Μπορεί ο Ολυμπιακός να δείξει τον τελικό του Europa Conference League σε γιγαντοοθόνες;

Μπορεί ο Ολυμπιακός να δείξει τον τελικό του Europa Conference League σε γιγαντοοθόνες;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 14:10 - 16.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:37 - 29.05.2024

Σενάριο το οποίο αναφέρει πως ο Ολυμπιακός θα δείξει ζωντανά τον τελικό του Europa Confernce League σε γιγαντοοθόνη έχει κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν μπορεί να το κάνει.

Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε μία κακή χρονιά σε ένα... όνειρο τρελό, όπως φώναζαν και οι οπαδοί του, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του Europa Conference League. Για να το κάνει αυτό απέκλεισε κατά σειρά τις Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε και Άστον Βίλα, με το μοναδικό του εμπόδιο για τον τίτλο να είναι, πλέον, η Φιορεντίνα.

Η ανυπομονησία για τον μεγάλο τελικό της 29ης Μαΐου είναι τεράστιος, με αρκετούς από τους φίλους της ομάδας να ψάχνουν ένα «μαγικό» χαρτάκι για την «OPAP Arena». Όσοι πάλι δεν τα καταφέρουν, ελπίζουν να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες. Ποιο ήταν αυτό; Η τοποθέτηση γιγαντοοθονών στο «Γ. Καραϊσκάκης» ή σε κάποια περιοχή του Πειραιά, προκειμένου και εκείνοι να ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία.

Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: Τα εισιτήρια του τελικού - Η διαδικασία για την συμμετοχή στην κλήρωση - Προτεραιότητα οι κάτοχοι διαρκείας
CONFERENCE LEAGUE

11:22 - 16.05.2024

Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: Τα εισιτήρια του τελικού - Η διαδικασία για την συμμετοχή στην κλήρωση - Προτεραιότητα οι κάτοχοι διαρκείας

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην κλήρωση για τα εισιτήρια του τελικού του Europa Conference League, ανάμεσα στους ερυθρόλευκους και την Φιορεντίνα (29/5).

Το ερώτημα που γεννάται είναι το κατά πόσο ο Ολυμπιακός έχει το δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Η απάντηση είναι πως για να το πραγματοποιήσει χρειάζεται τρία «οκ». Το πρώτο προέρχεται, φυσικά, από τη διοργανώτρια αρχή, δηλαδή τη UEFA, από την οποία οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να πάρουν ειδική άδεια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο 52 παράγραφος 3 της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας:

«Από τη φάση του πρωταθλήματος και μετά, μπορούν να επιτρέπονται ταυτόχρονες ή ετεροχρονισμένες μεταδόσεις σε δημόσιες οθόνες εκτός του σταδίου στο οποίο διεξάγεται ένας αγώνας (π.χ. στο γήπεδο της φιλοξενούμενης ομάδας ή σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο), εφόσον:

α. έχει χορηγηθεί άδεια από την UEFA κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, μετά από διαβούλευση με τους κατόχους οπτικοακουστικών δικαιωμάτων στην περιοχή της προβολής

β. άδεια που χορηγείται από τις δημόσιες αρχές».

Οι φίλαθλοι στο Ολυμπιακός - Άστον Βίλα © Intime

Εκεί, λοιπόν, έρχονται οι άλλες δύο άδειες. Η δεύτερη έχει να κάνει με το συνδρομητικό κανάλι και το MEGA που έχουν τα δικαιώματα προβολής. Στην εξίσωση μπαίνουν οι ρήτρες που υπάρχουν στα συμβόλαια και επομένως θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των ΜΜΕ και της ίδιας της ομάδας. Εφόσον λυθεί και αυτό το ζήτημα απομένει ένα τελευταίο «οκ». Αυτό ανήκει στην Πολιτεία που θα πρέπει να εγκρίνει από πλευράς της μία τόσο μεγάλη συνάθροιση, προκειμένου να υπάρξουν και οι απαραίτητες προετοιμασίες αλλά και η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο.

Το παράδειγμα τoυ Παναθηναϊκού στο Final 4

Για να καταλάβει κανείς το πόσο περίπλοκη διαδικασία είναι το στήσιμο μία γιγαντοοθόνης, αρκεί να δει τι συνέβη στην περίπτωση του Παναθηναϊκού AKTOR. Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» είχαν σκοπό να μεταδώσουν τον ημιτελικό του Final 4 της Euroleague (κόντρα στη Φενέρμπαχτσε), σε γιγαντοοθόνη εντός του ΟΑΚΑ.

Παρόλο που όλα έδειχναν πως οι φίλοι του «Τριφυλλιού» θα δουν ζωντανά το ματς στο αγαπημένο τους γήπεδο, η εκδήλωση ακυρώθηκε. Αυτό διότι από πλευράς της η Euroleague έβαλε μπροστά τις ρήτρες που υπήρχαν στα συμβόλαια με το συνδρομητικό κανάλι, μη επιτρέποντας έτσι την προβολή του αγώνα. Παρά το γεγονός πως τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η Nova ήταν θετικοί σε κάτι τέτοιο, τελικά η διοργανώτρια αρχή έβαλε «βέτο» στην εκδήλωση.