Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει: Ο Ντάνιελ Μαλντίνι έγραψε ιστορία με την Ιταλία

Ο Ντάνιελ Μαλντίνι με τη φανέλα της Ιταλίας - Φωτ. IMAGO

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει: Ο Ντάνιελ Μαλντίνι έγραψε ιστορία με την Ιταλία

Κώστας Τόπας 09:09 - 15.10.2024 / Ανανεώθηκε: 09:09 - 15.10.2024

Χαραγμένο για πάντα στη μνήμη του θα μείνει το ντεμπούτο του Ντάνιελ Μαλντίνι στην Εθνική Ιταλίας, που πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση με το Ισραήλ.

«Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά θα πέσει». Αυτή η παροιμία ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση του Ντάνιελ Μαλντίνι, ο οποίος αγωνίστηκε στην αναμέτρηση με το Ισραήλ και μπήκε στο βιβλίο της ιστορίας της εθνικής Ιταλίας.

Αυτή τη Δευτέρα (14/10) ο 23χρονος επιθετικός από τη Μόντσα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των «ατζούρα» κόντρα στο Ισραήλ και έγινε ο τρίτος Μαλντίνι, που αγωνίζεται με την φανέλα της εθνικής Ιταλίας.

Η οικογένεια Μαλντίνι.. ζωγραφίζει ένα μοναδικό πορτρέτο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Ντάνιελ Μαλντίνι έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας, μια στιγμή φορτωμένη με συμβολισμούς, καθώς ο παππούς του ήταν παίκτης αλλά και προπονητής, ενώ ο πατέρας του υπηρέτησε την «σκουάντρα ατζούρα» ως αρχηγός.

Παππούς, πατέρας και τώρα γιος από μια γενεαλογία προορισμένη για ιστορία που ξεκίνησε με τον Τσέζαρε Μαλντίνι, έναν εμβληματικό αμυντικό της Μίλαν που έπαιξε 14 φορές για την εθνική Ιταλίας και αποσύρθηκε το 1967. Ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας από το 1996 έως το 1998. Ο γιος του Πάολο θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών.

Έπαιξε στη Μίλαν από το 1984 έως το 2009 και κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες συμμετοχές (902) και τους περισσότερους τίτλους (26) που κέρδισαν με τον σύλλογο του Μιλάνου. Ήταν αρχηγός της ιταλικής εθνικής ομάδας και βρίσκεται στην τρίτη θέση για τα περισσότερα ματς που παίχτηκαν για τους «ατζούρι» (126), που ξεπέρασαν μόνο τους Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Φάμπιο Καναβάρο.

Ο τελευταίος εκπρόσωπος αυτής της λαμπρής καταγωγής είναι ο Ντάνιελ Μαντσίνι, ένας 24χρονος που, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι στις τάξεις των νέων της Μίλαν. Ωστόσο, έχει σπάσει την οικογενειακή παράδοση, καθώς αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης κι έχει χαράξει τη δική του πορεία μακριά από το λίκνο της οικογένειας. Έκανε το ντεμπούτο του με τη Μίλαν τον Φεβρουάριο του 2020, δόθηκε δανεικός στην Σπέτσια το 2022 και μετακόμισε στην Έμπολι ένα χρόνο αργότερα.

Την τρέχουσα σεζόν, λάμπει στη Μόντσα, σημειώνοντας ένα γκολ σε επτά αγώνες. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις οδήγησαν τον προπονητή Λουτσιάνο Σπαλέτι να τον καλέσει για αυτούς τους δύο αγώνες του Nations League. Ξεκίνησε από τον πάγκο κόντρα στο Βέλγιο και έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στο Ισραήλ. Αυτό το ντεμπούτο ήρθε 22 χρόνια μετά την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο πατέρας του για την εθνική ομάδα και 61 χρόνια μετά τον αποχαιρετισμό του παππού του με την Ιταλία.

Ο παππούς του, Τσέζαρε, κατέκτησε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο για τη Μίλαν. Ο Πάολο κέρδισε τα τέσσερα τελευταία του συλλόγου. Ωστόσο, ο Ντάνιελ έπαιξε μόνο 24 παιχνίδια σε τρεις σεζόν με την κοκκινόμαυρη φανέλα, τα περισσότερα από αυτά χωρίς πολλά λεπτά, πριν ξεκινήσει μια σειρά δανεισμών που τον οδήγησαν να περάσει από αρκετές ιταλικές ομάδες μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Μόντσα αποφάσισε να τον κρατήσει.

Την περασμένη σεζόν, οι τραυματισμοί τον κράτησαν εκτός δράσης για μεγάλο μέρος της σεζόν, οπότε ήταν παρών μόνο σε 18 αγώνες. Ωστόσο, αυτή την εκστρατεία έχει παίξει και στα επτά παιχνίδια της Serie A από την αρχή και έχει πετύχει ένα γκολ, επίδοση που τον έκανε να μπει στα πλάνα του Σπαλέτι.