Η νύχτα που δημιούργησε τον «Φάντομ», το τηλεφώνημα που κόστισε 7.800 και η καριέρα του Νίκου Σαργκάνη

Ο Νίκος Σαργκάνης

i

©Intime

Η νύχτα που δημιούργησε τον «Φάντομ», το τηλεφώνημα που κόστισε 7.800 και η καριέρα του Νίκου Σαργκάνη

Κώστας Τόπας 08:57 - 08.12.2024 / Ανανεώθηκε: 08:57 - 08.12.2024

Η ζωή και η πορεία του μεγάλου τερματοφύλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου, Νίκου Σαργκάνη.

Το «φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Νίκος Σαργκάνης πάλευε με τον καρκίνο εδώ και έναν χρόνο και τα ξημερώματα της Κυριακής (08/12) άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου νοσηλεύονταν έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Ο Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1954, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) με τον Ολυμπιακό και ένα Κύπελλο (1981), συν δύο πρωταθλήματα (1895-86, 1989-90) με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο σήκωσε τρία Κύπελλα (1986, 1988, 1989). Ο παρθενικός τίτλος της καριέρας του ήταν το Κύπελλο του 1980 με την Καστοριά με τα 5-2 επί του Ηρακλή στον τελικό.

Ο φάντομ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Νίκος Σαργκάνης ξεκίνησε από τον Ηλυσιακό, στον οποίο εντάχθηκε το 1966 στην ηλικία των 12 ετών και το 1969 στην ηλικία των 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, όπου αγωνίστηκε χωρίς να έχει αναπληρωματικό τερματοφύλακα.

Αρχικά, δεν υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της ομάδας καθώς, η θέση του ήταν στην αιχμή του δόρατος. Αρχισε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας έπειτα από υπόδειξη και επιμονή του παλιού διεθνή τερματοφύλακα Χρήστου Ρίμπα, όταν ο βασικός κίπερ της ομάδας κρίθηκε ανεπαρκής. Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν σημείωσε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ.

Το 1977 μετέβη στην Καστοριά, με την οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Ηταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας του, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την εκπληκτική πορεία της ομάδας στο κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1979-80, το οποίο κατέκτησε νικώντας με 5-2 τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα του ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Με τους Πειραιώτες κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81). Το 1985 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για πέντε περιόδους με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Με τους «πράσινους» κατέκτησε δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89). Στον τελικό του 1988, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι και απέκρουσε δύο, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτησή του.

Το 1990 αποκτήθηκε από τον Αθηναϊκό, τον οποίο και βοήθησε να τερματίσει στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (1990-91), για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, όντας και ο πρώτος που το κατέκτησε με αυτόν τον αριθμό συλλόγων.

Ως φιναλίστ ο Αθηναϊκός κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1991-92), όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κόντρα στην οποία ο Σαργκάνης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής ειδικά στον επαναληπτικό του «Ολντ Τράφορντ», όπου κράτησε την εστία του ανέπαφη. Οι δύο αγώνες έληξαν με 0-0 και ο δεύτερος αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, όπου τελικά «λύγισε» με 2-0.

Η μέρα που έγραψε ιστορία

Νίκος Σαργκάνης/©Intime

Στις 15 Οκτωβρίου 1980, ο Σαργκάνης έγραψε ιστορία, καθώς η Εθνική «άλωσε» το «Ίντροτς Πάρκεν» της Δανίας με 1-0 και η επιτυχία αυτή έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή ενός 26χρονου τερματοφύλακα με το ονοματεπώνυμο. Του Νίκς Σαργκάνη. Η λήξη του αγώνα βρήκε την Ελλάδα νικήτρια με 1-0 επί της Δανίας. Σκόρερ του εθνικού συγκροτήματος ο Ντίνος Κούης στο 50ο λεπτό της αναμέτρησης. 

Για την ιστορία, η «γαλανόλευκη» δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, αλλά ο Νίκος Σαργκάνης, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Την επομένη ημέρα, Δανοί δημοσιογράφοι αποθέωσαν το ταλέντο του Έλληνα κίπερ τερματοφύλακα. «Το ελληνικό φάντομ απογειώθηκε», «Ο άνθρωπος με πέντε χέρια», «Ο τερματοφύλακας σαρανταποδαρούσα», «Ένας 100χειρας στην Κοπεγχάγη» , ήταν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των δανικών εφημερίδων.

