Λουτσέσκου: «Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ είναι μία ποιοτική ομάδα - Θα παίξει ρόλο η ατμόσφαιρα στην Opap Arena»

Λουτσέσκου - Μεντιλίμπαρ

i

© Intime

Λουτσέσκου: «Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ είναι μία ποιοτική ομάδα - Θα παίξει ρόλο η ατμόσφαιρα στην Opap Arena»

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 17:02 - 29.05.2024 / Ανανεώθηκε: 17:03 - 29.05.2024

Ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ράζβαν Λουτσέσκου, μίλησε για τον τελικό του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια (29/5, 22:00), στον τελικό του Europa Conference League. Λίγες ώρες πριν την σπουδαία αυτή αναμέτρηση, ο Ράζβαν Λουτσέσκου μίλησε στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta delllo Sport» και μεταξύ άλλων έκανε το δικό του σχόλιο για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

Για το τι ομάδα είναι ο Ολυμπιακός: «Είναι μία ποιοτική ομάδα, με εξαιρετική ατομικότητα που άλλαξε δύο προπονητές φέτος και μόνο υπό την καθοδήγηση του τρίτου, του Μιντιλίμπαρ, κατάφερε να βρει αγωνιστική ταυτότητα. Είναι πολύ οργανωμένοι στο να παίζουν χωρίς μπάλα, συμπαγείς. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να ανακτούν την μπάλα και να ξαναρχίζουν την επίθεση πολύ γρήγορα. Προσθέστε -επίσης- τον ενθουσιασμό που θα έχουν: Μπορούν να γίνουν η πρώτη ελληνική ομάδα που θα κερδίσει ένα ευρωπαϊκό Κύπελλο. Είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο».

Για τη Φιορεντίνα που προτιμά κατοχή μπάλας όπως ο Ολυμπιακός: «Εξαρτάται από το πως θα το εκμεταλλευτεί. Οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι γρήγοροι και τεχνικοί, πιέζουν και ξαναρχίζουν, με αυτόν τον τρόπο ξέρουν πως να σκοράρουν με λίγες πάσες».

Για το γεγονός ότι ο τελικός διεξάγεται στην Αθήνα: «Ναι, σίγουρα η ατμόσφαιρα θα παίξει ρόλο. Οι Έλληνες φίλαθλοι ξέρουν πως να δημιουργούν μία κόλαση για τους αντιπάλους τους. Ακόμη κι αν το γήπεδο προφανώς δεν θα ανήκει όλο σε εκείνους, θα είναι ένας παράγοντας που θα κάνει αίσθηση».

Για το αν το φετινό ήταν πιο δύσκολο πρωτάθλημα από το 2019: «Καταρχάς κανείς δεν μας έδινε την παραμικρή πιθανότητα όταν ξεκίνησε η σεζόν. Ήταν ένα μεγάλο σε διάρκεια πρωτάθλημα, 36 αγώνων συν τα playoffs, όπου παίζεις μόνο ντέρμπι και πολύ δύσκολα παιχνίδια. Πριν από 5 χρόνια, τον Φεβρουάριο ήμασταν στο +9 και σιγά σιγά διαμορφωνόταν η πεποίθηση ότι μπορούμε να το πάρουμε. Φέτος θριαμβεύσαμε στο τελευταίο σφύριγμα του τελευταίου αγώνα. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια».

Για τι άλλαξε στον ΠΑΟΚ μετά τον αποκλεισμό από την Μπριζ: «Τότε μίλησα ανοιχτά στους παίκτες μου. Ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ που η ομάδα βρισκόταν στα προημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ήταν κάτι σημαντικό. Παίζοντας κάθε τρεις ημέρες ήταν λογικό να υπάρχει κούραση. Τα παιδιά το κατάλαβαν. Τους είπα ότι έχουμε παίξει ήδη όλα τα σημαντικά παιχνίδια εκτός έδρας και τώρα θα έρθουν οι αντίπαλοι σε εμάς. Συνεπώς όλα ήταν στο χέρι μας. Αυτό μας έδωσε πίσω την αυτοπεποίθησή μας. Να κατανοήσουμε τι μπορούσαμε να κάνουμε, να παλέψουμε σε κάθε ματς».

Για την κατάκτηση τίτλου για ομάδα της Θεσσαλονίκης: «Αυτό το κλαμπ έχει κερδίσει 4 πρωταθλήματα σε 98 χρόνια, αυτό τα λέει όλα. Και εξηγεί γιατί είναι ακόμη πιο όμορφο…».

Για το γεγονός πως υπάρχουν ταλαντούχοι Έλληνες αλλά οι ομάδες και η εθνική αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην Ευρώπη: «Σε ό,τι αφορά τους συλλόγους, το εξηγώ με το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, για διάφορους λόγους, τους έλειπαν μακροχρόνιες στρατηγικές και κάθε χρόνο άλλαζαν οι μισοί παίκτες. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί μια ομάδα… Η Εθνική πληρώνει τον τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των συλλόγων, που δεν επιτρέπει αυτή την ενότητα προθέσεων που στη συνέχεια οδηγεί σε σημαντικά αποτελέσματα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι περίπλοκο, σκληρό, αποτελείται από ισχυρούς και περήφανους ιδιοκτήτες, από οπαδούς που μισούν τον άλλον, και πολλούς άλλους παράγοντες που δημιουργούν πίεση. Το παιχνίδι βασίζεται πολύ στην επιθετικότητα».

Για τον ΠΑΟΚ που χτίζει: «Ναι, και τώρα αυτό που με ιντριγκάρει περισσότερο είναι η πιθανότητα να παίξουμε για την είσοδο στους ομίλους του Champions League, θα ήταν περαιτέρω πρόοδος στο ταξίδι μας».

Για το αν θα ήθελε να δουλέψει στην Ιταλία: «Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες με το πιο δύσκολο ποδόσφαιρο, με τους πιο προετοιμασμένους προπονητές, όπου οι μικρές ομάδες μπορούν να ανταγωνιστούν τακτικά με τις μεγάλες ομάδες, για μένα θα ήταν τιμή. Αλλά αν δεν συμβεί, η ζωή συνεχίζεται…».

Για το οτι πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Μουρίνιο για τη χειρονομία στη Λεωφόρο: «Εδώ είσαι ο καλύτερος αν κερδίσεις και ο χειρότερος αν χάσεις, χρειάζεσαι ισορροπία και ικανότητα να ξεπερνάς τις απογοητεύσεις για να προχωρήσεις…».