Η περίεργη ιστορία με το τι συμβαίνει με το τρόπαιο του Champions League μετά τον τελικό

Το τρόπαιο του Champions League

i

Το τρόπαιο του Champions League/ ©Photo by ANP/Getty Images

Η περίεργη ιστορία με το τι συμβαίνει με το τρόπαιο του Champions League μετά τον τελικό

Κώστας Τόπας 12:22 - 31.05.2024 / Ανανεώθηκε: 12:22 - 31.05.2024

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει για τον μεγάλο τελικό του Champions League μεταξύ Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης. Δύο ομάδες οι οποίες θα μονομαχήσουν για το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά».

Το Champions League είναι μια από τις πιο δύσκολες διοργανώσεις. Αυτό άλλωστε έχει αποδείξει και η ιστορία. Απαιτεί τεράστια επιδεξιότητα, αποφασιστικότητα και ακόμη και ένα κομμάτι τύχης. Οι παίκτες ονειρεύονται να περπατήσουν στον αγωνιστικό χώρο ως απλώς αθλητές, αλλά να βγουν από αυτό ως θρύλοι. Φυσικά, μόνο ελάχιστοι μπορούν να το κάνουν αυτό.

Τα όνειρα μιας ομάδας εκπληρώνονται καθώς ακούγεται το σφύριγμα της τελευταίας λήξης. Ενώ η ηττημένη ομάδα φεύγει απογοητευμένη από τον αγωνιστικό χώρο, οι νικητές μπορούν επιτέλους να πάρουν στα χέρια τους ένα από τα πιο διάσημα τρόπαια στον κόσμο. Έχει μια βαρύτητα που ελάχιστες τιμές κρατούν, καθώς οι παίκτες το σηκώνουν στον αέρα. Οι εορτασμοί ξεκινούν και το πάρτι ξετυλίγεται.

Παρά την κατάκτηση του Champions League, οι ομάδες συνήθως δεν επιτρέπεται να κρατήσουν το τρόπαιο που σηκώνουν στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά η UEFA έχει αυστηρούς κανονισμούς για την τελετή μετά τον αγώνα. Ενόψει του μεγάλου φετινού τελικού μεταξύ Ντόρτμουντ - Ρεάλ (01/06, 22:00), μόνο μία ομάδα μπορεί να φύγει νικήτρια, αλλά καμία δεν μπορεί να κρατήσει το τρόπαιο στην κατοχή της για πολύ.

Ο νικητής δεν κρατά το πραγματικό τρόπαιο

Το τρόπαιο που απονέμεται στην τελετή μετά τον αγώνα δεν μπορεί να κρατηθεί μόνιμα από τις ομάδες. Από το 2009, δεν τους επετράπη να το κρατήσουν αφού κατονομάστηκε υπό την κηδεμονία της UEFA. Αντί αυτού δίνεται ένα τρόπαιο αντίγραφο πλήρους μεγέθους με το όνομά τους χαραγμένο πάνω του. Η ομάδα που κερδίζει το τουρνουά επιτρέπεται να φτιάξει δικά της αντίγραφα, αρκεί να επισημαίνονται με σαφήνεια ως τέτοια και μπορούν να είναι το πολύ 80% του μεγέθους του πραγματικού τροπαίου. 

Το άρθρο 11.01 του βιβλίου κανονισμού της UEFA λέει:

«Το αρχικό τρόπαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την επίσημη τελετή παρουσίασης στον τελικό και σε άλλες επίσημες εκδηλώσεις που έχουν εγκριθεί από την UEFA, παραμένει πάντα στην κατοχή της UEFA και στην ιδιοκτησία της. Ένα τρόπαιο αντίγραφο πλήρους μεγέθους, το τρόπαιο νικητών του UEFA Europa League, απονέμεται στον νικητή».

Φυσικά, οι σύλλογοι θέλουν πάντα να διατηρούν το κύριο τρόπαιο, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό από το 1967. Η UEFA αποφάσισε να απονείμει το αρχικό κύπελλο, το οποίο δόθηκε από τη γαλλική εφημερίδα «L'Equipe», στη Ρεάλ Μαδρίτης για την κατάκτηση των πρώτων πέντε εκδόσεων της διοργάνωσης από το 1956 έως το 1960. Εξαιτίας αυτού, οι κανονισμοί άλλαξαν για να τονιστεί σε ποιους συλλόγους θα επιτρεπόταν να διατηρήσουν μόνιμα το περίφημο τρόπαιο μέχρι το 2009.

Το αρχικό τρόπαιο που δόθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης είχε ύψος 74 εκατοστά και ζύγιζε 11 κιλά. Τυχόν τρόπαια αντικατάστασης έκτοτε έχουν αντιγράψει αυτό το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των λαβών, που έχουν το ψευδώνυμο «μεγάλα αυτιά» σε πολλές γλώσσες. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Βέρνη από τον Γιόργκ Στάντελμαν. Ο Ελβετός κοσμηματοπώλης εξήγησε στην UEFA την κοσμοπολίτικη προσέγγιση του τροπαίου:

«Ο πατέρας μου Χανς και εγώ πήγαμε στο γραφείο του Χερ Μπάνγκερτερ και καλύψαμε όλο το πάτωμα με σχέδια. Έκανε σχόλια όπως: "Οι Βούλγαροι θα ήθελαν το κάτω μέρος. Οι Ισπανοί θα ήθελαν αυτό, αλλά οι Ιταλοί θα προτιμούσαν αυτό και οι Γερμανοί θα πήγαιναν για αυτό". Ενώσαμε το σχέδιο σαν παζλ», ανέφερε χαρακτηριστικά