Ο Νίκος Σαργκάνης από εκείνο το παιχνίδι κι έπειτα έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως ο τερματοφύλακας «Φάντομ». Οι Δανοί τον παρομοίασαν με τα φάντομ, τα γνωστά μαχητικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας, εξαιτίας της απίστευτης εμφάνισής του στον αγώνα μεταξύ της Ελλάδας και τα Δανίας.

Tο τηλεφώνημα που κόστισε 7.800 κορώνες

Νίκος Σαργκάνης/©Intime

Μετά τη λήξη του αγώνα ο Νίκος Σαργκάνης κάλεσε την οικογένειά του στην Αθήνα. «Πώς σου φάνηκα μάνα;» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε στην μητέρα του. «Έπιανες πουλιά στον αέρα παιδί μου…», ήταν η απάντηση της μητέρας του. Ο Σαργκάνης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής, αλλά και πριν από το μεγάλο παιχνίδι, μιλούσε τηλεφωνικώς με τη μητέρα του και τις αδερφές του για να πάρει κουράγιο. Βέβαια, το πλήρωσε ακριβά, καθώς ο λογαριασμός του τηλεφώνου έφτασε τις 7.800 κορώνες Δανίας, ένα εξωφρενικό για την εποχή ποσό.

Η μεταγραφή που χάλασε

Ο Νίκος Σαργκάνης από μικρό παιδί ήταν υποστηρικτής του Παναθηναϊκού. Η μεταγραφή του στους «πράσινους» χάλασε εξαιτίας... της αγοράς της ΠΑΕ από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Οπως άλλωστε υποστήριξε ο Δημήτρης Θεοφάνης το 1985 στην Αθλητική Ηχώ. Μία ώρα πριν υπογράψει ο Σαργκάνης με τους «πράσινους» το 1979 εμφανίζεται η ισχυρή οικογένεια, παίρνει τον Παναθηναϊκό μέσα από τα χέρια του Παύλου Γιαννακόπουλου και χαλάει η μεταγραφή.

Νίκος Σαργκάνης/©Intime

«Ο Σαργκάνης θα ήταν στον Παναθηναϊκό από το 1979, αν δεν απεφάζιζαν τότε οι Βαρδινογιάννηδες να αναλάβουν τις τύχες του ιστορικού συλλόγου» είπε τον Ιούνιο του 1985 ο προπονητής τότε του Ηλυσιακού και πρόσωπο που ανέδειξε τον τερματοφύλακα Δημήτρης Θεοφάνης.

«Το 1979 ήταν η εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο γινόταν από ερασιτεχνικό, επαγγελματικό. Τότε όλοι πίστευαν πως θα αναλάμβανε τον Παναθηναϊκό ο κ. Π. Γιαννακόπουλος… Θυμάμαι ότι ο Σαργκάνης είχε κατέβει από την Καστοριά για να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.

Τον πήρα ένα πρωί και πήγαμε στο γραφείο του κ. Γιαννακόπουλου για να κλείσουμε τη μεταγραφή. Είχαμε συμφωνήσει σε όλα, αλλά μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ανακοινώθηκε ότι τον Παναθηναϊκό τον αναλαμβάνει ένας κολοσσός, ο όμιλος Βαρδινογιάννη και όπως ήταν φυσικό, η μεταγραφή ακυρώθηκε στο παρά ένα λεπτό. Ο Παναθηναϊκός έκανε «διάνα» που τον απέκτησε και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα γιατί ο Νίκος είναι ένας πολύ μεγάλος τερματοφύλακας και σίγουρα θα γράψει τη δική του ιστορία στον Παναθηναϊκό, τώρα που έστω και… ετεροχρονισμένα πήγε στην ομάδα που από μικρός ήθελε να φορέσει τη φανέλα της».

Στις 8 Μαΐου 1988, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Ολυμπιακό στα πέναλτι με 4-3, με πρωταγωνιστή τον «φάντομ», ο οποίος απέκρουσε δύο φορές.

Μόλις έληξε το ματς ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού φέρεται πως έτρεξε προς τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον αγκάλιασε και του φώναξε: «Πρόεδρε τους τα έβαλα στον κ… τα λεφτά»! Λίγες ημέρες αργότερα θα δήλωνε στο περιοδικό «Super Goal» ότι ο Κοσκωτάς του πρόσφερε 170 εκατ. δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση.