Βράδυ και νίκη που γυρίζει το διακόπτη για τον Θρύλο!

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά το ματς με την Μπράγκα

i

© Intime

Βράδυ και νίκη που γυρίζει το διακόπτη για τον Θρύλο!

Διονύσης Βερβελές 23:55 - 03.10.2024 / Ανανεώθηκε: 23:56 - 03.10.2024

Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal τα δεδομένα του τριπόντου κόντρα στην Μπράγκα και την τεράστια σημασία του για το μέλλον…

Τρελό θα σε περνούσαν, αν έλεγες πως θα πας Καραϊσκάκη το βράδυ της Πέμπτης, να δεις Ολυμπιακός-Μπράγκα και πως ο πίνακας θα γράφει 3-0. Και προσοχή, ε; Με το σκορ να έχει διαμορφωθεί μέσα σε ένα τέταρτο, να έχει κλειδώσει ως τη μία ώρα παιχνιδιού.  Ο κόσμος γούσταρε, το απόλαυσε. Δικαιολογημένα. Η εικόνα ήταν τέτοια που τον έκανε να… τρελαθεί για τα καλά.

Κακά τα ψέματα, ως τώρα ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλά. Δεν… βλεπόταν σε αρκετά του ματς, δεν μπορούσε να βγάλει φάσεις, στιγμές. Απώλεσε πέντε βαθμούς στο πρωτάθλημα, αλλά επειδή και οι άλλοι δεν… μαγεύουν με την εικόνα τους, το μάζεψε σε ένα βαθμό. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, η κουβέντα πήγαινε αλλού. Γιατί π.χ. ο Όρτα απόψε φορούσε τη φανέλα της Μπράγκα και όχι του Ολυμπιακού, γιατί απουσίαζε ο Ποντένσε, ο Φορτούνης, τα… γνωστά.

Από το πόδι του Όρτα, άθελά του βέβαια, άρχισε η… επιστροφή του Ολυμπιακού και στην Ευρώπη. Οι «ερυθρόλευκοι» σε ένα ματς που είδαν τον Τζολάκη να κάνει δύο μεγάλες αποκρούσεις στο πρώτο ημίχρονο, κατάφεραν να προηγηθούν από μία στραβοκλωτσιά του Όρτα, που «έφτιαξε» ο Μαρτίνς τον Ελ Κααμπί για το 1-0, στη δύση του πρώτου ημιχρόνου. Κομβικής σημασίας η ώρα που ήρθε το 1-0. Ο Ολυμπιακός πήρε άλλη ψυχολογία για τη συνέχεια, αλλά και στο δεύτερο μέρος, θύμισε Ολυμπιακό καλό, αυτόν που πέρσι οδηγήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Σε σύγκριση με τα άλλα φετινά ματς, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πιέσει και πάλι ψηλά. Οι Πορτογάλοι δεν έμαθαν από… άλλους και πως την πάτησαν και με τα φοβερά τρεξίματα που έδιναν οι Έσε, Μουζακίτης, Τσικίνιο, όλα έγιναν πιο απλά. Ένα γκολ από τον Αργεντίνο και άλλο ένα από τον Ελ Κααμπί που βρήκε τον γνωστό καλό του εαυτό μετά τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε και όλα πήγαν περίφημα. Το 3-0 στο 59ο λεπτό, έδωσε τη δυνατότητα στον Μεντιλίμπαρ να κάνει και τη διαχείρισή του στο ματς. Να καταφέρει να κάνει αλλαγή τον Ρέτσο, τον Κάρμο, τον Ροντινέι, τον Μαρτίνς και λόγω τραυματισμού τον Τσικίνιο. Δεδομένα, βασικοί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή.

Από τέτοια βράδια, υπάρχουν στιγμές που κρατάς. Αρχικά, το ωραίο «κορεό» που έκαναν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League, ότι έγραψε ιστορία. Θα το βλέπουν ως «κορεό», σε βιντεάκια, στα μανίκια των παικτών με το WINNERS. Ο Ολυμπιακός το δρόμο του θα τον βρει. Ο κόσμος στήριξε και φώναξε σαν… τρελός το όνομα του Μεντιλίμπαρ. Ξεκάθαρη η εκτίμησή του στο πρόσωπο του Βάσκου προπονητή, αλλά και τέλος στα οποιαδήποτε σενάρια. Δεν αντέχει άλλη περιπέτεια ο κόσμος, είδε και με χαρά το τελικό 3-0 να επιβραβεύει τη στήριξή του, πριν το ματς. Και φυσικά, ακολούθησε και η αποθέωση προς το τέλος του αγώνα.

Αυτό το ματς θα παραμείνει αξέχαστο για τον νεαρό Μουζακίτη. Έκανε το ντεμπούτο του με τον Ατρόμητο, ακολούθησε τώρα ο αγώνας με την Μπράγκα. Και ο βαθμός ετοιμότητάς του, ήταν μοναδικός. Έτρεχε, σιγουριά στις μεταβιβάσεις, λες κι έβαζες μέσα έναν Ολιβέιρα στα καλά του. Μάγκας ο μικρός και μια τεράστια δικαίωση του Ολυμπιακού και του προέδρου του, που επένδυσαν στα νέα παιδιά, που τα στήριξαν και τώρα, περιμένουν να «εισπράξουν» μέσα στα γήπεδα από αυτά.

Όταν σε ένα τέτοιο βράδυ βλέπεις καλά και τον Ορτέγκα, τον Ζέλσον Μαρτίνς να κάνει την καλύτερή του εμφάνιση με τον Ολυμπιακό, ξέρεις πως όλα θα πάνε καλά. Το δικό μου ζήτημα τώρα είναι άλλο. Αν αυτή την εικόνα, θα τη δούμε και στο πρωτάθλημα. Εκεί είναι το μεγάλο θέμα. Γιατί βλέποντας τους «ερυθρόλευκους» να «κεντάνε» έτσι στα ευρωπαϊκά ματς, πολλοί μπαίνουν σε σκέψεις για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Βέβαια, άλλο να παίζεις με ομάδες που βάζουν κάτω την μπάλα και προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο και άλλο να αντιμετωπίζεις πούλμαν που η μοναδική δουλειά τους, είναι να καταστρέφουν το ποδόσφαιρο, στο βωμό να κόψουν δύο βαθμούς.

Τίποτα δεν τελείωσε τώρα. Ο Ολυμπιακός έχει δουλειά μπροστά του. Πολλή δουλειά, δεδομένα. Έχει πολλά να διορθώσει, παίκτες όπως ο Γιαζιτζί να βάλει. Περιμένει τον Γουίλιαν να ανέβει, κοινώς, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Δεν μπορείς, όμως, να μη σταθείς στην προσαρμογή του στα δεδομένα ενός ματς υψηλών απαιτήσεων, όπως αυτό με την Μπράγκα. Ο Καρβαλιάλ ήθελε την… εκδίκησή του, οι Όρτα, Μπρούμα να… δείξουν, αλλά στο τέλος, η παρέα του Ελ Κααμπί ήταν αυτή που πανηγύρισε κι έφυγε χαμογελαστή από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μεγάλη νίκη για πολλούς λόγους, με τη σημασία της να μπορεί να αποτυπωθεί στο επόμενο διάστημα. Γιατί το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου, ήταν ένα βράδυ που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό. Όχι για τον Μεντιλίμπαρ, για το διακόπτη που γύρισε ο Ολυμπιακός και τη σχέση του με τον κόσμο. Μαζί και τα «τρολάκια» που πέρασαν ένα δύσκολο βράδυ…