Ο Έλληνας «αρχιτέκτονας» της Πάντζαμπ, Νίκος Τοπολιάτης, παραχώρησε στο Sportal μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, σχολιάζοντας τη θητεία του στον Ολυμπιακό, το πρωτάθλημα της Ινδίας και όχι μόνο.
Η πρόκληση του εξωτερικού αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε άνθρωπο και ειδικότερα στον αθλητισμό, τα ρίσκα που πρέπει να πάρεις είναι μεγάλα. Ο Νίκος Τοπολιάτης αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα προς μίμηση, καθώς πήρε μία μεγάλη απόφαση ζωής, η οποία τον δικαίωσε στο 100%.
Από τα 25 του κιόλας χρόνια (2008), ο Νίκος Τοπολιάτης βρισκόταν στο Ρέντη, αποτελώντας έναν από τους βασικούς παράγοντες της γιγάντωσης των «ερυθρόλευκων» ακαδημιών στην εποχή Μαρινάκη.
Στον Ολυμπιακό ήταν προπονητής στα τμήματα K12, K13, K14, K15, K16, K17 και K19 και τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας από το 2017 μέχρι το 2019.
Τα επιτεύγματά του με την ομάδα του Πειραιά δεν ήταν λίγα. Όλα αυτά τα χρόνια κατέκτησε ως προπονητής το πρωτάθλημα με την Κ15 τη σεζόν 2015-2016, ως τεχνικός διευθυντής το πρωτάθλημα της σεζόν 2016-2017 με την Κ17 και την Κ19 και το πρωτάθλημα με την Κ17 τη σεζόν 2017-2018, πάλι ως τεχνικός διευθυντής.
Επίσης, υπήρξε ο στενός συνεργάτης του Μπερντ Στορκ, ως βοηθός του στην Κ19 και ως υποδιευθυντής στην ακαδημία. Με τον Γερμανό κατέκτησαν το πρωτάθλημα Κ19 τη σεζόν 2012-2013. Παράλληλα, ο Νίκος Τοπολιάτης έγινε εκπαιδευτής προπονητών και καθηγητής φυσικής αγωγής, ενώ έκανε το μεταπτυχιακό του πάνω στην προπονητική.
Μετά από 13 χρόνια παρουσίας στις ακαδημίες του Ολυμπιακού από διάφορα πόστα, ο ίδιος αποδέχθηκε την άκρως δελεαστική πρόταση της Ράουντ Γκλας Πάντζαμπ από την Ινδία κι έγινε μόνιμος κάτοικος Ασίας. Μπορεί αυτή η κίνηση να μην ήταν από τις πιο εύκολες, ωστόσο η κατάκτηση του πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν και η άνοδος της ομάδας στην Α΄ κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της, μας απέδειξε πως τα περισσότερα αν όχι όλα τα ποδοσφαιρικά παραμύθια, έχουν… αίσιο τέλος.
Σίγουρα η πρώτη απορία που έρχεται στο μυαλό κάποιου, όταν μαθαίνει για το story αυτό, είναι το πως μπορεί να προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον από μία τόσο μακρινή και άσημη, τουλάχιστον προς το παρόν, ποδοσφαιρικά χώρα για έναν Έλληνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος αποκλειστικά στο Sportal, μίλησε για την απόφαση αυτής της νέας πρόκλησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον δύσκολο αποχαιρετισμό με την ομάδα που τον ανέδειξε, τον Ολυμπιακό.
Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Τοπολιάτης στο Sportal:
Για την πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό: «Από μικρό παιδί έπαιζα ποδόσφαιρο. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιζα στην τοπική ομάδα του χωριού μου. Πήγα στις ακαδημίες πολλών ομάδων στη Βοιωτία, η οποία είναι και η καταγωγή μου. Θα έλεγα πως δεν είχα το ταλέντο να αγωνιστώ σε υψηλό επίπεδο κι αυτό το κατάλαβα νωρίς. Στη συνέχεια ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Γυμναστική Ακαδημία στην προπονητική. Προέρχομαι από μία αθλητική οικογένεια, ο πατέρας μου ασχολούνταν με τον αθλητισμό και στο σπίτι πολλές φορές συζητούσαμε για το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να είναι λίγο δύσκολο να ασχοληθώ με κάτι άλλο εκτός από αυτό».
