Η παράδοξη ιστορία της Νότιγχαμ που κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών: Οι 30 μεταγραφές και τα εκατομμύρια που δεν έπιασαν τόπο

Νότιγχαμ Φόρεστ

i

©Photo by MI News/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Η παράδοξη ιστορία της Νότιγχαμ που κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών: Οι 30 μεταγραφές και τα εκατομμύρια που δεν έπιασαν τόπο

Κώστας Τόπας 12:51 - 17.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:33 - 14.08.2024

Μεταγραφές κάθε τέσσερις ημέρες, ξόδεψε χρήματα περισσότερα από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν. Η Νότιγχαμ Φόρεστ κινδυνεύει με ποινές που θα τις απαγγελθούν για παραβίαση των κανόνων βιωσιμότητας που αφορούν το Financial Fair Play.

Επίσημες είναι πλέον οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εις βάρος της Νότιγχαμ Φόρεστ (όπως και της Έβερτον) για παραβιάσεις που αφορούν το Financial Fair Play. Πλέον η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη απειλείται με πολύ βαρύ πρόστιμο ή αφαίρεση βαθμών. Οι παίκτες, το προπονητικό επιτελείο και ο προπονητής, Νούνο Εσπιρίτο Σάντο ενημερώθηκαν ότι η 15η Φόρεστ μπορεί να τορπιλιστεί στις θέσεις του υποβιβασμού. Οι φίλαθλοι έχουν αρχίσει κι ανησυχούν.

Μεταγραφές κάθε τέσσερις ημέρες

Ολα αυτά όμως έχουν μια αιτιολόγηση. Οι μεταγραφικές κινήσεις της Νότιγχαμ τα τελευταία χρόνια την οδήγησαν, εδώ που βρίσκεται σήμερα. Στο χείλος του γκρεμού. Οταν αποκτήθηκε ο Τζέσι Λίνγκαρντ, ο Άγγλος μεσοεπιθετικός είχε τον υψηλότερο μισθό από οποιονδήποτε παίκτη στην ιστορία της ομάδας. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η Νότιγχαμ ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα το καλοκαίρι του 2022 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Παρί Σεν Ζερμέν. Μια νέα μεταγραφή ερχόταν, κατά μέσο όρο, κάθε τέσσερις ημέρες,

«Τριάντα υπογραφές, ποιος νοιάζεται;» τραγούδησαν οι οπαδοί. Τώρα όμως ο σύλλογος θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Premier League και θα πρέπει να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με τους ανθρώπους που είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν είχαν ποτέ ξεχάσει τα όρια του Financial Fair Play και τι ήταν επιτρεπτό και τι όχι.

Το παράδοξο με τους παίκτες

Υπάρχει η ιστορία του Ομάρ Ρίτσαρντς, ο οποίος εντάχθηκε από την Μπάγερν Μονάχου χωρίς κανείς να καταλάβει ότι είχε κάταγμα στο πόδι. Κάπως έτσι, ο Ρίτσαρντς πέρασε ιατρικές εξετάσεις στην Ελλάδα. Κόστισε 8,5 εκατομμύρια ευρώ και, 18 μήνες μετά, δεν έχει παίξει ούτε ένα λεπτό για τον σύλλογο μιας και σήμερα ανήκει στον Ολυμπιακό. Από την άλλη, ο Χάρι Άρτερ εξακολουθεί να πληρώνεται από τον σύλλογο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό τα τελευταία τρία χρόνια! Επιπλέον, το συμβόλαιο του Αρτέρ του αποφέρει 40.000 λίρες την εβδομάδα και το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε αυτόματα ένας επιπλέον χρόνος, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, μετά την άνοδο. Δεν είναι αυτός ο λόγος που η Φόρεστ ξεπέρασε τα όρια του FFP. Είναι, ωστόσο, σύμβολο της υπερβολής του συλλόγου, κερδίζοντας 6 εκατομμύρια λίρες σε μισθούς από την τελευταία του συμμετοχή.

Από την άλλη η Νότιγχαμ Φόρεστ όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στην προσπάθειά της να βρει έναν εκλεκτό τερματοφύλακα μετά το «διαζύγιο» με τον Μπρις Σάμπα. Μία ακόμη υπόθεση είναι αυτή του Κρις Γουντ και του Τζόντζο Σέλβεϊ από τη Νιουκάστλ τον περασμένο Ιανουάριο. Οι ιθύνοντες της Νότιγχαμ ήξεραν ότι οι αριθμοί περιείχαν κάθε είδους κινδύνους. Ωστόσο, προχώρησαν κανονικά στις συγκεκριμένες μεταγραφές.

Ο Γουντ υπέγραψε ως δανεικός με μια ρήτρα στο συμβόλαιό του που οδήγησε σε συμφωνία 15 εκατομμυρίων λιρών, με 100.000 λίρες την εβδομάδα. Ο Σέλβεϊ είχε συμβόλαιο δυόμισι ετών με περίπου 75.000 λίρες την εβδομάδα. Και οι δύο μεταγραφές προκάλεσαν έκπληξη, αλλά όχι για θετικούς λόγους. Ο Φίλιπο Γκιράλντι, τότε αθλητικός διευθυντής της Νότιγχαμ, έχασε τη δουλειά του ως αποτέλεσμα, εν μέρει, επειδή ήταν ο άνθρωπος που σύστησε τους δύο παίκτες.

Ο Γιώργος Συριανός, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος προσλήψεων, είχε απολυθεί επειδή τα μέλη της ιεραρχίας της Φόρεστ δεν εντυπωσιάστηκαν από έναν από τους εκλεκτούς του, τον Τάιβο Αβονίγι, ο οποίος κόστισε 17,5 εκατομμύρια λίρες για να αποκτηθεί από την Ουνιόν Βερολίνου και σήμερα έχει μόλις 4 γκολ σε 10 εμφανίσεις. Ο Νούνο Εσπιρίτο θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (23/01) και οι φίλοι της ομάδας δεν πρόκειται να ρίξουν την ευθύνη στο Πορτογάλο τεχνικό ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει ούτε καν τέσσερις εβδομάδες στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το σίγουρο είναι ότι η Νότιγχαμ καλείται σύντομα να δώσει απαντήσεις, ειδάλλως το μέλλον της στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας είναι αβέβαιο.