Η απάντηση της FIFA στην υπόθεση «Ντιαρά» που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική περίοδο

Κιλιάν Εμπαπέ - Τζιανλουίτζι Μπουφόν - Λασανά Ντιαρά - Φωτ. IMAGO

Η απάντηση της FIFA στην υπόθεση «Ντιαρά» που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική περίοδο

Κώστας Τόπας 12:26 - 14.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:26 - 14.10.2024

Η FIFA «έσπασε» τη σιωπή της τη Δευτέρα, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Λασανά Ντιαρά στη σύγκρουση σχετικά με τους κανονισμούς που διέπουν τις μεταγραφές.

Αν αυτή ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, τότε η... επανάσταση θα περιμένει. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, η FIFA έχασε την δικαστική της «μάχη» σχετικά με την υπόθεση του Λασανά Ντιαρά. Σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε εκείνη την ημέρα από το Δικαστήριο της ΕΕ, ορισμένοι κανονισμοί που διέπουν τις μεταγραφές μεταξύ συλλόγων είναι «αντίθετοι» με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «πιθανόν να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία» των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Αναμενόταν λοιπόν με ανυπομονησία η απάντηση της FIFA σε αυτή την «ήττα» στον νομικό τομέα.

Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα (14/10) ξεκαθάρισε ότι «θα ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με το άρθρο 17 των κανονισμών για το καθεστώς και τις μεταγραφές των παικτών». Τις επόμενες ημέρες θα διαβουλεύεται με τους ενδιαφερόμενους για να ζητήσει τη γνώμη τους για καταγγελίες συμβάσεων «χωρίς δικαιολογημένη αιτία» με σκοπό πιθανές τροποποιήσεις.

Η επανάσταση δεν είναι για αύριο

«Η FIFA σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω το κανονιστικό πλαίσιο για το ποδόσφαιρο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών», δήλωσε ο Εμιλιάνο Γκαρθία Σιλβέρο, διευθυντής του τμήματος Νομικών και Συμμόρφωσης της FIFA, σε δελτίο Τύπου.

«Η FIFA πιστεύει ότι η απόφαση σχετικά με την υπόθεση "Ντιαρά" αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού της πλαισίου, ο οποίος είναι ένας από τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος της FIFA από το 2016 (Τζιάνι Ινφαντίνο). Η FIFA θα ανοίξει τώρα διάλογο με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με αυτό το θέμα, προκειμένου να καθοριστούν ποια συμπεράσματα πρέπει να εξαχθούν από την απόφαση για την υπόθεση «Diarra» και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο άρθρο 17». Επομένως, η επανάσταση δεν είναι για αύριο.