Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΟΦΗ θα γίνει με ημιαυτόματο οφσάιντ, αλλά και goal line technology.
Με νέες τεχνολογίες θα γίνει ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΟΦΗ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ ο τελικός θα γίνει τόσο με goal line technology όσο και με ημιαυτόματο οφσάιντ. Πρόκειται για δύο τεχνολογίες όπου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα playoffs της Stoiximan Super League και θα μπουν και στο μεγάλο παιχνίδι Ολυμπιακός - ΟΦΗ στις 17 Μαΐου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:
«Το ποδόσφαιρο και η διαιτησία περνούν σε μια νέα εποχή, αυτή των σύγχρονων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αξιοπιστία του. Με την εξασφάλιση της συμμετοχής τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson στο ΟΑΚΑ στις 17 Μαΐου, ο ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός θα γίνουν οι πρώτες ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο σε έναν αγώνα που θα διεξαχθεί με τη χρήση του ημιαυτόματου οφσάιντ και του goal line technology.
)
11:00 - 03.04.2025
Πότε έπαιξε επαρχιακή ομάδα σε τελικό Κυπέλλου για τελευταία φορά;
Η ιστορική πρόκριση του ΟΦΗ και η τελευταία συμμετοχή επαρχιακής ομάδας στον τελικό Κυπέλλου.
Το Semi-Automated Offside Technology (SAOT, ημιαυτόματο οφσάιντ), χρησιμοποιεί 10 κάμερες ανίχνευσης, ώστε οι αποφάσεις για τις παραβάσεις οφσάιντ να έχουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, καθώς αναλύεται με ηλεκτρονική απεικόνιση η θέση τού κάθε παίκτη από 29 σημεία στο σώμα του, όπως και η θέση αλλά και η τροχιά της μπάλας, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.
Με αυτό τον τρόπο η απεικόνιση είναι πλέον τρισδιάστατη, αντί της απεικόνισης δύο διαστάσεων που υπήρχε έως τώρα με την τοποθέτηση των γραμμών οφσάιντ, γι' αυτό και προσφέρεται η μέγιστη δυνατή ακρίβεια, η οποία θα έχει άμεση επίδραση στην κατεύθυνση της λήψης σωστών αποφάσεων από τους διαιτητές και τους βοηθούς. Για τη χρήση και λειτουργία του ημιαυτόματου οφσάιντ, θα υπάρχει ένας ακόμη διαιτητής AVAR (Assistant VAR) επιφορτισμένος αποκλειστικά με αυτή τη λειτουργία και θα βρίσκεται φυσικά σε συνεχή επικοινωνία με τον διαιτητή του αγώνα.
Παράλληλα, μέσω της άλλης σημαντικής τεχνολογίας, του goal line technology (τεχνολογία γραμμής γκολ), οι διαιτητές θα ενημερώνονται αυτόματα για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι. Για να επιτευχθεί αυτό, η θέση της μπάλας θα ανιχνεύεται από κάμερες που θα είναι τοποθετημένες σε κάθε μία από τις δύο εστίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις συνήθεις κάμερες που παρέχονται από τον Broadcaster, θα χρησιμοποιούνται επιπλέον δύο κάμερες goal line technology.
Στις περιπτώσεις που θα είναι ξεκάθαρες για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή, ο διαιτητής θα ειδοποιείται αυτόματα από το ειδικό ρολόι που θα του παρέχεται (φωτό), ενώ στις περιπτώσεις που δεν θα είναι ξεκάθαρες και θα χρειάζεται να εξετάσει ο ίδιος τη φάση (On Field Review), το VAR θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις 10 κάμερες που χρησιμοποιούνται από το ημιαυτόματο οφσάιντ για να δείξει στον διαιτητή και στην τηλεόραση μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Τα συστήματα παρέχονται από την Hawk-eye Innovations και θα ενσωματωθούν σε αυτά της εταιρίας MediaPro, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του VAR στην Ελλάδα. Οι δύο τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στις 17 Μαΐου για πρώτη φορά σε αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας, έκαναν ντεμπούτο στο ελληνικό ποδόσφαιρο στους αγώνες play off της Superleague 1 2024-25 και η χρήση τους αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αξιοπιστία του αθλήματος, που έχει μπει πλέον με αξιώσεις στην εποχή της "ποδοσφαιρικής τεχνολογικής επανάστασης"».