Η Ντνίπρο που θα παίξει ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτή που... θυμάσαι - Τι σημαίνει το «-1» στο όνομά της

Η Ντνίπρο που θα παίξει ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτή που... θυμάσαι - Τι σημαίνει το «-1» στο όνομά της

Βασίλης Μοιρώτσος 13:50 - 21.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:25 - 14.08.2024

Γιατί Ντνίπρο-1 και όχι Ντνίπρο FC; Ποια η ιστορία πίσω από την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στον δεύτερο προκριματικό του Champions League και τι σημαίνει το «-1»;

Γιατί Ντνίπρο-1 και όχι Ντνίπρο FC όπως τη θυμόμασταν και όπως την είχαμε δει όταν είχε αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό πριν από δέκα χρόνια; Ποια είναι, τελικά, η ουκρανική ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League; Η ουκρανική ομάδα είναι η... μετεμψύχωση εκείνης που θυμόμαστε όλοι και που είχε κάνει «φασαρία» στην Ευρώπη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και είχε φτάσει έως τον τελικό του Europa League το 2015.

Το σημερινό «-1» που μπαίνει πλάι στο όνομά της είναι επί της ουσίας εκείνο της συνέχειας της Dnipro FC, ο απόγονος της ομάδας που διαλύθηκε πριν από μερικά χρόνια. Γι' αυτό και η σημερινή αντίπαλος του Παναθηναϊκού έχει ως χρονιά ίδρυσής της το 2015.

Επισήμως δεν τη θεωρούν ως τη διάδοχο, μιας και η FC Dnipro διαλύθηκε τυπικά το 2019 έπειτα από πολλές περιπέτειες, με τη σημερινή ομάδα να αναλαμβάνει όλη την υποδομή της. Συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών. Μάλιστα, το ταξίδι της στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας ξεκίνησε ακριβώς τότε, το 2019, όταν ανέβηκε ως Dnipro -1 σε αυτήν.

Φυσικά ο κόσμος που την ακολουθεί είναι ο ίδιος, έχει τα ίδια χρώματα, το ίδιο σήμα, αλλά επίσημα δεν έχει αναγνωριστεί ως διάδοχος της προηγούμενης ομάδας. Και ο μοναδικός τίτλος που καταγράφεται τούτη τη στιγμή στην ιστορία της είναι ο πρωταθλητής της Β' κατηγορίας της Ουκρανίας τη σεζόν 2018-19.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, το 2021 οι ιθύνοντες της Ντνίπρο -1 έκαναν επίσημο αίτημα στη FIFA για να αναγνωριστεί η ομάδα τους ως «συνέχεια» της FC Dnipro και πιθανότατα για να πάρει και το παλιό της όνομα. Αίτημα όμως που απέρριψε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Ως εκ τούτου η Dnipro -1 δεν έχει αγωνιστεί με άλλη ελληνική ομάδα στην 8ετη παρουσία της. Ωστόσο η Dnipro FC, είχε βρεθεί με τον Ολυμπιακό στη φάση των «32» του Europa League όπου επικράτησε με 2-0 στην Ουκρανία και κράτησε το 2-2 στο Φάληρο, παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τότε ήταν που είχε φτάσει μέχρι και τον μεγάλο τελικό.