Για το ξεκίνημα στην προπονητική: «Στο προπονητικό κομμάτι ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Γυμναστική Ακαδημία όπως είπα και στη συνέχεια μεταπήδησα στις σχολές προπονητών UEFA B, UEFA A και τώρα πλέον είμαι κάτοχος και UEFA Pro. Μέσα σε αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με την προπονητική στον Εθνικό Αστέρα για ένα χρόνο, στον Εθνικό Πειραιώς σαν βοηθός προπονητή τη σεζόν 2007-08 και στη συνέχεια δέχτηκα μία δελεαστική πρόταση από τον κ. Ζελενίτσα να πάω στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα την καριέρα μου στις ακαδημίες σαν προπονητής κι έμεινα στον Ολυμπιακό για 13 ολόκληρα χρόνια».
Για τις δύσκολες απαιτήσεις στον Ολυμπιακό: «Επειδή είχα δουλέψει σε δύο μεγάλα σωματεία για εκείνη την εποχή (Εθνικός Αστέρας, Εθνικός Πειραιώς) είχα την εμπειρία, ωστόσο ο Ολυμπιακός έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Ήθελα τον χρόνο μου να προσαρμοστώ. Είχαμε δημιουργήσει ένα πάρα πολύ καλό σύνολο προπονητών σε όλο αυτό το διάστημα. Δουλεύαμε πολύ καλά σαν ομάδα κι έτσι ήταν πιο εύκολο για μένα. Στην αρχή είχα την Κ12 και την Κ13 και στη συνέχεια όλα ακολούθησαν με μία φυσιολογική ροή. Έφτασα σε ένα σημείο να γίνω και τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας στον Ολυμπιακό. Είχα μία φανταστική περίοδο της ζωής μου σε αυτόν τον σύλλογο, διότι μεγάλωσα σαν άνθρωπος, σαν προπονητής και σαν προσωπικότητα».
«Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποτέλεσε πρότυπο για μένα»
Για τα πρότυπά του και τα άτομα που τον επηρέασαν θετικά: «Πρώτα απ΄ όλα είχα μία πολύ καλή επιρροή από τον Μπάμπη Ζελενίτσα, ο οποίος με πήγε στην ομάδα. Σαν προπονητές υψηλού επιπέδου που συνεργαστήκαμε στον Ολυμπιακό και με επηρέασαν αρκετά ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Κατά καιρούς είχαμε πολλά ονόματα στην ακαδημία στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ, διότι έβαλαν όλοι το λιθαράκι τους για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τον σύλλογο. Σε ότι αφορά τον Ερνέστο Βαλβέρδε, θεωρώ πως ήταν αυτός που έδωσε μία άλλη πνοή στην ακαδημία του Ολυμπιακού καθώς έφερε κι ανθρώπους που μας υποστήριζαν από την πλευρά του».
Για τις ακαδημίες του Ολυμπιακού: «Ο Ολυμπιακός έχει μία διοίκηση, η οποία επενδύει πάνω στις ακαδημίες κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα κλαμπ τέτοιου μεγέθους. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ένα όραμα, το οποίο έχει φέρει όλα τα ηλικιακά τμήματα του συλλόγου σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Η οργάνωση που έχει η ακαδημία του συλλόγου έχει ξεκινήσει από πολλά χρόνια πριν, είναι μία δουλειά που παίρνει αρκετό χρόνο. Πιστεύω πως από τη στιγμή που πήγα στον Ολυμπιακό το 2008 έχουν βάλει πολύ δυνατές βάσεις στις ακαδημίες και θέλοντας και μη, με όλη αυτή τη δουλειά που έχει γίνει την τελευταία 15ετία, η ομάδα πρωταγωνιστεί.
