«Οι Κυριακές που αγάπησα»: Η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α ’Εθνικής 1983/1984 - Θρίαμβος του Ηρακλή μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)

«Οι Κυριακές που αγάπησα»: Η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α ’Εθνικής 1983/1984 - Θρίαμβος του Ηρακλή μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)

Πάνος Δημητρίου • 09:59 - 26.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:44 - 14.08.2024

Το οδοιπορικό μας πίσω στο χρόνο, συνεχίζεται με την παρουσίαση της 12 ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής 1983/1984, που διεξήχθη στις 27/11/1983, στα πλαίσια του αφιερώματος «Οι Κυριακές που αγάπησα». Μιας αγωνιστικής χορταστικής από πλευράς τερμάτων καθώς τα 30 γκολ που επιτεύχθηκαν στις 8 αναμετρήσεις, αποτελούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, ρεκόρ της αγωνιστικής περιόδου 83/84.

Γερμανική μηχανή ο «Γηραιός» επικρατεί κατά κράτος της γηπεδούχου ΑΕΚ

Νέος «άθλος» του Ηρακλή στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ομάδα του Γερμανού τεχνικού Φρίντελ Ράους παρέδωσε μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου, αναγκάζοντας τους φιλάθλους της ΑΕΚ να μετατρέψουν τις αποδοκιμασίες κατά της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών του δικεφάλου, σε επιδοκιμασίες και ζητωκραυγές κάθε προσπάθειας της παρέας του Βασίλη Χατζηπαναγή!

«Κι’ άλλο…κι’ άλλο…» φώναζαν οι οπαδοί της γηπεδούχου προσπαθώντας να «ντοπάρουν» τους Ηρακλειδείς που περνούσαν σαν οδοστρωτήρες, προκαλώντας τρόμο στην άμυνα της ΑΕΚ, δικαιώνοντας πλήρως τη θέση τους στο βαθμολογικό πίνακα και μπαίνοντας για τα καλά στο κυνήγι του τίτλου. Οι κιτρινόμαυροι προετοίμαζαν μόνοι τους την αποτυχία καθώς άφησαν εντελώς ελεύθερο, τον φανταστικό Βασίλη Χατζηπαναγή, που από τα πόδια του περνούσαν όλες οι επιθετικές ενέργειες της ομάδας του και οι επινοήσεις του απέφεραν και τα τρία τέρματα του Ηρακλή.

Ο «Βάσια» θα έκανε μια αδιανόητη ενέργεια στο 17’ κάνοντας τους θεατές της αναμέτρησης να αναρωτηθούν, αν είχε μάτια στην πλάτη. Το «δεκάρι» του Γηραιού πήρε την μπάλα από το κέντρο, στραμμένος προς την αριστερή πλευρά ,κι ενώ όλοι περίμεναν ότι η πάσα θα είχε αποδέκτη τον Καραΐσκο που έφευγε στον κενό χώρο, εκείνος τους διέψευσε όλους και με μια ξαφνική στροφή του σώματος τροφοδότησε τον ξεμαρκάριστο Λάκη Παπαϊωάννου που ανάγκασε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Αρβανίτη, να τον ανατρέψει εντός περιοχής. 

Ο Χατζηπαναγής θα ευστοχούσε στην εκτέλεση για να κάνει το 0-1.Μετά την ψυχρολουσία οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν αλλά το μοτίβο της ανάπτυξης τους θα ήταν εκνευριστικά μονότονο. Κράτημα της μπάλας και στο φινάλε μια σέντρα από τον Νικολούδη ή τον Γεωργαμλή που γινόταν εύκολη λεία στα χέρια του Γιουγκοσλάβου τερματοφύλακα Γκεοργκίεφ.

