Ντόρτμουντ και Ρεάλ στον «ναό του ποδοσφαίρου» θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη

Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης

i

©uefa

Ντόρτμουντ και Ρεάλ στον «ναό του ποδοσφαίρου» θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη

Κώστας Τόπας 08:34 - 01.06.2024 / Ανανεώθηκε: 08:57 - 01.06.2024

Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης κοντράρουν τις δυνάμεις τους το βράδυ του Σαββάτου (01/06, 22:00) στο «Γουέμπλεϊ» με μοναδικό στόχο την κατάκτηση της κούπας με τα «μεγάλα αυτιά»

Έχοντας πετύχει μια δύσκολη πρόκριση επί της Παρί Σεν Ζερμέν στα ημιτελικά, κερδίζοντας και τα δύο παιχνίδια με 1-0, η Ντόρτμουντ επιστρέφει στο Γουέμπλεϊ», μετά την ήττα της το 2012/13 από την Μπάγερν. Για τη γερμανική ομάδα είναι η τρίτη εμφάνιση στον τελικό του Champions League, με τον μοναδικό θρίαμβο να έρχεται το 1997.

Από την άλλη, οι τελικοί του Champions League είναι δεύτερη φύση για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μαδριλένοι έχουν συγκεντρώσει 14 τίτλους στη διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια - επτά περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα - και έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν άλλο ένα τρόπαιο στην τροπαιοθήκη τους μετά τη δραματική πρόκριση τους επί της Μπάγερν στα ημιτελικά.

Οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη ιστορία και σε αυτόν τον αγώνα. Έχουν αναμετρηθεί 14 φορές στο Champions League από το 1998, με τη Ρεάλ να υπερηφανεύεται για το ελαφρώς καλύτερο ρεκόρ που κατέχει έως τώρα. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι είναι αήττητη στους 12 αγώνες της στη διοργάνωση αυτή τη σεζόν κι απόψε (01/06, 22:00) θα επιδιώξει να διευρύνει το ρεκόρ της, σηκώνοντας στον αέρα το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά».

Το ιστορικό ρεκόρ είναι υπέρ των «μερένχες» με έξι νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες. Η Ρεάλ Μαδρίτης  κέρδισε τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις κόντρα στη Ντόρτμουντ στη φάση των ομίλων της σεζόν 2017/18. Εκείνη τη σεζόν η ομάδα της Μαδρίτης σήκωσε το 13ο τρόπαιο στο Champions League και απόψε έχει στόχο να κερδίσει το 15ο στο Λονδίνο.

Η Ντόρτμουντ, παρομοίως, είναι σε καλή φόρμα και είναι δεύτερη μόνο μετά τη Ρεάλ στη διοργάνωση αυτή τη σεζόν με μόνο μία ήττα στους 11 τελευταίους ευρωπαϊκούς αγώνες της. Για τη Ντόρτμουντ, το καθήκον της δεν είναι μόνο να καταρρίψει την τελευταία σοδειά των «Galacticos» σε έναν αδυσώπητο δρόμο προς τον τελικό, αλλά και, αναμφισβήτητα, τον καλύτερο μάνατζερ της διοργάνωσης. Ο Κάρλο Αντσελότι έχει κερδίσει έξι φορές από τις επτά εμφανίσεις του σε τελικούς Champions League.

Ο 64χρονος Ιταλός έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους ρεκόρ ως προπονητής και δύο ως παίκτης και το βράδυ του Σαββάτου (01/06, 22:00) θα επιδιώξει να διευρύνει το σερί του.

Η διαδρομή μέχρι τον τελικό:

Ντόρτμουντ:

  • Φάση των ομίλων: Πρώτη σε γκρουπ με Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν και Νιούκαστλ με ρεκόρ 3-2-1 και 7-4 γκολ

  • Φάση των «16»: 3-1 συνολικό σκορ επί της Αϊντχόφεν

  • Προημιτελική φάση: 5-4 συνολικό σκορ επί της Ατλέτικο Μαδρίτης

  • Ημιτελική φάση: 2-0 συνολικό σκορ επί της Παρί Σεν Ζερμέν

Ρεάλ Μαδρίτης:

  • Φάση των ομίλων: Πρώτη σε γκρουπ με Νάπολι, Μπράγκα και Ουνιόν Βερολίνου με ρεκόρ 6-0-0 με 16-7 γκολ

  • Φάση των «16»: 2-1 συνολικό σκορ επί της Λειψίας

  • Προημιτελική φάση: 4-3 στα πέναλτι επί της Μάντσεστερ Σίτι (4-4 συνολικό σκορ)

  • Ημιτελική φάση: 4-3 συνολικό σκορ επί της Μπάγερν Μονάχου

Επικό «κάζο»: Οπαδοί της Ρεάλ ταξίδεψαν για τον τελικό του Champions League με το αεροπλάνο της ομάδας γυναικών της Μπαρτσελόνα
CHAMPIONS LEAGUE

15:17 - 31.05.2024

Επικό «κάζο»: Οπαδοί της Ρεάλ ταξίδεψαν για τον τελικό του Champions League με το αεροπλάνο της ομάδας γυναικών της Μπαρτσελόνα

Μερικοί οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης που ταξίδεψαν από τη Βαρκελώνη στην Αγγλία, με σκοπό να δουν τον τελικό του Champions League κόντρα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ (01/06, 22:00), εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι το αεροπλάνο που τους μετέφερε ήταν διακοσμημένο στα χρώματα της Μπαρτσελόνα.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Κόμπελ, Ράερσον, Χούμελς, Σλότερμπεκ, Μάατσεν, Καν, Σάμπιτσερ, Αντεγιέμι, Μπραντ, Σάντσο, Φούλκρουγκ

Ρεάλ Μαδρίτης: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Νάτχο, Ρούντιγκερ, Μεντί, Βαλβέρδε, Κρόος, Καμαβινγκά, Μπέλιγχαμ, Ροντρίγκο, Βινίσιους Τζούνιορ