Για αυτόν τον λόγο έχουν βγει και τόσα πολλά παιδιά που δεν χρειάζεται να τα αναφέρω, οι οποίοι παίζουν στο εξωτερικό και στις ομάδες της Α και Β Εθνικής. Αν κάνουμε αυτήν την έρευνα, θα διαπιστώσουμε πως ένα τεράστιο ποσοστό ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή σε όλες τις κατηγορίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, προέρχονται από την ακαδημία του Ολυμπιακού. Επίσης, εκτός από ποδοσφαιριστές, ο Ολυμπιακός έχει βγάλει και πολλούς προπονητές. Τέλος, θέλω να συγχαρώ την Κ17, Κ19 και τους προπονητές τους για τις φετινές κατακτήσεις του πρωταθλήματος».
«Ήμουν σίγουρος πως ο Τσιμίκας θα έκανε τη διαφορά»
Για την εξέλιξη του Τσιμίκα: «Φυσικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ένα παιδί από την ακαδημία του Ολυμπιακού παίζει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είμαι περήφανος γιατί ήμουν μέρος σε όλο αυτό. Για τον Τσιμίκα δεν θα σας πω εγώ ότι τον έβλεπα κάθε μέρα στις προπονήσεις της ακαδημίας, αλλά θυμάμαι την πρώτη μέρα που τον καλέσαμε για δοκιμαστικά τον είχαμε βάλει στη θέση του αριστερού χαφ. Πραγματικά η γνώμη μας τότε ήταν ότι μπορεί να παίξει εξίσου καλά και στη θέση του μπακ. Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν όλα.
Είχε ένα τρομερό ταλέντο και διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι έκανε τη διαφορά. Ήμασταν σίγουροι πως μέσα από κατάλληλη εκπαίδευση και φυσικά με την υποστήριξη της πρώτης ομάδας σε όλο αυτό, ο Τσιμίκας θα έκανε το βήμα παραπάνω και θα έφτανε εδώ που έφτασε. Εκτός από τον Τσιμίκα όμως, είχα την τιμή να συνεργαστώ και με άλλους ποδοσφαιριστές οι οποίοι κάνουν ή έκαναν λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, όπως είναι ο Μπάμπης Λυκογιάννης, ο Μανώλης Σιώπης, ο Δημήτρης Διαμαντάκος, ο Παναγιώτης Ρέτσος κι όχι μόνο».
Για την αποχώρηση από τον Ολυμπιακό: «Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή. Όλοι προσπάθησαν να μου αλλάξουν γνώμη. Έφυγα στα μέσα της σεζόν από την Κ15 για να κάνω ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου. Αυτός που με αντικατέστησε ήταν ο Ιμπαγάσα, ενώ στο τέλος της χρονιάς η ομάδα πήρε και το πρωτάθλημα».
Στο τελευταίο του ματς ως προπονητής του Ολυμπιακού τον Φεβρουάριο του 2020, οι παίκτες της ομάδας του ετοίμασαν μία έκπληξη. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν του Πανιωνίου στο Ρέντη με 3-1 και ο Νίκος Τοπολιάτης αποχαιρέτησε την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την πλευρά τους οι πιτσιρικάδες ήξεραν για την αποχώρηση του προπονητή τους και στα γκολ που σημείωσαν σήκωσαν τις εμφανίσεις τους και φορούσαν από κάτω μπλουζάκια αφιερωμένα στον Νίκο Τοπολιάτη, λέγοντας έτσι το δικό τους «αντίο» στον κόουτς.
Για το επόμενο βήμα και την πρόταση από την Ινδία: «Ήταν δύσκολη απόφαση να φύγω από τον Ολυμπιακό και να αλλάξω όχι μόνο συνήθειες και ομάδα, αλλά να αλλάξω γενικότερα Ήπειρο. Ήταν ωστόσο μία απόφαση ζωής. Όταν δέχτηκα την πρόταση πραγματικά μου πήρε 2-3 μήνες να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω για το μέλλον μου. Ο Ολυμπιακός είναι η οικογένειά μου και δεν ήταν καθόλου εύκολο.
Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, μία νέα πρόκληση και κατάσταση, για την οποία αναγκαστήκαμε να μεταναστεύσουμε με την οικογένειά μου και να μετακομίσουμε στην Ινδία. Δεν έχω μετανιώσει για αυτήν την απόφαση, διότι μου έμαθε καινούργια πράγματα και με εξέλιξε προς το καλύτερο. Πιστεύω πως αν κάποια στιγμή επιστρέψω ή στην Ελλάδα ή στον Ολυμπιακό, θα είμαι πιο έτοιμος να βοηθήσω».
«Με κέρδισε η επιμονή του προέδρου»
Για το πως προέκυψε το ενδιαφέρον της Πάντζαμπ: «Όταν είσαι σε μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό πάντα έχεις προτάσεις. Είναι ένα κλαμπ παγκοσμίου βεληνεκούς, συνεχώς άνθρωποι σε βλέπουν και σε αξιολογούν, όπως και οι άλλοι προπονητές από την ακαδημία έτσι κι εγώ είχα στα χέρια μου πολλές προτάσεις. Δέχτηκα από μία αμερικάνικη εταιρεία, την RoundGlass μία δελεαστική πρόταση.
Αξιολόγησα όλες τις παραμέτρους και αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Αυτό που με κέρδισε στην Πάντζαμπ ήταν η επιμονή του προέδρου. Έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου κι αυτό μου έκανε το κλικ. Από εκεί και πέρα το μέγεθος της εταιρείας ήταν τόσο μεγάλο και ήθελα να δουλέψω σε έναν οργανισμό σαν τη RoundGlass».
Για τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία: «Η Ινδία είναι η χώρα των αντιθέσεων. Μπορείς να δεις έναν πάμπλουτο άνθρωπο και στην ίδια γειτονιά πιο πέρα να υπάρχει ένας πολύ φτωχός. Οι εικόνες των μεγάλων αντιθέσεων είναι αυτές που ξεχωρίζουν σε αυτήν τη χώρα.
Είναι τελείως διαφορετικό το περιβάλλον σε σχέση με την Ελλάδα τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην πραγματική ζωή. Πιστεύω πως στην Ινδία έχουν τεράστια εξέλιξη. Όταν πήγα εκεί στα τέλη του 2019 σε σχέση με το σήμερα, βλέπω μία τεράστια αλλαγή προς το καλύτερο σε όλους τους τομείς. Εγώ είμαι σε ένα πολύ καλό περιβάλλον. Βρίσκομαι στην πιο πλούσια πόλη της Ινδίας, την Τσαντίγκαρ.
Εκεί πέρα δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πάρα πολλοί μεγάλοι κι όλα εξελίσσονται πολύ γρήγορα σε σχέση με την Ελλάδα. Εγώ έκανα μεγάλο αγώνα να μάθω το landscape της χώρας. Δεν ήταν εύκολη η μετάβαση. Πλέον έχω γίνει ένας καλός γνώστης της ινδικής και διεθνής αγοράς. Για να σε εμπιστευτούν οι μάνατζερ και οι ατζέντηδες, χρειάζεται μία προεργασία. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία για μένα».
Για την έλευση του Στάικου Βεργέτη στην ομάδα: «Μετά από 2,5 χρόνια στην ομάδα διαπίστωσα ότι έπρεπε να φέρων έναν Έλληνα προπονητή, διότι τους εμπιστεύομαι πάρα πολύ. Θεωρώ πως σαν Έλληνες μπορούμε να δουλέψουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο, λόγω των γνώσεών μας, της εργατικότητάς μας και της προσέγγισης που έχουμε πάνω στο ποδόσφαιρο. Με τους προηγούμενους προπονητές που πέρασαν από την ομάδα είχαμε τα θετικά και τα αρνητικά μας. Εγώ ετοίμασα την ομάδα κατά τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να φέρων κάποιον Έλληνα να δουλέψει με όλα τα εφόδια σε ένα καλό περιβάλλον, με σκοπό να πετύχει. Γι΄ αυτό και πιστεύω πως μαζί με τον Στάικο τα καταφέραμε.