Παρ’ όλα αυτά, η ΑΕΚ είχε τις «στιγμές» της στο Α΄ ημίχρονο. Κεφαλιά του Κώττη στο 25’ και μία ακόμη του Βλάχου στο 27’ πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα. Διπλή επέμβαση του Γκεοργκίεφ στο 33’ και θαυμάσιο σουτ του Νικολούδη στο 37’θα έκλειναν το Α’ ημίχρονο χωρίς αλλαγή στο σκορ.

Η λύτρωση για τους γηπεδούχους θα ερχόταν στο 57’ όταν κατάφεραν να ισοφαρίσουν με κοντινό σουτ του Βαγγέλη Βλάχου. Αυτό θα ήταν και το «μοιραίο» λάθος θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς αφού η συνέχεια θα ήταν καταστροφική για την ΑΕΚ. Στο 70’ ο Χατζηπαναγής θα έβρισκε τον τρόπο να τροφοδοτήσει τον ξεμαρκάριστο Παπαδόπουλο που με σουτ κάτω από τα πόδια του Αρβανίτη θα έγραφε το 1-2. Στο 84’ διαμορφώθηκε το τελικό 1-3. Ο Χατζηπαναγής θα έβγαζε μπροστά τον Παπαϊωάννου που εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του Τάκη Καραγκιοζόπουλου θα σημείωνε το τρίτο τέρμα του Ηρακλή και θα ολοκλήρωνε τον θρίαμβο της ομάδας του.

Συνέχισε με νίκη την πορεία του το «τριφύλλι»

Οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας μαθαίνοντας τα νέα από το ντέρμπι της Φιλαδέλφειας και με αρκετές απουσίες στη σύνθεση τους παρουσιάστηκαν αρχικά, φλύαροι και ανόρεκτοι στη Λεωφόρο, υποδεχόμενοι τον Απόλλων Καλαμαριάς.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν από την πλευρά τους να φανούν επικίνδυνοι αλλά ήταν αδύνατο να καταφέρουν κάτι γιατί η διαφορά κλάσης μεταξύ των δυο αντίπαλων, ήταν φανερή.

Ασύνδετοι, χωρίς ρυθμό και δημιουργία παρουσιάστηκαν στο ξεκίνημα του αγώνα οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Μάλιστα προκάλεσαν την οργή των φιλάθλων που τους αποδοκίμασαν έντονα κατά διαστήματα. Σε αυτή την εικόνα είχε συντελέσει και η ατυχής έμπνευση του Γιάτσεκ Γκμόχ να τοποθετήσει τον Καρούλια σε θέση λίμπερο και τον Μάϊκ Γαλάκο στο χώρο του κέντρου. Αυτή η ανορθογραφία θα διορθωνόταν μετά το 30’ όταν ο Κυράστας τοποθετήθηκε λίμπερο, ο Ταράσης στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Γαλάκος στη φυσική του θέση, στην επίθεση των πρασίνων.

Με την έναρξη της επανάληψης σημειώθηκε και το πρώτο τέρμα του αγώνα. Κερδισμένο φάουλ του Δημόπουλου στο 47’ με εκτελεστή τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου που θα έγραφε το 1-0. Ίδια φάση με διαφορετικούς πρωταγωνιστές εννιά λεπτά αργότερα. Εκτέλεση φάουλ του Γαλάκου από πλάγια θέση και η μπάλα θα κατέληγε στα δίχτυα του Μίρτσου για να γραφτεί, σχετικά εύκολα το 2-0.

Λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης δυο ποδοσφαιριστές που είχαν περάσει ως αλλαγή ο Λα Λίνγκ και ο Κωνσταντινίδης, θα δικαίωναν τον προπονητή τους. Φαντεζί ενέργειες του Ολλανδού επιθετικού από δεξιά και συστημένη σέντρα στο κεφάλι του τελευταίου που από κοντά θα πετύχαινε το τελικό 3-0.

Το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αφού οι πράσινοι είχαν και τρία δοκάρια σε σουτ των Παπαβασιλείου, Γαλάκου και σε κεφαλιά του Καρούλια. Η Καλαμαριά με τη σειρά της είχε να παρουσιάσει μια σπουδαία ευκαιρία στο 25’ σε σουτ του Κουτά που απέκρουσε ο Θωμάς Λαφτσής.

«Πολυβόλο» ο Ολυμπιακός απέναντι στο Αιγάλεω

Ξέσπασμα του Ολυμπιακού, που πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση, κόντρα στο αδύναμο Αιγάλεω στο στάδιο Καραϊσκάκη, με πεντάρα και σωρεία κλασικών χαμένων ευκαιριών για μεγαλύτερο σε έκταση σκορ.

Οι ερυθρόλευκοι παρατάχθηκαν με επιθετικό σχήμα, ιδιαίτερα κεφάτοι και κινητικοί με αποτέλεσμα να ελέγχουν πλήρως τον αγώνα και να δημιουργούν συνεχώς ρήγματα στην άμυνα των αντιπάλων τους, καταγράφοντας σημαντικό αριθμό σουτ και ευκαιριών. Η ταυτόχρονη παρουσία στην ενδεκάδα των Λεμονή, Μητρόπουλου, Ορφανού και Αναστόπουλου αποδείχθηκε ευεργετική.

Το σκορ άνοιξε στο 6’ ο Γερμανός Νόϊμαν με ωραίο πλασέ αφού πρώτα ξεγέλασε δυο αντιπάλους του. Στο 12’μετά από σέντρα του Γούναρη και κεφαλιά του Ορφανού έγινε το 2-0. Λίγο πριν την ανάπαυλα, ο Μαύρος των φιλοξενουμένων, ανέκοψε με το χέρι σέντρα του Άλμπερτσεν ,με τον διαιτητή της αναμέτρησης να δείχνει τη άσπρη βούλα. Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο συνήθης ύποπτος, Νίκος Αναστόπουλος.

Με το σκορ στο 3-0 από το πρώτο ημίχρονο, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ανέκοψαν λίγο το ρυθμό τους ενώ επηρεάστηκαν και από τις αλλαγές που στο μεταξύ είχαν προχωρήσει. Έτσι πέρασε άκαρπα ένα ημίωρο στην επανάληψη έως ότου ο Ορφανός πάλι με σουτ στο 73 ‘ανεβάσει το δείκτη σε 4-0. Το τελικό 5-0 θα ερχόταν στο 82’με τον Τάσο Μητρόπουλο να νικά τον Βαλλιάνο.

Μεγάλη νίκη του Άρη επί του ΟΦΗ

Ο Άρης έχοντας σε μεγάλα κέφια τον Ντίνο Κούη θα έφτανε σε άνετη και εντυπωσιακή επικράτηση απέναντι στους Κρητικούς με σκορ 4-1! Χατ τρίκ από τον Κούη (30’,41’,73’) και ένα τέρμα από τον Χατζηαντωνίου τα γκολ των γηπεδούχων ενώ το γκολ της τιμής για τον ΟΦΗ ο Αλεξίου, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Τα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής

Στα υπόλοιπα μάτς της αγωνιστικής θα ξεχώριζε η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ (1-1) απέναντι στη Λάρισα και οι εντυπωσιακές νίκες του Εθνικού στις Σέρρες (3-2 τον Πανσερραϊκό), του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη κόντρα στη Δόξα Δράμας (4-1) και η επεισοδιακή νίκη του Απόλλων Αθηνών στα Γιάννενα απέναντι στον ΠΑΣ (0-1).

Δείτε τα γκολ των αναμετρήσεων Παναθηναϊκού-Καλαμαριάς 3-0, ΑΕΚ-Ηρακλή 1-3, Ολυμπιακού-Αιγάλεω 5-0 και Πας Γιάννινα- Απόλλων Αθηνών 0-1 σε περιγραφές του Μπάμπη Κουβαράκη, Χρήστου Ράπτη, Βαγγέλη Φουντουκίδη και Παύλου Γερακάρη για την ΕΡΤ και την ΕΡΤ-2.