O Καμπιάσο και ο Βαλμπουενά ήταν οι… παλαίμαχοι πριν τον Γουίλιαν

O Καμπιάσο και ο Βαλμπουενά ήταν οι… παλαίμαχοι πριν τον Γουίλιαν

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:11 - 03.09.2024

Ο Ολυμπιακός έκανε δικό του τον Γουίλιαν, ο οποίος για πολλούς έρχεται στην Ελλάδα ως… παλαίμαχος. Εκτός από τα ίδια τα νούμερα του παίκτη, αυτόν τον χαρακτηρισμό έρχονται να διαψεύσουν και τα παραδείγματα των Βαλμπουενά - Καμπιάσο.

Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ο Ολυμπιακός ήταν δραστήριος για μία ακόμα χρονιά, κάνοντας δικό του τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, Γουίλιαν. Έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού ο ίδιος έχει παρελάσει από ουκ ολίγα γήπεδα της Premier League.

Φορώντας τη φανέλα των Τσέλσι, Άρσεναλ και Φούλαμ, ο εν λόγω ποδοσφαιριστής κατέγραψε συνολικά 317 εμφανίσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Μάλιστα, στην τελευταία είχε προπονητή τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος - όπως ανέφερε και ο Διονύσης Βερβελές στην εκπομπή Sportal Sunday Live - μίλησε με τα καλύτερα λόγια στους ανθρώπους των «ερυθρόλευκων». Ωστόσο για πολλούς, ο Ολυμπιακός παίρνει τον «παλαίμαχο 36άρη». 

Βαλμπουενά: «Ο Ολυμπιακός είναι πάντα στη καρδιά μου, όταν σκοράρεις σε αυτό το γήπεδο είναι κάτι ιδιαίτερο»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

08:38 - 02.09.2024

Βαλμπουενά: «Ο Ολυμπιακός είναι πάντα στη καρδιά μου, όταν σκοράρεις σε αυτό το γήπεδο είναι κάτι ιδιαίτερο»

Ο Ματιέ Βαλμπουενά σε δηλώσεις που παραχώρησε στην Cosmote TV μετά το ισόπαλο ματς της Athens Kallithea με τον Παναθηναϊκό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αγάπη του για τον Ολυμπιακό.

Βέβαια η διάψευση αυτής της φράσης είναι σχετικά εύκολη, αφού οι επιδόσεις του Γουίλιαν δείχνουν πως η ηλικία του μόνο πλασματική είναι. O ίδιος, για παράδειγμα, την περασμένη σεζόν είχε μέσο όρο 7,17 βαθμούς επίδοσης με άριστα το 10 και ήταν ο 136ος κορυφαίος παίκτης ανάμεσα σε 446 στην αγγλική λίγκα. Προσοχή, στην Premier League, το για πολλούς καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, ο 35χρονος, τότε, Γουίλιαν ξεπέρασε άλλους 300 και βάλε παίκτες σε μ.ο. επιδόσεων. 

Άλλο παράδειγμα; Ο «παλαίμαχος» Βραζιλιάνος ολοκλήρωσε τη θητεία του στη Φούλαμ κάνοντας 37 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Όχι ως αλλαγή, αλλά ως βασικός! O μ.ο. του σε λεπτά ήταν 65 λεπτά, ήτοι σχεδόν ενάμιση ημίχρονο ανά παιχνίδι. Βέβαια, στην πλειονότητα αυτών των αγώνων ο Γουίλιαν δεν έπαιξε 65 λεπτά αλλά ένα ολόκληρο 90λεπτο. 

Για όσους, λοιπόν, δεν πείθονται από αυτά τα νούμερα, υπάρχουν και τα πρόσφατα παραδείγματα των Ματιέ Βαλμπουενά και Εστεμπάν Καμπιάσο. Αφενός, ο Γάλλος απέδειξε και το βράδυ της περασμένης Κυριακής (1/9) πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, μπαίνοντας αλλαγή και κάνοντας το 2-1 στο Athens Kallithea - Παναθηναϊκός. Όσο για το τι έκανε στον Ολυμπιακό; Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Ο ίδιος ανακοινώθηκε σε ηλικία 35 ετών από τους «ερυθρόλευκους» και πάλι τότε είχε λάβει τον χαρακτηρισμό «παλαίμαχος» τον οποίο διέψευσε πανηγυρικά. Σε μία από τις καλύτερες χρονιές των Πειραιωτών, ο Βαλμπουενά ήταν βασικό μέλος της ενδεκάδας του Πέδρο Μαρτίνς και μέχρι το 2022 κατέγραψε συνολικά 120 συμμετοχές. Τι έκανε σε αυτές; Σκόραρε 14 γκολ, έδωσε 39 (!) ασίστ, εξασφάλισε μία ανανέωση συμβολαίου σε ηλικία 37 χρονών και κέρδισε την αγάπη του κόσμου. 

Αφετέρου υπάρχει και η περίπτωση του Εστεμπάν Καμπιάσο. Ενός θρύλου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που ο Ολυμπιακός απέκτησε και πάλι σε μεγάλη ηλικία (35) για πολλούς ήταν επίσης ο… γέρος. Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε κάνει θεωρητικά το «μπαμ» με τον Μπερμπάτοφ σε νεότερη ηλικία (34), ο Παναθηναϊκός το ίδιο με τον 32χρονο Εσιέν και η ΑΕΚ επίσης με τον αστέρα της Γρανάδας, Ντιέγκο Μπουανανότε.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Ο μόνος που ξεχώρισε, λοιπόν, εκείνη τη σεζόν ήταν ο Εστεμπάν Καμπιάσο. Παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν τα πήγαινε και τόσο καλά εκείνες τις χρονιές, ο Αργεντίνος δεν βρέθηκε ποτέ στα «βέλη» των οπαδών. Βασικός στη μεσαία γραμμή, ο 35χρονος δεν έπαιζε μόνο σε αγώνες της Super League αλλά και σε αυτούς του UEFA Champions League, με πρωταγωνιστικό ρόλο π.χ. στο μεγάλο «διπλό» του συλλόγου εναντίον της Άρσεναλ

Οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές, δηλαδή ο Βαλμπουενά και ο Καμπιάσο, αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα πως ο η ηλικία δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, αν υπάρχουν οι σωστές βάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, λοιπόν, ο Ολυμπιακός ποντάρει και στον Γουίλιαν. Έναν ποδοσφαιριστή με παραστάσεις στην Premier League, με επιδόσεις που θυμίζουν 20χρονο και με πολύ μεγάλο ταλέντο. Το αν θα πιάσει ή όχι είναι άλλη κουβέντα, ωστόσο τα νούμερα δείχνουν πως μόνο παλαίμαχος δεν είναι…