Σε ότι αφορά το παρασκήνιο της έλευσής του στην Ινδία, ο Στάικος Βεργέτης είναι ένας προπονητής που τον πίστευα πάρα πολύ, δεν είχαμε δουλέψει μαζί ποτέ στην Ελλάδα και δεν τον γνώριζα προσωπικά από πριν. Κάναμε αρκετά meeting στην Αθήνα και συζητήσαμε για την προοπτική και το όραμα που είχαμε για τον σύλλογο κι έτσι αποφασίσαμε από κοινού να πορευτούμε μαζί. Είναι ένας πολύ σοβαρός και αξιόλογος προπονητής κι αυτό φάνηκε με την άνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία».
Για την πρόκληση του εξωτερικού: «Στο ποδόσφαιρο γενικά οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόζονται σε πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα στη νοοτροπία της καθημερινότητας, στο περιβάλλον και στη διατροφή. Υπάρχουν νέα δεδομένα για τα οποία πρέπει να κάνει ο καθένας ένα βήμα πίσω. Έχω καταλάβει πως πολλοί Έλληνες προπονητές δεν θέλουν να βγουν από το comfort zone. Εάν όμως βγουν από αυτό, θα έχουν και περισσότερες επιτυχίες στο εξωτερικό. Ο Έλληνας θέλει να απολαμβάνει την κάθε στιγμή».
Για το αν πίστεψε ο σύλλογος στην άνοδο από την πρώτη στιγμή: «Ο ξεκάθαρος στόχος από το ξεκίνημα της σεζόν ήταν ο πρωταθλητισμός και η άνοδος στην πρώτη κατηγορία. Έγινε ο σωστός προγραμματισμός από εμένα και τους ανθρώπους της ομάδας με σκοπό όλα να είναι έτοιμα. Όσον αφορά στις κινήσεις, έγιναν πολύ προσεκτικά. Δώσαμε βάση στο ποιοι παίκτες και συνεργάτες θα πλαισιώσουν τον Στάικο, έχοντας και την εμπειρία αυτά τα 2,5 χρόνια στην Ινδία. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ήμασταν αφοσιωμένοι στον στόχο της ανόδου, τον οποίο πετύχαμε. Ακόμα και στα μέσα της σεζόν όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά, εμείς παραμείναμε προσηλωμένοι και τα καταφέραμε».
Η συνεργασία του Νίκου Τοπολιάτη με τον προπονητή των πρωταθλητών, Στάικο Βεργέτη, αποδείχθηκε ιδανική. Η Πάντζαμπ κατέκτησε το πρωτάθλημα της I-Ligue ούσα στην κορυφή με 52 πόντους και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στα… σαλόνια της Ινδίας για πρώτη φορά.
Για τους στόχους ενόψει της νέας σεζόν: «Θα είναι η πρώτη μας σεζόν στην πρώτη κατηγορία.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να στελεχώσουμε την ομάδα για να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί στο ISL. Δεν θέλω να είμαι πολύ φιλόδοξος για τη νέα χρονιά. Θέλω να πάρουμε το feeling της πρώτης κατηγορίας και ο στόχος είναι να τα πάμε καλά και γιατί όχι να τερματίσουμε στην πρώτη εξάδα».
«Κάποια στιγμή θα επιστρέψω στην Ελλάδα»
Για το νέο συμβόλαιο με την Πάντζαμπ: «Έχω υπογράψει νέο «λευκό» συμβόλαιο με την ομάδα, το οποίο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Με τη διοίκηση έχουμε βάλει κάποια στάνταρ για το που θέλουμε να φτάσουμε έως το 2025. Είμαι πολύ ευχαριστημένος εκεί. Έχω φτιάξει το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, έχω προσλάβει τους ανθρώπους που θέλω κι έχω μία δυνατή ομάδα γύρω μου. Άπαντες δίνουν τη ψυχή τους για την ομάδα. Φυσικά η χώρα μου είναι η Ελλάδα και κάποια στιγμή θα επιστρέψω, είτε αυτό είναι μετά από έναν χρόνο είτε μετά από δέκα.
Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχω χρόνο να σκεφτώ κάτι άλλο, πέρα από τη βελτίωση του υπάρχον κλαμπ που βρίσκομαι. Με τον Στάικο και την ομάδα του ήδη ανανεώσαμε το συμβόλαιο μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ακόμη δύο Έλληνες στο επιτελείο. Ο λόγος γίνεται για τους Δημήτρη Κάκκο, που έχει τον ρόλο του βοηθού προπονητή και Νίκο Τσαγκατάκη, που είναι προπονητής φυσικής κατάστασης. Εύχομαι να έχουμε μία σεζόν με υγεία κι επιτυχίες».
Για τον μεταγραφικό σχεδιασμό: «Υπάρχει ήδη διπλασιασμός του μπάτζετ, έχουμε πάρει 11 παίκτες και χρειαζόμαστε ακόμη 10 για την επόμενη χρονιά. Προσπάθησα να κρατήσω τον βασικό κορμό της ομάδας. Όπως είναι λογικό, κάποιοι παίκτες αποχώρησαν λόγω απόδοσης. Είμαστε σε μία διαδικασία καθημερινής αναζήτησης, με στόχο να στελεχώσουμε το ρόστερ με τους καλύτερους δυνατούς παίκτες».
«Ίσως φέτος έρθει Έλληνας παίκτης στην ομάδα»
Για το αν έχει προσεγγίσει Έλληνες παίκτες: «Εγώ είμαι πάντα στις συζητήσεις με Έλληνες ποδοσφαιριστές κι από τη Β΄ κι από την Α΄ Εθνική. Μπορεί να μην έχει προκύψει κάποια συνεργασία μέχρι στιγμής όμως έχουμε κάποιες κενές θέσεις και ίσως φέτος φέρουμε ένα Ελληνόπουλο. Πιστεύω υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα κι από νέα παιδιά που βγαίνουν στο προσκήνιο σιγά σιγά αλλά κι από τους παλιούς ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν τη διάθεση να έρθουν στην Ινδία γιατί ξέρουν πλέον κι από εμάς τι συνθήκες επικρατούν εδώ και ποιο είναι το περιβάλλον που πρόκειται να αντιμετωπίσουν».
Για τον Δημήτρη Διαμαντάκο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην Ινδία: «Με τον Δημήτρη έχω μία φιλική σχέση από την περίοδο που ήταν στην ακαδημία του Ολυμπιακού. Έχουμε συνεργαστεί για πάνω από 7-8 χρόνια κι έχουμε καλές σχέσεις, μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Ο Δημήτρης έχει πολύ καλές δυνατότητες, μπορεί να πρωταγωνιστήσει και την επόμενη σεζόν όπως και φέτος και θα του ευχηθώ καλή επιτυχία με την Κεράλα Μπλάστερς. Πιστεύω να έχουμε ένα ωραίο πρωτάθλημα στο οποίο θα επιβάλλουμε το ελληνικό στοιχείο».
Για την πίεση των οπαδών και η σύγκριση με την Ελλάδα: «Μπορεί στην Ινδία να υπάρχει μία άλλη κουλτούρα, αλλά στον αθλητισμό η ίδια πίεση υπάρχει παντού. Θα μπορούσα να πω πως επειδή εδώ ανέλαβα την ομάδα εξ ολοκλήρου ίσως υπάρχει και μεγαλύτερη πίεση για διάκριση. Όταν φεύγεις από τη χώρα σου, έχεις ένα πρότζεκτ να βγάλεις εις πέρας. Η εσωτερική πίεση για διάκριση και για σωστή εκπροσώπηση της Ελλάδας είναι μεγάλη. Ωστόσο λαμβάνεις και την πίεση από τους εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η διοίκηση και το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα».
