Νοέλ Λε Γκρε: Ο βιομήχανος που έχει αναστατώσει το γαλλικό ποδόσφαιρο
i

Λε Γκρε/©Twitter

Νοέλ Λε Γκρε: Ο βιομήχανος που έχει αναστατώσει το γαλλικό ποδόσφαιρο

Ανδρέας Σερεβέτας • 11:54 - 10.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:42 - 20.08.2024

Ο 81χρονος ωθείται σε παραίτηση μετά τις δηλώσεις για τον Ζιντάν.

Ο Νοέλ Λε Γκρε έκανε ένα σοβαρό λάθος, που εκτός απροόπτου, θα βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική παραγοντική του καριέρα. Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας κατέχει το ανώτερη θέση στο εγχώριο ποδόσφαιρο από τις 18 Ιανουαρίου του 2011. Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Ήταν πρόεδρος στη Ligue 1, στη διοργανώτρια του πρωταθλήματος, από το 1991 έως το 2000. Ακολούθησε παύση πέντε ετών. 

Από το 2005 μέχρι και το 2011 είχε τη θέση του αντιπροέδρου στην ομοσπονδία. Εκείνο το διάστημα κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές χορηγίες που βελτίωσαν σημαντικά τα έσοδα της. Η πιο σημαντική από όλες αφορούσε τη Nike. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ανέβει στον θρόνο και με συμπαίκτη τον κολοσσό της αθλητικής βιομηχανίας τα κατάφερε.  

Το 2010 οι Γάλλοι διεθνείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον αποκλεισμό του Ανελκά από την εθνική ομάδα πριν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη συνέχεια απέτυχαν παταγωδώς στη διοργάνωση. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Jean-Pierre Escalettes παραιτήθηκε στις 2 Ιουλίου. Στις 22 Μαρτίου του 2011, του απονεμήθηκε το παράσημο της UEFA από τον τότε πρόεδρο της Μισέλ Πλατινί για τη συνεισφορά του στο άθλημα. 

Ο Λε Γκρε καραδοκούσε. Στις 18 Ιουνίου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό που άγγιξε το 55%. Διαδέχθηκε τον προσωρινό πρόεδρο Fernand Duchaussoy και ξεκίνησε η περίοδος της «βασιλείας» του στο γαλλικό ποδόσφαιρο, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.  

Ο Λε Γκρε δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο, όπως ισχύει με τους περισσότερους παράγοντες που διοικούν το ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Είναι όμως άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στο Bourbriac, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Βρετάνης. Δημιούργησε βιομηχανία τροφίμων. Ο όμιλος έχει την επωνυμία του. Διαθέτει δικό του αλιευτικό στόλο. Κυρίως προωθεί στις αγορές κατεψυγμένα πιάτα με κρέας, ψάρι και λαχανικά. Φτιάχνει επίσης σούπες, σάλτσες και τροφές για κατοικίδια. Τα προϊόντα του ομίλου είναι πασίγνωστα στη Γαλλία. 

Ο 81χρονος έφτασε στην κορυφή στην οποία έχει παραμείνει για πολλά χρόνια. Όμως μία στιγμή αρκεί για να καταστραφεί και ο πιο ισχυρός. Από τη ώρα που ενεπλάκη στην υπόθεση η γαλλική κυβέρνηση αγρίεψαν επικίνδυνα γι' αυτόν τα πράγματα. Ξαφνικά βγήκαν στο προσκήνιο οι αποκαλύψεις της μάνατζερ για τη σεξουαλική παρενόχληση που ισχυρίζεται πως δέχθηκε από τον Λε Γκρε. Αύριο ενδεχομένως να εμφανιστεί κάτι άλλο σε βάρος του. 

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έκανε το λάθος να πιστέψει ότι έγινε βασιλικότερος του βασιλέως. Ο Ζιντάν είναι το γαλλικό ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο βασιλιάς και όχι ο εκάστοτε πρόεδρος της ομοσπονδίας. Αν δεν παραιτηθεί σύντομα ο Λε Γκρε, προβλέπω ότι θα περάσει μία βόλτα ο Μακρόν από την ομοσπονδία. Δεν θα βάλει ξανά την υπουργό αθλητισμού να κάνει δηλώσεις. Θα πάει ο νούμερο ένα πρόεδρος της Γαλλίας στα γραφεία. Και ίσως έχει μαζί του τον Ζινεντίν. Και θα πει στον πρόεδρο της ομοσπονδίας: «Allez Monsieur Le Graët.» Πλάκα θα έχει μετά να κάνουν πρόεδρο τον Ζιντάν.