Ολυμπιακός και Αταλάντα δείχνουν τον δρόμο στην Ντόρτμουντ

Οι παίκτες της Ντόρτμουντ

i

Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Ολυμπιακός και Αταλάντα δείχνουν τον δρόμο στην Ντόρτμουντ

Τζιοβάνι Ζάκαρη 20:05 - 01.06.2024 / Ανανεώθηκε: 20:05 - 01.06.2024

Η Ντόρτμουντ θέλει να πάρει στη Γερμανία το τρόπαιο του UEFA Champions League και για να το κάνει θα χρειαστεί την... αύρα που θα της δώσουν ο Ολυμπιακός και η Αταλάντα.

Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώνεται η φετινή ευρωπαϊκή σεζόν, με τον μεγάλο τελικό του UEFA Champions League να κεντρίζει το ενδιαφέρον ολόκληρου του φίλαθλου κόσμου. Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης - ή αλλιώς Δαβίδ και Γολιάθ - κοντράρονται στο «Γουέμπλεϊ», με στόχο, τι άλλο, το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Φαβορί - αν και φαβορί δεν υπάρχουν ποτέ στους τελικούς - φαντάζει η ισπανική ομάδα, η οποία και στοχεύει στην κατάκτηση του 15ου τροπαίου της ιστορίας της. Το τελευταίο διάστημα όμως, η... αύρα δεν είναι με το μέρος των «μερένγκες». Γιατί; Διότι στους δύο προηγούμενους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, νικητής εν τέλει ήταν το αουτσάιντερ και όχι το φαβορί.

Σε πρώτο χρόνο, υπάρχει το παράδειγμα της Αταλάντα με τη Λεβερκούζεν, για τον τελικό του UEFA Europa League. Η ξέφρενη πορεία που διέγραψε η αρμάδα του Τσάμπι Αλόνσο στη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη, έδειχνε πως εκείνη θα πάρει την κούπα σπίτι της. Όμως, στο φινάλε της διοργάνωσης, η Αταλάντα αποδείχθηκε πολύ καλύτερη και όχι απλά πανηγύρισε την κατάκτηση, αλλά το έκανε με... πάρτι.

Σε ένα ματς το οποίο οι «ασπιρίνες» δεν κατέβηκαν καν, ο Λούκμαν φάνηκε να «καθαρίζει» μέσα σε διάστημα μισής ώρας για την ομάδα του και εν τέλει να της χαρίζει το τρόπαιο. Ένα ασύλληπτο επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς πως ο «άσος» σε εκείνο το ματς έδινε 4.10 έναντι του 1.90 που έδινε το «διπλό».

Σε δεύτερο, φυσικά, υπάρχει αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός! Ο σύλλογος του Πειραιά φάνηκε να οδηγείται σε μία χρονιά «ναυάγιο», όμως η απόφαση του Β. Μαρινάκη να προσλάβει τον Ντάρκο Κοβάσεβτις και κατ' επέκταση τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έφερε την απόλυτη αλλαγή.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την υπερπροσπάθεια που έκανε ο σύλλογος, πετώντας εκτός κατά σειρά τις Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε και Άστον Βίλα (με τους Άγγλους να είναι φαβορί για κατάκτηση), ακόμα στον τελικό ήταν το αουτσάιντερ. Μπορεί η διαφορά να μην ήταν μεγάλη, όμως στις λεπτομέρειες οι Πειραιώτες είχαν λιγότερες πιθανότητες.

Παρόλα αυτά, με ένα γκολ του Ελ Κααμπί νίκησε τη Φιορεντίνα και κατέκτησε το UEFA Europa Conference League. Το έκανε, δε, σε ένα παιχνίδι το οποίο δεν παρουσίασε την καλύτερη του εικόνα, σε σύγκριση με τα υπέροχα ματς που έκανε με την Άστον Βίλα.

Δύο ομάδες, λοιπόν, δείχνουν τον δρόμο στη Ντόρτμουντ! Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Αταλάντα ήταν τα αουτσάιντερς στους τελικούς, όμως ο τίτλος τελικά κατέληξε στα δικά τους χέρια. Θα καταφέρει η γερμανική ομάδα να ακολουθήσει τον δρόμο τους ή η Ρεάλ θα δικαιώσει τον όρο «φαβορί» που κουβαλά; Θα φανεί το βράδυ του Σαββάτου (1/6,22:00)