Για την τρέλα των οπαδών: «Στη δεύτερη κατηγορία που συμμετείχαμε μέχρι τώρα δεν βιώναμε αυτό το πάθος. Βέβαια υπήρχε και η περίοδος του covid, ωστόσο δεν υπήρχε αυτή η τρέλα με τα γεμάτα γήπεδα. Αντιθέτως, στην πρώτη κατηγορία είδαμε γήπεδα 60 χιλιάδων θέσεων να γεμίζουν κι εύχομαι να το δούμε και τη νέα σεζόν αυτό. Πιστεύω ο κόσμος θα γεμίσει όλα τα γήπεδα της Ινδίας. Σε αυτήν τη χώρα το πρώτο άθλημα είναι το κρίκετ, αλλά σιγά σιγά ο κόσμος ασχολείται και με το ποδόσφαιρο».
Για τους νεαρούς παίκτες που διακρίθηκαν στη φετινή Super League: «Το ταλέντο πάντα υπήρχε και θα υπάρχει και στον Ολυμπιακό αλλά και στις υπόλοιπες ακαδημίες. Πιστεύω πως τώρα τα παιδιά θα παίρνουν τις ευκαιρίες τους, Βέβαια παίζει ρόλο ποιος θα τους εμπιστευτεί και θα τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν το επόμενο βήμα. Εγώ πραγματικά είδα παιδιά να διαπρέπουν από την ακαδημία του Ολυμπιακού. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και στελέχωση από καλούς προπονητές, μπορούν και οι άλλες ομάδες να προωθήσουν παίκτες στην πρώτη ομάδα».
Για τη δημιουργία των Β΄ ομάδων: «Εμείς στον Ολυμπιακό από το 2012 είχαμε κάνει αυτήν την συζήτηση με την ομοσπονδία και είχαμε ζητήσει τη δημιουργία των δεύτερων ομάδων. Βέβαια αυτή η απόφαση πάρθηκε δέκα χρόνια μετά. Πιστεύω πως το κενό μεταξύ της Κ19 και μίας πρώτης ομάδας είναι πολύ μεγάλο. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να παίρνουν κι άλλες εμπειρίες για να πηγαίνουν έτοιμοι στη μεγάλη ομάδα. Ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν οι Β΄ ομάδες πρέπει να επαναξιολογηθεί με σκοπό να μπουν καλύτερες βάσεις.
Οι δεύτερες ομάδες πρέπει να μπουν σε μία σωστή κατεύθυνση, με σκοπό οι παίκτες να θέλουν να αγωνιστούν με αυτές και να μην πηγαίνουν δανεικοί. Όταν υπάρχει ένα σωστό εκπαιδευτικό πλάνο από την πιο μικρή ομάδα ενός συλλόγου μέχρι την πρώτη, τότε ο ποδοσφαιριστής θα είναι πιο έτοιμος να αγωνιστεί διότι θα έχει ακολουθήσει μία φυσιολογική ροή. Σαν ένα συμπέρασμα, η δημιουργία των Β΄ ομάδων αποτελεί ένα θετικό για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των στόχων».
13:10 - 05.03.2023
Ο Στάικος Βεργέτης πήρε πρωτάθλημα στην Ινδία!
Ο Στάικος Βεργέτης οδήγησε την ομάδα του, Ground Glass Poun Jam Panjam στην άνοδο της μεγάλης κατηγορίας της Ινδίας.
Για τις διαφορές απαιτήσεων μεταξύ της ακαδημίας και της πρώτης ομάδας: «Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το να δουλεύεις σε μία ακαδημία, σημαίνει πως πρέπει να ακολουθείς τους παίκτες και να δημιουργήσεις ένα εκπαιδευτικό μονοπάτι. Στην πρώτη ομάδα παίζει περισσότερο σημαντικό ρόλο η απόδοση και η επιλογή σωστών μεταγραφών, με σκοπό η κάθε ομάδα να πετύχει τους στόχους της.
Νιώθω πολύ τυχερός που έχω δουλέψει κι σε αυτά τα δύο επίπεδα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή απολαμβάνω να δουλεύω για την πρώτη ομάδα στην Ινδία. Έχω δουλέψει για 13 χρόνια στην ακαδημία του Ολυμπιακού και θεωρώ πως είναι ένα μικρόβιο μέσα μου. Κάποια στιγμή θα επανέρθω στις ακαδημίες διότι είναι πολύ δημιουργικό να βλέπεις παίκτες να εξελίσσονται».