Δεν είναι όνειρο τρελό! Απλά θρυλικό ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Δεν είναι όνειρο τρελό! Απλά θρυλικό ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Τζιοβάνι Ζάκαρη 00:41 - 30.05.2024 / Ανανεώθηκε: 01:16 - 30.05.2024

Το όνειρο έπαψε πια να είναι τρελό! Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο, μέσα στην «OPAP Arena». Εκεί επικράτησε της Φιορεντίνα με 1-0, στον τελικό του Europa Conference League, χάρη στο γκολ του Ελ Κααμπί στην παράταση.

Αυτό ήταν! Ο Ολυμπιακός έπαψε να ζει με το όνειρο το τρελό και κατέκτησε την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα. Στην «OPAP Arena» επικράτησε της Φιορεντίνα με 1-0 χάρη στο γκολ του Ελ Κααμπί και πλέον είναι ο κάτοχος του UEFA Europa Conference League.

Μόλις στο 3’ ο Ποντένσε έχασε πολύ καλή στιγμή για το 1-0, όταν το σουτ του ίδιου,που βρήκε χώρο, σταμάτησε από τον Τερατσάνο. Η απάντηση ήταν άμεση, με τον Μπελότι και τον Κουαμέ να αφήνουν ανεκμετάλλευτη τη μπαλιά του Γκονζάλες (5’). Η ιταλική ομάδα έμοιαζε να πατά καλύτερα στα πρώτα λεπτά, ψάχνοντας το γρήγορο γκολ. 

Μάλιστα, βρήκε το προβάδισμα μετά από αδράνεια της άμυνας, το οποίο δεν μέτρησε ποτέ για οφσάιντ στον Μιλένκοβιτς μετά την συρτή προσπάθεια του Γκονζάλες. Αυτό ήχησε σαν «καμπανάκι» στους Πειραιώτες, οι οποίοι άρχισαν να ανεβάζουν τις γραμμές τους. 

To πρόβλημα και με τις δύο ομάδες ήταν τα λάθη, τα οποία προέρχονταν από το άγχος. Στο 20’ ο Μποναβεντούρα βρέθηκε αμαρκάριστος, έκανε σουτ που μπλόκαρε ο Τζολάκης και δευτερόλεπτα αργότερα ο πρώτος με τον Γκονζάλες δεν μπόρεσαν να βρουν στόχο. Η δεύτερη τελική για τους «ερυθρόλευκους» ήρθε ξανά από τον Ποντένσε (25’), του οποίου οι κεφαλιά μπλοκαρίστηκε από τον Τερατσάνο

Το θετικό για τον Ολυμπιακό ήταν πως παρά το γεγονός ότι δεν δημιουργούσε φάσεις, πλησιάζοντας στο ημίχρονο, δεν δεχόταν κιόλας. Εξαίρεση εκείνη του Γκονζάλες, που δεν μπόρεσε να βρει οπως ήθελε την κεφαλιά πάσα του Κουαμέ στο 39’.  

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους το ξεκίνημα που είχε ο Ολυμπιακός ήταν πολύ δυναμικό. Ευκαιρία δεν ήρθε μέχρι το 65’, όταν και ο Μιλένκοβιτς πήρε κεφαλιά από την καρδιά της άμυνας, με την προσπάθειά του να περνάει άουτ. Στο 69’ η Φιορεντίνα συνεργάστηκε άψογα και ο Τζολάκης αναγκάστηκε να διώξει με υπερένταση το σουτ του Κουαμέ

Ο χρόνος περνούσε και καμία από τις δύο ομάδες δεν έπαιρνε ρίσκο που δεν χρειαζόταν. Στο 80’ χάθηκε τεράστια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, με την κεφαλιά του Ιμπόρα να περνά ξυστά από το αριστερό δοκάρι. Ακολούθησε το ξυστό πέρασμα της μπάλας από τον Ελ Κααμπί στο 85’, στο φάουλ του Όρτα. Όλα έδειχναν παράταση και τελικά αυτή ήρθε, μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας. 

Εκεί με το «καλημέρα» δεν δόθηκε καθαρό χέρι του Κουάρτα εντός της περιοχής, με τον Ολυμπιακό να χάνει την ευκαιρία να εκτελέσει πέναλτι (93’). Λίγο αργότερα και στο συγκεκριμένα στο 96’ ο Γιόβετιτς έπιασε ένα υπέροχο σουτ, το οποίο σταμάτησε με απίθανο τρόπο ο Τερατσάνο. Αυτή ήταν και η μοναδική καλή στιγμή του πρώτου μέρους. 

Στο δεύτερο, ήταν η σειρά της Φιορεντίνα να απαντήσει, με τον Ικονέ να δοκιμάζει ένα σουτ από την περιοχή (110’), το οποίο σταμάτησε ο Τζολάκης. Λίγο μετά η «OPAP Arena»… πήρε φωτιά. Ο Έσε στο 117’ έβγαλε σέντρα στον Ελ Κααμπί και εκείνος με κεφαλιά «ψαράκι» σκόραρε για το 1-0, με το τέρμα να μετράει στο 120 μετά από εξέταση VAR για οφσάιντ. Αυτό ήταν και το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης,, η οποία έληξε με τον Ολυμπιακό να παίρνει την κούπα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ:

Ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε το κακό του πρώτο ημίχρονο και αφού επιβίωσε από αυτό, όλα τα άλλα ήταν ιστορία. Ο Μεντιλίμπαρ είδε μία διαφορετική ομάδα στο δεύτερο μέρος και με τις δικές του παρεμβάσεις ο σύλλογος του Πειραιά έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του. Ναι μεν απειλήθηκε λίγες φορές όμως είτε η άμυνα είτε ο Τζολάκης έβαζαν στοπ. Και αφού δεν δέχθηκε γκολ μία στιγμή του Ελ Κααμπί - που προηγουμένως δεν είχε δυνάμεις - έφερε το αποτέλεσμα.

MVP:

Μπορεί ο Ελ Κααμπί να έβαλε το γκολ, όμως πριν φτάσουμε σε αυτό ο Τζολάκης σταμάτησε τη Φιορεντίνα αρκετές φορές. Είτε με μαγικό τρόπο, είτε με απλά μπλοκαρίσματα. Επομένως του αξίζει αυτός ο τίτλος και με το παραπάνω, όπως και σε όλη την ομάδα που απέδειξε τι είναι ο Ολυμπιακός. Ένας ευρωπαϊκός σύλλογος που πλέον έχει και τρόπαιο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ:

Ο Ελ Κααμπί όχι απλά έκλεισε τη χρονιά με γκολ! Αυτό ήταν το 11ο του στη διοργάνωση, με τον ίδιο να τερματίζει στην πρώτη θέση των σκόρερ. Βέβαια το συνδύασε με ένα ομαδικό επίτευγμα, αφού ο Ολυμπιακός κατακατά το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο.

ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ: 

Ολυμπιακός

Τζολάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα, Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ποντένσε, Ελ Κααμπί.

Φιορεντίνα

Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι, Μποναβεντούρα, Αρτούρ, Μαντράγκορα, Γκονσάλες, Κουαμέ