Κι όμως: Η Ελλάδα απείχε τρία λεπτά από την απώλεια μιας θέσης στο Champions League

Κώστας Φορτούνης

i

©Intime

Κι όμως: Η Ελλάδα απείχε τρία λεπτά από την απώλεια μιας θέσης στο Champions League

Κώστας Τόπας 13:29 - 30.05.2024 / Ανανεώθηκε: 13:29 - 30.05.2024

Χάρη στο γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116' της παράτασης, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο του Conference League κι έτσι πλέον το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχει μία ακόμη θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε δύο σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία. Το βράδυ της Τρίτης (09/05) δεν θα το ξεχάσουν ποτέ ούτε ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του, ούτε οι οπαδοί της ομάδας. Η μάλλον κυρίως οι οπαδοί των Πειραιωτών. Και αυτό γιατί οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν τη νίκη με 1-0 επί της Φιορεντίνα στην παράταση και κατέκτησαν το Conference League.

Το γκολ του Ελ Κααμπί στο 116' χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό, το τρόπαιο στην ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και παράλληλα γέμισε χαρά τις κερκίδες της «OPAP Arena». Επιπλέον χάρισε στην Ελλάδα την 15η θέση στην κατάταξη της ομοσπονδίας της UEFA, με την χώρα μας να προσπερνάει τη Δανία. Συγκεκριμένα, 31.525 βαθμούς συγκέντρωσε η Ελλάδα ενώ οι Σκανδιναβοί μένουν με 31.450. Κι αυτή η μικρή διαφορά κοστίζει μια θέση στο Champions League.

Και αν ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει το τρόπαιο του Conference, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι, δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση. Γιατί κάθε νίκη στο Conference League στα 90 λεπτά ή στην παράταση δίνει δύο βαθμούς στον νικητή, ενώ αν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, ένας βαθμός μοιράζεται σε κάθε ομάδα. Ναι, ένα σημείο διαφοράς που τα έχει αλλάξει όλα.

Τι θα ισχύει από τη σεζόν 2025/26

Αλλά αυτό δεν θα είναι για την επόμενη σεζόν, στην οποία ο ΠΑΟΚ, ως πρωταθλητής, θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, ο Παναθηναϊκός, ως Κυπελλούχος Ελλάδος, θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, ο Ολυμπιακός ο Κυπελλούχος Ευρώπης θα παίξει τη φάση των ομίλων του Europa League και η ΑΕΚ, ούσα δεύτερη, θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League. Τέσσερις σύλλογοι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ωστόσο, σε δύο σεζόν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα θα έχει πέντε θέσεις που θα οδηγούν στην Ευρώπη. Οι δύο πρώτοι θα παίξουν στα προκριματικά του Champions League και έτσι θα αυξηθούν οι επιλογές να ξαναδούμε ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μέσα από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο πρωταθλητής του Κυπέλλου θα παίξει στο Europa League, εκτός αν είναι η ίδια ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα. Και, πάλι, δύο ομάδες θα παίξουν στο Conference League.

Παραμυθένιο: Ο Κώστας Φορτούνης έπεσε δύο φορές, αλλά σηκώθηκε και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης
CONFERENCE LEAGUE

12:57 - 30.05.2024

Παραμυθένιο: Ο Κώστας Φορτούνης έπεσε δύο φορές, αλλά σηκώθηκε και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος πέρασε από χίλια κύματα στην έως τώρα πορεία του, δικαιώθηκε το βράδυ της 29ης Μαΐου με την κατάκτηση του Conference League, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Ολυμπιακού στο μπράτσο του.

Ο Μεντιλίμπαρ όχι μόνο οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Conference League αλλά αύξησε και τις πιθανότητες της χώρας μας να έχουν περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα και η ομοσπονδία, που δεν είχαν ποτέ πρωταθλήτρια ομάδα στην Ευρώπη, απολαμβάνει την επιτυχία που σημειώθηκε χάρη στον Βάσκο τεχνικό.