«Ο αφανισμός δεν είναι παιχνίδι» κύριε Μακρόν
i

Εμανουέλ Μακρόν/ © Screenshot, via Twitter

«Ο αφανισμός δεν είναι παιχνίδι» κύριε Μακρόν

Πάνος Μαλακτάρης • 16:11 - 16.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:07 - 20.08.2024

Στον απόηχο του Μουντιάλ, στη σκιά του μεγάλου τελικού, η επικείμενη νέα επίσκεψη του Εμάνουελ Μακρόν στο Κατάρ για να παρακολουθήσει το παιχνίδι έχει προκαλέσει την αντίδραση της AVAAZ

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να χαλάσουμε κανενός τη διάθεση ενόψει του τελικού της Κυριακής. Ούτε να κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου, ούτε να «πουλήσουμε» φθηνό λαϊκισμό. Είναι όμως κάποια πράγματα τα οποία όπως και να το κάνουμε «χτυπάνε» κάπως άσχημα. Όπως το ταξιδάκι που ετοιμάζει εκ νέου ο Γάλλος πρόεδρος με σκοπό να παρακολουθήσει δια ζώσης την προσπάθεια των τρικολόρ να κατακτήσουν το παγκόσμιο κύπελλο. 

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή και ασχοληθεί έστω και επιδερμικά με έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του πλανήτη, το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε στο περιβάλλον κλπ. Είναι επίσης θέλουμε να πιστεύουμε κοινώς αποδεκτό πως όσο πιο θεσμικός ο ρόλος και η θέση που κάποιος κατέχει, τόσο πιο προσεκτικές θα έπρεπε να είναι οι κινήσεις του και η εν γένει συμπεριφορά του. 

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Διότι από τις 7 Δεκεμβρίου διεξάγεται παράλληλα με το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα. «Άσε μας μωρέ με τη βιοτέτοια τώρα και πες μας τίποτα για τον τελικό», ακούγεται ήδη από πολλά στόματα. Εγώ να αφήσω, και να σας πω για την «απόβαση» των Αργεντίνων στο Κατάρ ενόψει τελικού. Δεν θα βοηθήσει και πολύ πάντως αναφορικά με όσα αναφέρουμε. 

Ακτιβιστές από διάφορες οργανώσεις διαμαρτύρονται στους δρόμους της καναδικής πόλης προσπαθώντας να πιέσουν απ' τη μεριά τους προς την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών του κόσμου, με σκοπό την προστασία της φύσης και ουσιαστικά της ίδιας μας της ζωής και επιβίωσης. Ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ωστόσο αρκετοί αρχηγοί κρατών λάμπουν δια της απουσίας τους, έχοντας στείλει κάποιον διπλωμάτη στη θέση τους. 

Πολύ συνοπτικά, μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην προστασία του ενός τρίτου-κατά προσέγγιση- των χερσαίων εκτάσεων και των ωκεανών παγκοσμίως μέχρι το 2030. Όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο κινέζος υπουργός Περιβάλλοντος και πρόεδρος της COP15 Χουάνγκ Ρούνκιου σχετικά: «Οι κυβερνήσεις έχουν μια ευκαιρία δεκαετίας ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία τρομερά μεγάλης σημασίας», με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να συμπληρώνει πως «η ανθρωπότητα έχει γίνει ένα όπλο μαζικής καταστροφής»

Την ίδια λοιπόν στιγμή o πρόεδρος Μακρόν αφού μετέβη στο Κατάρ και την Τετάρτη για τον ημιτελικό με το Μαρόκο, τώρα ετοιμάζεται να πάει ξανά, ασφαλώς όχι με το ΚΤΕΛ. Το προεδρικό αεροσκάφος είναι πάλι έτοιμο, συν το αεροπλάνο των προσκεκλημένων, συν ένα εφεδρικό αεροσκάφος ασφαλείας, όπως διαβάζουμε σχετικά.  

Όλα αυτά οδήγησαν την «πλατφόρμα ακτιβισμού» Avaaz να στηλιτεύσει την επιλογή του κυρίου Μακρόν, αναρτώντας μια φωτογραφία του να πανηγυρίζει πάνω από καμένα δάση και με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου επίσης στις φλόγες. Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κύριε Μακρόν, οι παίχτες δεν σας χρειάζονται. Ο πλανήτης όμως ναι. Όταν θα έχετε τελειώσει να παρακολουθείτε τον ημιτελικό της Γαλλίας, το ισοδύναμο 1.000 ποδοσφαιρικών γηπέδων πρωτογενούς τροπικού δάσους θα έχει καταστραφεί». Η δε λεζάντα γράφει «Ο αφανισμός δεν είναι παιχνίδι». 

Αρκετά σας «κουράσαμε» όμως. Ας τα σκεφτούμε όσο ο καθένας θέλει, έτσι κι αλλιώς η συμπεριφορά των παγκόσμιων ηγετών είναι εκείνη που πρωτίστως θα καθορίσει τις εξελίξεις, με τη συμπεριφορά του καθενός από εμάς να είναι κι αυτή με τη σειρά της σημαντική.