Ο Άρης έχει μάθει και να πουλάει

Οντουμπάτζο

i

Μόουζες Οντουμπάτζο/intime

Ο Άρης έχει μάθει και να πουλάει

Αλέξης Σαββόπουλος 08:57 - 20.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:43 - 20.07.2024

Ο Οντουμπάτζο δεν ήταν ο πρώτος και σίγουρα όχι ο τελευταίος στην μακριά αλυσίδα των παικτών που έχουν παραχωρηθεί με μεταγραφή τα εννιά χρόνια του Θόδωρου Καρυπίδη στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ. Το Sportal θυμάται ποιοι προηγήθηκαν και τα χρήματα που εισέπραξε η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η πώληση του Οντουμπάτζο στην ΑΕΚ ήταν η 3η που πραγματοποίησε ο Άρης σε ελληνική ομάδα του Big 5, και μια ακόμη στην αλυσίδα των παραχωρήσεων με μεταγραφή στα εννιά χρόνια που ο Θόδωρος Καρυπίδης βρίσκεται στο ιδιοκτησιακό τιμόνι της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία αφού είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει αυτή του Μορόν μέσα στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο με πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα καρπωθεί το club, από την μετακίνηση του Άγγλου μπακ στην ΑΕΚ.

Ο Αρης απέχει παρασάγγας από το να ανακηρυχθεί σε κορυφαίο… selling club, τίτλο που κατέχουν αρκετές ομάδες στην Ευρώπη, ακολουθώντας τους κανόνες που επιτάσσει η ελεύθερη αγορά και το Financial Fair Play, όμως έχει μπει ξεκάθαρα σε μια τέτοια λογική. Το αποδεικνύουν οι πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας αρκετά σε νεαρούς παίκτες, δημιουργώντας υπεραξία που αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ενδεικτικότερη όλων η περίπτωση του Λούις Πάλμα που ήρθε στον Άρη άγνωστος μεταξύ αγνώστων, κόστισε μόλις 200.000 ευρώ και από την μεταγραφή του στην Σέλτικ ο Άρης καρπώθηκε 3,5 εκ ευρώ, ποσό που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί, αφού η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει κρατήσει ένα 20% ως ποσοστό μεταπώλησης.

Άρης: Το… ίσως και μακρύ καλοκαίρι του Μορόν
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:39 - 19.07.2024

Άρης: Το… ίσως και μακρύ καλοκαίρι του Μορόν

Το Sportal παρουσιάζει όλα τα δεδομένα γύρω από την πιθανή παραχώρηση του Ισπανού φορ. Οι τρεις ομάδες που τον θέλουν από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μεξικό και γιατί μπορεί το θέμα να ξεκαθαρίσει και τον Αύγουστο.

Στην ίδια λογική αποκτήθηκε και ο Σαμόρα, βασικός πλέον στην Εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα, μόλις στα 22 με χρηματιστηριακή αξία που συνεχώς ανεβαίνει και αποτελεί το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ. Πιο πρόσφατο απόκτημα, βασισμένο στην ίδια φιλοσοφία και ο Κλέιτον Ντιαντί. Ο 18χρονος διεθνής Σενεγαλέζος που θα υπογράψει 5ετές συμβόλαιο, με τις συστάσεις που έχουν λάβει οι κιτρινόμαυροι να κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα εξελίξιμο εξτρέμ με πιθανή μεταπωλητική αξία.

Πριν από τον Οντουμπάτζο υπήρχαν φυσικά και άλλοι. Σημαντικό όφελος είχε προκύψει για τον Άρη και από την πώληση του Μαντσίνι στον Παναθηναϊκό έναντι 3εκ ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσοστό που είχε κρατήσει η Μπορντό. Και τον Μαντσίνι ο Αρης τον είχε φέρει στην Ελλάδα στα 22 (αρχικά δανεικό), τον… έπλασε και στο αγωνιστικό του… πικ καρπώθηκε την υπεραξία του παίρνοντας πίσω και τα 500 χιλιάρικα που δαπάνησε για την αγορά του. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με τον Ματέο, τον οποίο επίσης έφερε ως δανεικό αρχικά από την Λας Πάλμας σε ηλικία μόλις 20 ετών και αφού έκανε το αγροτικό του, επέστρεψε στην ομάδα, παραχωρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Άτλας στο Μεξικό έναντι 1,8εκ ευρώ.

Επικερδές για την ηλικία στην οποία ήταν όταν πραγματοποιήθηκε, ήταν και το ντιλ που έκανε ο Άρης με την Αλ Κορ στο Κατάρ για την παραχώρηση του Γιάννη Φετφατζίδη. Εισέπραξε 1,1 εκ ευρώ με τον Έλληνα παίκτη να έχει ήδη κλείσει τα 30 ενώ τη χρονιά που ήταν ακόμη στη Β΄ Εθνική (καλοκαίρι του 2017) παραχώρησε τον Σωκράτη Διούδη στον Παναθηναϊκό έναντι 150.000 ευρώ.

Ενδιάμεσα είχαν γίνει και κάποιες μικρότερες σε μέγεθος πωλήσεις όπως του Σιώπη στην Αλάνιασπορ (καταβλήθηκε η ρήτρα των 500.000 ευρώ), του Μπράντλει Μαζικού στην Σερβέτ για 350.000 ευρώ, του Σαλέμ Εμπακατά στη Γκαζιαντέπ για 250.000 ευρώ, του Τόνι Ντάτκοβιτς στην Σολτ Λεικ έναντι 120.000 ευρώ και του Μάβραϊ στην Ινγκολσταντ που απέφερε από το… πουθενά και για ένα παίκτη που δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου, σχεδόν 70.000 ευρώ. Για τους δυο τελευταίους το μεγαλύτερο κέρδος για τον Άρη δεν ήταν αυτό καθ΄ αυτό το οικονομικό αλλά η αποδέσμευση των μεγάλων συμβολαίων τους, από τη στιγμή που δεν ήταν στο αγωνιστικό πλάνο. Ακόμη και από τον Μάρβιν Πίρσμαν που παραχωρήθηκε ως ελεύθερος πέρσι στην Χρόνιγκεν, ο Άρης φρόντισε να βάλει ποσοστό σε περίπτωση που η Ολλανδική ομάδα πάρει την άνοδο στη Erdevisie, κάτι που συνέβη..

Μια ειδική κατηγορία από μόνες τους είναι οι παραχωρήσεις νεαρών ποδοσφαιριστών, προερχόμενων από την 2η ομάδα χωρίς κανένας από αυτούς να έχει πάρει χρόνο συμμετοχής στην 1η ομάδα. Πρόκειται για τους Καρακασίδη, Χατζηϊωάννου και Σγούρο στον Παναθηναϊκό, Τανούλη, Ραφαήλ Σγούρο και Μπαγκαλιάνη στον Ολυμπιακό και τον Χρυσόπουλο στην ΑΕΚ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τίμημα που εισέπραξε συνολικά το club.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στα εννιά αυτά χρόνια έχουν παραχωρηθεί με μεταγραφή περισσότεροι από 15 ποδοσφαιριστές με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 10 εκ ευρώ με αυξητικές τάσεις….