Έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια και με πάνω από 300 εμφανίσεις ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια και με πάνω από 300 εμφανίσεις ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Τζιοβάνι Ζάκαρη 10:21 - 10.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:59 - 29.05.2024

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά από μία προσπάθεια που ξεκίνησε σχεδόν 60 χρόνια πριν.

Το βράδυ της Πέμπτης (9/5) ο Ολυμπιακός έγραψε λαμπρή ιστορία μπροστά στον κόσμο του. Μέσα στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» επικράτησε της Άστον Βίλα με 2-0, χάρη στον ασύλληπτο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός σκόραρε τα δύο τέρματα της ομάδας του, στέλνοντάς την στον τελικό του UEFA Europa Conference League.

Ή μάλλον για να το θέσουμε πιο σωστά, στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ομάδας. Ένας στόχος που πρωτοξεκίνησε να υπάρχει με την παρθενική παρουσία των «ερυθρόλευκων» σε διασυλλογική διοργάνωση, το μακρινό 1959. Πριν από 65 χρόνια οι Πειραιώτες γνώρισαν για πρώτη φορά την Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας τη Μίλαν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο αγώνας διεξήχθη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Φάληρο και μπροστά στους 20.000 φιλάθλους τους, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την ισοπαλία με 2-2 κόντρα σε έναν τεράστιο αντίπαλο. Πόσο τεράστιο; Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως μέσα σε εκείνη τη δεκαετία, οι «ροσονέρι» είχαν φτάσει δύο φορές μία ανάσα από την κατάκτηση. Τη σεζόν 1955-56 η Μίλαν είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών και το 1957-58 ήταν φιναλίστ, χάνοντας 3-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό των Βρυξελλών.

Κι όμως ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει στην OPAP Arena – To όνομα που θα έχει το γήπεδο της ΑΕΚ για μια μέρα
CONFERENCE LEAGUE

09:44 - 10.05.2024

Κι όμως ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει στην OPAP Arena – To όνομα που θα έχει το γήπεδο της ΑΕΚ για μια μέρα

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League, στο γήπεδο της ΑΕΚ, στις 29 Μαΐου. Μόνο που τότε η «OPAP Arena» θα έχει διαφορετική ονομασία για τη μεγάλη αυτή αναμέτρηση.

Από τότε, λοιπόν, μέχρι και σήμερα το όνειρο παρέμενε ένα. Η ευρωπαϊκή διάκριση! Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 300 παιχνίδια (355 για την ακρίβεια), για να φτάσει η ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πλέον, μένει ένα βήμα ακόμα. Ο Ολυμπιακός στις 29 Μαΐου καλείται να ολοκληρώσει το «θαύμα» που ξεκίνησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον περασμένο Φλεβάρη.

Στην «OPAP Arena» - το πρώτο ελληνικό γήπεδο που φιλοξενεί τελικό Europa Conference League - o σύλλογος του Πειραιά θα πρέπει να προσπεράσει το εμπόδιο της Φιορεντίνα. Κόντρα στην ιταλική ομάδα, ο Ολυμπιακός, θα ψάξει τη νίκη, η οποία και θα του χαρίσει τον πρώτο του διασυλλογικό τίτλο. Ως οδηγό του θα έχει και την ξέφρενη πορεία της Κ19, η οποία έκανε επίσης το «θαύμα» της και κατέκτησε το Youth League.