρισκόταν η αποστολή, ανέφερε ότι δεν είχε λάβει καμία καταγγελία. «Ωστόσο, ενημερωθήκαμε για ένα περιστατικό και μετά από μια αρχική έρευνα δεν ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας την Παρασκευή (4/8). 

Ο Μπρους Μουέιπ είχε κατηγορήθει και στο παρελθόν για σεξουαλική κακοποίση χωρίς ωστόσο, να υπάρχει επίσημη καταγγελία είς βάρος του όμως, η Αφρικανική ομοσπονδία είχε τονίσει πως είχε διερευνήσει το θέμα καθώς, θεωρούσε πολύ σοβαρές τις κατηγορίες που υπήρχαν εις βάρος του. Ο Μουέιπ ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής Ζάμπιας από το 2018 όταν είχε ερωτηθεί για τις κατηγορίες που υπήρχαν εις βάρος τις είχε χαρακτηρήσει ψευδείς.

Η FIFA έχει τονίσει επανειλλημένα ότι οποιοδήποτε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης θα αντιμετωπίζεται με αυστηρή εμπιστευτικότητα ενώ πριν λίγο καιρό είχε αυστηροποιήσει τις πειθαρχικές ποινές που έχουν να κάνουν με σεξουαλικές επιθέσεις. Αφαίρεσε την 10ετή παραγραφή για τις διώξεις σε περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης και υποχρεώνει τις ενώσεις-μέλη και τις συνομοσπονδίες να κοινοποιούν στην FIFA όλες τις αποφάσεις που εκδίδονται σε θέματα σεξουαλικής επίθεσης.