Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ότι «γίναμε Αγγλία» όταν σε ένα παιχνίδι μπήκαν αρκετά γκολ; Πόσες φορές δεν διαβάσατε στις εφημερίδες τον τίτλο «αγγλικό σκορ» όταν ένα παιχνίδι τελείωσε με πολλά τέρματα;
Γιατί όμως χαρακτηρίζουμε έτσι κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τερμάτων; Ευλόγως διότι στην πατρίδα του ποδοσφαίρου, την Αγγλία, κατά καιρούς έχουν σημειωθεί πολλά και εντυπωσιακά σκορ. Όταν όμως σε μία αγωνιστική 10 παιχνιδιών σημειώνονται συνολικά… 66 τέρματα, ποιος τίτλος θα έπρεπε να μπει;
Όλα αυτά στη σημερινή Premier League, τότε Division One: μιας διοργάνωσης που απολαμβάνεις χάρη στη σούπερ πλατφόρμα για στοιχημα της NetBet, με τρομερές αποδόσεις, ατελείωτα ειδικά στοιχήματα, μοναδικό Bet Builder με απεριόριστους συνδυασμούς και καθημερινές προσφορές* και δώρα* για τα μέλη της.
Ναι λοιπόν, σημειώθηκαν 6,6 γκολ ανά παιχνίδι – η χαρά για όποιον έπαιζε τότε over και γκολ στο stoixima! Ήταν η 26η Δεκεμβρίου του 1963, η Boxing Day των Άγγλων, όταν οι αμυντικοί και οι τερματοφύλακες έγιναν… βορά» στην διαθέσεις των επιθετικών. Οι Βρετανοί «κυνηγοί» σαν να ήθελαν να αποζημιώσουν τους χιλιάδες οπαδούς που κατέκλισαν τις κερκίδες των γηπέδων, μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα του ‘63. Εκείνη τη μέρα στην Αγγλία σημειώθηκαν τα περισσότερα τέρματα που έχουν μπει ποτέ σε Boxing Day, ένα ρεκόρ προφανώς ακατάρριπτο έως και σήμερα.
Στον αγώνα της Φούλαμ με την Ιπσουϊτς σημειώθηκαν 11 τέρματα και στο Γουέστ Χαμ-Μπλάκμπερν άλλα 10, συνολικά στα οκτώ από τα δέκα της αγωνιστικής μπήκαν τουλάχιστον 6 γκολ: τρομερό.
Δέκα παιχνίδια, 66 γκολ από 42 διαφορετικοί σκόρερ, τρεις εξ αυτών σημείωσαν από 4 γκολ κι άλλοι τρεις χατ-τρικ!
Ασφαλώς, το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν πολύ διαφορετικό τότε. Την κατηγορία απάρτιζαν 22 ομάδες, με την Έβερτον να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή, την ώρα που σύλλογοι όπως η Σέφιλντ Γουένσντεϊ, η Μπλάκπουλ, η Στόουκ και η Μπέρμιγχαμ βρίσκονταν στα σαλόνια. Ενδεικτικά πως η Μάντσεστερ Σίτι είχε υποβιβαστεί στη β’ κατηγορία μόλις λίγους μήνες πριν...
Φούλαμ-Ιπσουϊτς 10-1: πρόκειται φυσικά για τη μεγαλύτερη, σε έκταση, νίκη της Φούλαμ στην πολύχρονη ιστορία της στην πρώτη κατηγορία και το παράδοξο είναι ότι έως τότε είχε σημειώσει μόλις 25 τέρματα σε 23 παιχνίδια. Ο Σκωτσέζος Γκρέιαμ Λέγκατ σημείωσε (18’, 19’ και 20’) το πιο γρήγορο χατ-τρικ που είχε σημειωθεί έως τότε στην κατηγορία (με τον Σαντιό Μανέ να το «σπάει» το 2015 με τη φανέλα της Σαουθάμπτον), τελειώνοντας το ματς με καρέ τερμάτων ενώ άλλα τρία έβαλε ο Μπόμπι Χάουφιλντ. Στο τέλος η Ιπσουϊτς υποβιβάστηκε έχοντας δεχτεί 121 γκολ – δέκα εκ των οποίων, σε ένα 90λεπτο…
Γουέστ Μπρομ-Τότεναμ 4-4: ο σπουδαιότερος σκόρερ των αγγλικών γηπέδων, με 357 τέρματα συνολικά, Τζίμι Γκριβς, σημείωσε δύο γκολ σε εκείνο το ματς για την Τότεναμ, δύο από τα 321 που έβαλε συνολικά με τη φανέλα των «σπερς». Πάντως εκείνη την περίοδο το κλίμα στην Γουέστ Μπρομ ήταν κακό, οι παίκτες είχαν κόντρα με τον αυστηρό προπονητή Τζίμι Χάγκαν, με αποτέλεσμα να φτάσουν να κάνουν... απεργία την Πρωτοχρονιά. Εντέλει, κατόπιν διαπραγματεύσεων, είχε συμφωνηθεί να λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε – καθώς επετράπη στους ποδοσφαιριστές της Γουέστ Μπρομ να φορούν μακριά φόρμα αντί σορτσάκι στην προθέρμανση...
Γουέστ Χαμ-Μπλάκμπερν 2-8: με κλάματα έφυγαν οι 34.500 φίλοι των «χάμερς» από το «Μπολέιντ Γκράουντ», με τους Αντι ΜακΙβόι και Φρεντ Πίκερινγκ να σημειώνουν από τρία γκολ για τους Ρόβερς που τότε δέσποζαν στη 2η θέση. Οι οποίοι Ρόβερς είχαν πάει ως πρωτοπόροι εκεί ωστόσο τέτοιο σκορ δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα. Άλλωστε η Γουέστ Χαμ αποτέλεσε μία εξαιρετική ομάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, φτάνοντας, εκτός του Κυπέλλου του 1964, και σε έναν τελικό Λιγκ Καπ (1966), την ώρα που το 1965 συνοδεύτηκε από το Κύπελλο Κυπελλούχων!
Λίβερπουλ-Στόουκ 6-1: η μετέπειτα πρωταθλήτρια Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι βρίσκονταν στην 3η θέση της βαθμολογίας, έχοντας πάρει την άνοδο μόλις το 1962 και εντέλει πήρε τον τίτλο τον Μάιο του 1964, όπως και το Κύπελλο ενώ στο Πρωταθλητριών του 1964-65 έφτασε ως τους «4» για να αποκλειστεί από την πανίσχυρη Ιντερ. Σε εκείνο το ματς ο Ρότζερ Χαντ σημείωσε τέσσερα τέρματα (όλα στο β’ ημίχρονο) και έβαλε τις ασίστ για τα άλλα δύο! Μάλιστα ο Σάνκλι, που είχε αναλάβει την ομάδα το 1959, δεν είχε επιτρέψει στους παίκτες του να πιουν ούτε μια σταγόνα αλκοόλ τα Χριστούγεννα, προκειμένου να είναι συγκεντρωμένοι στις συνεχόμενες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις…
Μπέρνλι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-1: η Μπέρνλι ήταν στη μέση της βαθμολογίας όταν συναντήθηκε με τη Γιουνάιτεντ, την άμυνα της οποίας έκανε… σμπαράλια ο Αντι Λόκχεντ με καρέ τερμάτων (τα άλλα δύο σημείωσε ο Γουίλι Μόργκαν). Κι όμως αυτή η Γιουνάιτεντ στο τέλος παραλίγο να πάρει τον τίτλο, μένοντας 4 βαθμούς πίσω από τη Λίβερπουλ. Οι «μπέμπηδες» του Σερ Ματ Μπάσμπι είχαν ηττηθεί 4-0 από την Έβερτον μέρες πριν και έψαχναν την αντίδραση, ωστόσο το «Τερφ Μουρ» αποδείχτηκε αφιλόξενο. Ωστόσο, κανείς δεν φανταζόταν πως η οργή που προκάλεσε στον σερ Ματ Μπάσμπι το εν λόγω αποτέλεσμα θα άλλαζε την ιστορία της Γιουνάιτεντ: ο θρυλικός προπονητής έφερε άρον άρον από τις οικογενειακές του διακοπές έναν 17χρονο Βορειοϊρλανδό από τη β’ ομάδα. Ήταν ο Τζορτζ Μπεστ, που θα σκόραρε στο εντός έδρας 5-1 με την Μπέρνλι λίγες ημέρες αργότερα στο «Ολντ Τράφορντ». Η άμεση ρεβάνς από τους «κλάρετς» ήταν το λιγότερο. Ο Μπάσμπι είχε βρει αυτόν που θα πλαισίωνε τους Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Λο τα δοξασμένα χρόνια που θα ακολουθούσαν...
Νότιγχαμ Φόρεστ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-3: η Φόρεστ προηγήθηκε με 3-0 στο ημίχρονο αλλά στο δεύτερο σημείωσαν ισάριθμα οι «ελπίδες». Δύο τέρματα για φιλοξενούμενους σημείωσε ο Μάικ Τζόουνς.
Γουλβς-Αστον Βίλα 3-3: το… παράδοξο είναι ότι σε εκείνο το παιχνίδι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες… χωρίς τέρματα. Στην επανάληψη η Βίλα προηγήθηκε με 3-0 αλλά δεν αρκούσε, καθώς με δύο γκολ ο Ρέι Κρόφορντ έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση των «λύκων».
Μπλάκπουλ-Τσέλσι 1-5: οι «μπλε» του Λονδίνου, που είχαν πάρει την άνοδο μερικούς μήνες πριν, δεν είχαν πρόβλημα να κερδίσουν την Μπλάκπουλ στο «Μπλούμφιλντ», όντας με 4-0 μπροστά το σκορ από το ημίχρονο. Δύο γκολ σημείωσε ο Μπάρι Μπριτζ ενώ το σκορ έκλεισε ο νεαρός Τέρι Βέναμπλς, μετέπειτα ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας.
Σέφιλντ Γουένσντεϊ-Μπόλτον 3-0: το ένα από τα δύο παιχνίδια εκείνης της Boxing day όπου σκόραρε μόνο η μία από τις δύο ομάδες! Τα δύο από τα τρία γκολ της Γουένσντεϊ τα πέτυχε ο Κόλιν Ντόμπσον.
Λέστερ-Έβερτον 2-0: παρά τις 21 νίκες σε 42 αγώνες εκείνη τη σεζόν η Έβερτον δεν κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο, μένοντας στην 3η θέση. Και τα δύο τέρματα της Λέστερ τα σημείωσε ο Κεν Κέιγουορθ.
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ | 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