Ο Ολυμπιακός με σούπερ Όρτα έκοψε τα φτερά της ΑΕΚ για τον τίτλο!

Ο Ολυμπιακός με σούπερ Όρτα έκοψε τα φτερά της ΑΕΚ για τον τίτλο!

Γιώργος Σακελλαρίου 21:59 - 15.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:04 - 29.05.2024

Με σούπερ Αντρέ Όρτα ο μαχητής Ολυμπιακός νίκησε 2-0 την άνευρη ΑΕΚ στο Φάληρο κι έφερε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή, ενώ άφησε στην τέταρτη θέση τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ πήγε στο Φάληρο για τελικό τίτλου.

Ο Ολυμπιακός, που είχε απωλέσει κάθε ελπίδα για το πρωτάθλημα μετά την ήττα στην Τούμπα, ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη για να μην τερματίσει τέταρτος, διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να μην παίξει τη νέα σεζόν στην Ευρώπη, αν κατακτήσει ο Άρης το Κύπελλο και δεν πάρει το Europa Conference League.

Οι Πειραιώτες, ωστόσο, ήταν αυτοί που έβγαλαν περισσότερο πάθος από την Ένωση, που έδειχνε μπλοκαρισμένη και αναζητούσε το γκολ με βαθιές μπαλιές. Οι Πειραιώτες πήραν το κέντρο και με τον Όρτα κατέκτησαν και τη νίκη με 2-0!

Οι Πειραιώτες έτσι έκοψαν τα φτερά της ΑΕΚ για τον τίτλο, μετά τη νίκη που σημείωσε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα επί του Παναθηναϊκού και πέρασε τρίτος στη βαθμολογία. Η Ένωση, αντίθετα, έχει ένα ακόμα «κανονάκι». Θα πρέπει να νικήσει τη Λαμία και να μην επικρατήσει ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι στο «Κλ. Βικελίδης», ώστε να πάρει αυτή τον τίτλο, σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα όλων των εποχών.

Μεγάλη ευκαιρία ο Ελ Κααμπί

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο ματς, πίεσε ψηλά την ΑΕΚ κι επιχείρησε να την αποδιοργανώσει. Η Ένωση με τη σειρά της προσπαθούσε κυρίως με βαθιές μπαλιές στην πλάτη της άμυνας των Πειραιωτών, να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Λιβάι Γκαρσία.

Στο 6’ απείλησε ο Ολυμπιακός. Ο Όρτα βρήκε τον Φορτούνη στο δεύτερο δοκάρι, ο οποίος έκανε το σκαστό σουτ, αλλά ο Αποστολόπουλος δεν πρόλαβε τη μπάλα με προβολή.

Στο 7’ ο Γκαρσία έφυγε στην πλάτη της άμυνας, ανατράπηκε από τον Τζολάκη αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ και έτσι δεν μέτρησε το πέναλτι που υπέδειξε ο Στίλερ.

Στο 11’ άγγιξε το 1-0 ο Ολυμπιακός. Από λάθος του Σιμάνσκι, ο Ολυμπιακός έκλεψε, ο Ποντένσε έδωσε στον Ελ Κααμπί κι αυτός αριστερά εντός περιοχής εκτέλεσε με το αριστερό, αλλά απέκρουσε ο Στάνκοβιτς και η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι σε κόρνερ.

Στο 18’ μακρινό σουτ του όρτα μπλόκαρε ο Στάνκοβιτς και στο 19’ έφυγε ξανά στην πλάτη της άμυνας ο Λιβάι Γκαρσία πήρε αρχικά τη μονομαχία από τον Ντόη, αλλά καθυστέρησε και κόπηκε από τον νεαρό στόπερ και τον Κάρμο.

Άγγιξε το γκολ ο Ελίασον

Στο 37’ έχασε μεγάλη ευκαιρία η ΑΕΚ. Ο Ποντένσε καθυστέρησε να σουτάρει από το ημικύκλιο και κόπηκε, η ΑΕΚ βγήκε στην αντεπίθεση, ο Λιβάι Γκαρσία έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Ελίασον δεξιά στην περιοχή με τον Τζολάκη ουσιαστικά εξουδετερωμένο έστειλε τη μπάλα με το δεξί ψηλά άουτ!

Στο τέλος του πρώτου μέρους οι Πειραιώτες είχαν φάσεις. Στο 40’ ο Ποντένσε έδωσε στον Ελ Κααμπί, αλλά το αριστερό σουτ του Μαροκινού υπό την πίεση του Κάλενς έφυγε άουτ. Στο 41’ ο Όρτα έδωσε στον Ποντένσε, αλλά το δεξί σουτ του Πορτογάλου εντός περιοχής έφυγε άουτ και στο 42’ δεξί σουτ εκτός περιοχής του Φορτούνη μπλόκαρε ο Στάνκοβιτς.

