Ντιέγκο Αλόνσο: Το ευρωπαϊκό όνειρο του Alonso Ball

Ντιέγκο Αλόνσο: Το ευρωπαϊκό όνειρο του Alonso Ball

Λάμπρος Γκαραγκάνης 18:37 - 08.10.2024 / Ανανεώθηκε: 19:23 - 08.10.2024

Ο Ντιέγκο Αλόνσο συμπλήρωσε στον Παναθηναϊκό 14 αγώνες, σε όλες τις διοργανώσεις. Όσους και στην προηγούμενη ομάδα του, τη Σεβίλλη, όπου άντεξε 68 ημέρες, με ενεργητικό, μόλις, δύο νίκες σε αγώνες Ισπανικού Κυπέλλου. Το Sportal.gr συγκρίνει την πορεία του Ουρουγουανού προπονητή στους Ανδαλουσιάνους και στο Τριφύλλι, στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών.

Ήταν τέτοιες ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν η Σεβίλλη αποφάσιζε να αποδεσμεύσει τον Μεντιλίμπαρ για να προσλάβει στη θέση του τον Ντιέγκο Αλόνσο. Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού είχε κατακτήσει το 2023 το Europa League με τους Ισπανούς, αλλά η εκκίνηση της σεζόν στην ομάδα της Ανδαλουσίας την οδήγησε στην απόφαση να τον αντικαταστήσει. Χαρακτηρίστηκε ως μία δύσκολη στιγμή στον σύλλογο. Όπως έγραψαν οι Ισπανοί, «είναι από τα διαζύγια που ένα ζευγάρι παίρνει την απόφαση ότι πρέπει να χωρίσει, δίχως να γνωρίζει ακριβώς το γιατί».

Στις 10 Οκτωβρίου 2023 ο τωρινός προπονητής του Παναθηναϊκού ανακοινώθηκε από τη Σεβίλλη. Με σκοπό να την επαναφέρει στις επιτυχίες, στην πρώτη του δουλειά σε ευρωπαϊκή ομάδα. Το βιογραφικό του στο Μεξικό, έστω και αν από τις επιτυχίες αυτές είχε συμπληρωθεί πενταετία, του εξασφάλισε μία καλή προοπτική σε σύλλογο La Liga. Εκεί που είχε αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής, ενισχύοντας τις επιθέσεις των Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σανταντέρ και Μάλαγα. Ο Ουρουγουανός πήρε τη μεξικάνικη Clausura με την Πατσούκα το 2016, την οποία οδήγησε το 2017 στον τίτλο του CONCACAF Champions League. Μεγάλη διάκριση, που την επανέλαβε με τη Μοντερέι το 2019.

O Nτιέγκο Αλόνσο, στην παρουσίασή του από τη Σεβίλλη, με φανέλα που αναγράφει το όνομά του.

Έχοντας ως παράσημο στο βιογραφικό του την Εθνική Ουρουγουάης, με την οποία πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022, όλα έδειχναν πως η Σεβίλλη έδινε την ευκαιρία σε έναν προπονητή με προσδοκώμενο να τη φέρει στον ίσιο δρόμο. Τελικά, ο 49χρονος άντεξε 14 αγώνες, με απολογισμό, μόλις, 0.79 βαθμούς μέσο όρο ανά ματς. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του αθλητικού διευθυντή Βίκτορ Όρτα, ο οποίος ήταν βέβαιος πως με τον Αλόνσο στο τιμόνι το κλαμπ θα επιστρέψει στις υψηλές πτήσεις...

Άλλαξε έξι διαφορετικούς σχηματισμούς, 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2, 4-5-1, 3-5-2 και 5-3-2. Άρχισε την πορεία του με το εντός έδρας 1-1 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στις 21/10/2023 και την ολοκλήρωσε στις 16/12/2023, πάλι στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», στην ήττα με 3-0 από τη Χετάφε του νυν παίκτη του Νεμάνια Μαξίμοβιτς.

