Η ήττα από τη Λυών, ο αποκλεισμός και οι διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού για τη διαιτησία του Μπένκο (vid)
i

©Intime

Η ήττα από τη Λυών, ο αποκλεισμός και οι διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού για τη διαιτησία του Μπένκο (vid)

Πριν από 24 χρόνια ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 1-0 από τη Λυών στο «Ζερλάν» κι αποχαιρέτησε το Champions League στη φάση των ομίλων. Τα παράπονα των Πειραιωτών για τη διαιτησία του Γκίντερ Μπένκο, που τους αρνήθηκε ένα πέναλτι, ενώ ακύρωσε και γκολ του Τζιοβάνι στο πρώτο ημίχρονο υποδεικνύοντας σε θέση οφσάιντ τον Αλβες.

Λίγες ώρες απομένουν έως ότου ξεκινήσει το ευρωπαϊκό ταξίδι του ο Ολυμπιακός για τη σεζόν 2024-25. Οι Πειραιώτες, οι οποίοι προκρίθηκαν απευθείας στη League Phase του Europa League, ως κάτοχοι του Conference League αντιμετωπίζουν τη Λυών το βράδυ της Πέμπτης (26/9,22:00) στο Groupama Stadium στην πρεμιέρα του νέου φορμάτ της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αυτή θα είναι η έβδομη «μονομαχία» ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η προϊστορία είναι με τους Γάλλους, καθώς μετρούν τέσσερις νίκες έναντι δύο των «ερυθρόλευκων». Το πιο επεισοδιακό ματς ανάμεσα στη Λυών και τον Ολυμπιακό έλαβε χώρα πριν 24 χρόνια. Ήταν 7 Νοεμβρίου 2000. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη πήγαινε για δύο αποτελέσματα στο «Ζερλάν», ήθελε μονάχα έναν βαθμό για να προκριθεί ηττήθηκε όμως με 1-0 από τους «λιονέ» τη τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, κατέλαβε την τρίτη θέση του Γ ομίλου και πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA, καθώς αποκλείστηκε στην ισοβαθμία (9 βαθμοί) από τη συνέχεια του Champions League

Οι Πειραιώτες έφυγαν με άδεια χέρια από τη Γαλλία, ωστόσο είχαν φοβερά παράπονα από τη από τη διαιτησία του Αυστριακού Μπένκο. Αρχικά, ο επόπτης Μάιερ σταμάτησε στο 44′ την προσπάθεια του Τζιοβάνι που κατέληξε σε γκολ, χωρίς να υπάρχει οφσάιντ και στο 67' ο Ζέτεμπεργκ πάσαρε πολύ ωραία στον Άλβες, ο οποίος απέφυγε τον Έντμιλσον και αυτός τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή του Κουπέ, όμως ο Αυστριακός ρέφερι αρνήθηκε το πέναλτι κι έδειξε κίτρινη κάρτα στον Ουρουγουανό φορ των Πειραιωτών.

Ο Γιάννης Ματζουράκης είχε θερμό επεισόδιο με τον Τζιοβάνι στο 54', όταν τον έκανε αλλαγή και λίγα λεπτά αργότερα αποβλήθηκε από τον διαιτητή.

Να αναφέρουμε ότι η Λυών πήρε τη νίκη με 1-0 και συνάμα την πρόκριση στην επόμενη φάση χάρη στο γκολ του Λεγκλ, που το σημείωσε με κεφαλιά μόλις στο 2ο λεπτό του ματς έπειτα από όμορφη σέντρα του Βερέλ.

Λυών(Ζακ Σαντινί): Koυπέ, Ντεφλάντρ, Εντμίλσον, Λαβίλ(71' Μπλανκ), Βιολέ, Μαρλέτ, Λάιλ, Άντερσον(85' Γκοβού), Βαϊρέλες(59' Λιναρές), Φοέ, Μπρεσέτ

Ολυμπιακός (Γ. Ματζουράκης): Eλευθερόπουλος, Αμανατίδης, Άντζας, Κόντης, Πατσατζόγλου(75' Γιαννακόπουλος), Ζε Ελίας, Πουρσανίδης(55' Οφορίκουε), Τζόρτζεβιτς, Ζέτεμπεργκ, Ζιοβάνι(55' Μαυρογενίδης), Άλβες