Το ημίχρονο έκλεισε με τελική για την ΑΕΚ. Στο 45’+2’ αριστερό σουτ του Λιβάι απο το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής πέρασε απελπιστικά άουτ.

Ο Αλμέιδα με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο πέρασε δεξί μπακ τον Πινέδα κι έβαλε τον Γιόνσον στα χαφ. Η πρώτη φάση στο δεύτερο ημίχρονο ήταν για τον Ολυμπιακό, όμως, το δεξί σουτ εκτός περιοχής του Όρτα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Ζήτησε πέναλτι ο Ολυμπιακός

Στο 57’ οι Πειραιώτες ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Σιμάνσκι στον Ποντένσε. Ο Πολωνός βρήκε αρχικά μπάλα και στη συνέχεια το αριστερό πόδι του Ποντένσε, αλλά ο Στίλερ δεν έδωσε κάτι, ενώ δεν ειδοποιήθηκε κι από το VAR.

Δοκάρι ο Φορτούνης

Στην εξέλιξη της φάσης ο Φορτούνης κέρδισε φάουλ από τον Βίντα λίγο έξω από την περιοχή. Ο Έλληνας άσος το εκτέλεσε στο 61’ κι έστειλε τη μπάλα στη οριζόντιο κοντά στη συμβολή με το δεξί δοκάρι!

Γκολ ο Όρτα!

Ο Αλμέιδα έριξε στη μάχη και τον Άμραμπατ δεξιά στην επίθεση και τον Πόνσε κοντά στον Λιβάι Γκαρσία, ενώ ο Ελίασον μετακόμισε αριστερά.

Στο 65’ η υπεροχή των «ερυθρόλευκων» καρποφόρησε. Ο Ποντένσε από αριστερά έκανε τη σέντρα, ο Ελ Κααμπί έπιασε την κεφαλιά κι ο Στάνκοβιτς απέκρουσε προσωρινά. Ο Μαροκινός φορ πήρε το ριμπάουντ γύρισε από αριστερά και η μπάλα κατέληξε στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, όπου ο Όρτα με αριστερό συρτό σουτ νίκησε τον γκολκίπερ της ΑΕΚ για το 1-0.

Ο Μεντιλίμπαρ έκανε την πρώτη του παρέμβαση στο 68’ όταν και πέρασε τον Κίνι αριστερό μπακ στη θέση του δραστήριου και θετικού Αποστολόπουλου.

Η ΑΕΚ μετά το γκολ του Όρτα πήρε τα ηνία, αλλά δεν μπορούσε να βρει μεγάλη φάση, αφού οι γηπεδούχοι έκλεισαν τους χώρους.

Στο 85' άγγιξε το 1-1 η ΑΕΚ. Ο Τσούμπερ πάτησε περιοχή και σούταρε, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε εντυπωσιακά.

Γκολάρα Όρτα και 2-0

Ο Αντρέ Όρτα σφράγισε τη σούπερ εμφάνισή του με ένα ακόμα γκολ. Στο 92' από πλάγια αριστερά είδε τον Στάνκοβιτς εκτός θέσης και με ένα τρομερό αριστερό σουτ έκανε το 2-0 και σφράγισε τη νίκη των Πειραιωτών.

Ο MVP

Ο 27χρονος μέσος Αντρέ Ορτα έκανε τρομερό ματς. «Κατάπιε» χιλιόμετρα, έκλεψε μπάλες, πίεσε και πέτυχε και δύο γκολ με το αριστερό πόδι, οδηγώντας την ομάδα του στην τρίτη θέση, ενώ γκρέμισε την ΑΕΚ από την κορυφή.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Στο γκολ που σημείωσε πρώτος ο Ολυμπιακός. Από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη η ΑΕΚ ήθελε μόνο νίκη κι έμοιαζε αδύνατον με την εικόνα της ν' ανατρέψει το σκορ.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Αποστολόπουλος (68’ Κίνι), Κάρμο, Ντόι, Ροντινέι, Όρτα, Έσε, Τσικίνιο (88' Καρβάλιο), Ποντένσε (81’ Μαρτίνς), Ελ Κααμπί, Φορτούνης.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Βίντα, Κάλενς, Σιντιμπέ, Γκατσίνοβιτς (62’ Άμραμπατ), Πινέδα, Σιμάνσκι, Ελίασον (70’ Μάνταλος), Αραούχο (62’ Πόνσε), Λιβάι (70’ Τσούμπερ).