Οι δύο μοναδικές νίκες

Με συνολικό απολογισμό, σε όλες τις διοργανώσεις, 2-5-7 (16-21 γκολ) ο Αλόνσο απέτυχε να οδηγήσει τη Σεβίλλη σε νίκη στο Πρωτάθλημα και στο Champions League. Οι δύο μοναδικές φορές που τα κατάφερε ήταν στο Copa del Rey. Τη 1/11/2023, για τον πρώτο γύρο, με την Κουιντανάρ εκτός (0-3) και για τον δεύτερο γύρο απέναντι στην Αστόργκα, πάλι εκτός έδρας, με 2-0.

Με τον άνθρωπο που τον επέλεξε ως προπονητή της Σεβίλλης, τον αθλητικό διευθυντή Βίκτορ Όρτα.

Αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, το ντεμπούτο του απέναντι στη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν γλυκόπικρο. Η Σεβίλλη μπήκε στον αγώνα ως 13η στη βαθμολογία κόντρα στην, τότε, 2η Ρεάλ. Το αυτογκόλ του Αλάμπα στο 74’ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, οι οποίοι άντεξαν, όμως, μόνο τέσσερα λεπτά (στο 78' ισοφάρισε και διαμόρφωσε το τελικό σκορ ο Καρβαχάλ). Ναι, οι Ανδαλουσιάνοι δεν ηττήθηκαν, όμως δεν έφτασαν και σε μία τεράστια επικράτηση που θα τους... γύριζε τον διακόπτη.

Οι χαμένοι βαθμοί και η αποτυχία του Αλόνσο να καθοδηγήσει σε νίκες την ομάδα του, με θεωρητικά βατούς αντιπάλους, ήταν αυτή που κόστισε. Τα αποτελέσματα «μιλούν» από μόνα τους: 2-2 με την Κάντιθ έξω, 1-1 με τη Θέλτα έξω, 1-1 στο ντέρμπι με την Μπέτις εντός, ήττα 2-1 από τη Σοσιεδάδ εκτός, 1-1 με τη Βιγιαρεάλ εντός, ήττα 1-0 στη Μαγιόρκα, 0-3 από τη Χετάφε εντός στο φινάλε της παρουσίας του στον πάγκο.

Συνολικά, η Σεβίλλη, επί των ημερών του, προηγήθηκε μόλις σε δύο από τους οκτώ αγώνες La Liga δίχως να κερδίσει κανέναν (0-5-3). Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να «γλυκάνει» λίγο την κατάσταση. Μετά τις δύο ισοπαλίες που είχαν οι Ανδαλουσιάνοι με τον Μεντιλίμπαρ στους ομίλους του Champions League, υπό την καθοδήγηση του Αλόνσο μέτρησαν τέσσερις διαδοχικές ήττες: 2-1 από την Άρσεναλ εντός και 2-0 στο Λονδίνο, 3-2 από την PSV Αϊντχόφεν εντός (ενώ ήταν μπροστά με 2-0 έως το 68’), 2-1 από τη Λανς στη Γαλλία. Αποκλείστηκαν, μάλιστα, και από τη συνέχεια στο Europa League:

Δείτε στο video, από τον επίσημο λογαριασμό της Σεβίλλης, πως αποτυπώθηκε, το πρώτο 24ωρο του Ντιέγκο Αλόνσο στους Ανδαλουσιάνους...

Παναθηναϊκός, η δεύτερη ευκαιρία στην Ευρώπη

Με τις εποχές των Πατσούκα και Μοντερέι να μοιάζουν μακρινές, με το πέρασμά του από την Ίντερ Μαϊάμι για 12 παιχνίδια (1 βαθμός μέσο όρο ανά αγώνα) να μοιάζει μία κακή παρένθεση και την Εθνική Ουρουγουάης να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, όπως πάντα συμβαίνει με Εθνικές ομάδες συγκριτικά με συλλόγους, η πορεία της Σεβίλλης με τον Αλόνσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τροχοπέδη στην καριέρα του.

Δικαιολογητικό, το γεγονός ότι δεν παρέλαβε δική του ομάδα. Ο Παναθηναϊκός, μετά το «ναυάγιο» της διαπραγμάτευσης με τον Μαουρίτσιο Σάρι, αποτέλεσε τη δεύτερη ευκαιρία του Ντιέγκο Αλόνσο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι προγραμματικές του δηλώσεις; Κάθετο και επιθετικό ποδόσφαιρο, πίεση παντού, build up στηριγμένο στην τακτική. Τη δεδομένη χρονική στιγμή έφτασε τα 14 παιχνίδια στον πάγκο του Τριφυλλιού, με την αμφισβήτηση από τον κόσμο και τον Τύπο να είναι διάχυτη, πλέον, στο πρόσωπό του.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ντιέγκο Αλόνσο, στο επίσημο κανάλι του Παναθηναϊκού στο Youtube, μετά την ανακοίνωσή του από το Τριφύλλι...

Στον αριθμό αυτό αγώνων, οι Πράσινοι έχουν απολογισμό 5-5-4 (29-24 γκολ), με 1.43 βαθμούς μέσο όρο ανά ματς. Ο διαχωρισμός, σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκύπτει και λόγω της διαφορετικής υφής των παιχνιδιών και της εποχής που αυτά έγιναν. Στην Ευρώπη ήρθε η πρόκριση στη League Phase του Conference League. Το Europa League, παρά τη νίκη με 1-0 στο Άμστερνταμ επί του Άγιαξ, χάθηκε στα πέναλτι. Η ανατροπή σκηνικού, όμως, με τη Λανς στο ΟΑΚΑ υλοποίησε τον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν. Δίνοντας σημαντική πίστωση χρόνου στον Ουρουγουανό να παρουσιάσει το Alonso Ball, που όλοι περιμένουν ακόμα...

Στο κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης, οι δύο χαμένοι βαθμοί στην Μπάνια Λούκα με την Μπόρατς (1-1) θύμισαν περισσότερο τον Παναθηναϊκό του ελληνικού Πρωταθλήματος, σε αποτελεσματικότητα, παρά αυτόν της Ευρώπης. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο η μικρή αγωνιστική πρόοδος που διαφαίνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Το δεύτερο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ένα 25λεπτο στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ, ένα ημίχρονο με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Ο Αλόνσο πανηγυρίζει την πρόκριση του Παναθηναϊκού στη League Phase του Conference League, μετά το 2-0 επί της Λανς στο ΟΑΚΑ.

Ο απολογισμός, όμως, 2-3-2 στη Stoiximan Super League με 6-6 γκολ έχει, ήδη, δημιουργήσει μία απόσταση από την κορυφή της τάξεως των επτά βαθμών. Σε τέσσερα από αυτά τα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε: με τον Αστέρα AKTOR 0-1 εντός, με ΠΑΟΚ 0-0 στη Θεσσαλονίκη, με ΑΕΚ 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και με τον Ολυμπιακό 0-0 στο ΟΑΚΑ.

Τα 3/6 γκολ Πρωταθλήματος σημειώθηκαν στο 3-1 επί του Πανσερραϊκού στο ΟΑΚΑ, όπου έως το 80’ το σκορ ήταν 1-1. Στο άλλο παιχνίδι που το Τριφύλλι πέτυχε περισσότερα από ένα γκολ, δέχτηκε 22 τελικές από την Athens Καλλιθέα στη Λεωφόρο (2-2). Κάνοντας τη σούμα, σε δύο ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (ισπανικό και ελληνικό), ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει απολογισμό 2-8-5. Δύο νίκες σε 15 αγώνες... Με ομάδες, βέβαια, που λειτουργούν κάτω από αφόρητη πίεση, λόγω των υψηλών στόχων τους αναλογικά.

Ο Ουρουγουανός είναι εργατικός και καλός προπονητής, όπως απέδειξε την προηγούμενη δεκαετία στο Μεξικό. Στην Ευρώπη τα δεδομένα είναι διαφορετικά, όπως και το ποδόσφαιρο. Ο Οκτώβριος αποτελεί ένα καθοριστικό διάστημα, για τη συμπόρευσή του με το Τριφύλλι. Τα αποτελέσματα επιβάλλεται να έρθουν, ώστε να μην απομακρυνθεί άλλο ο σύλλογος από τους κύριους στόχους του. Η μακροημέρευσή του στα πράσινα, πλέον, εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από αυτά.