Οι Ισπανοί μεσοεπιθετικοί που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα πριν τον Ναβάρο

Νταβίντ Φουστέρ

i

©intime

Οι Ισπανοί μεσοεπιθετικοί που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα πριν τον Ναβάρο

Γιάννης Λιβανός • 13:00 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:55 - 14.08.2024

Λίγες ώρες αφότου ο Φραν Ναβάρο «πάτησε» Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, το sportal.gr σας θυμίζει ποιοι άλλοι Ισπανοί παίκτες από τη μέση και μπροστά έχουν παίξει με τον δαφνοστεφανωμένο στο στήθος.

Ο Φραν Ναβάρο αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη χειμερινή μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, με τον Ισπανό στράικερ να έρχεται με δάνειο από την Πόρτο στο λιμάνι του Πειραιά. Με αφορμή αυτή την προσθήκη, το sportal.gr θυμάται και σας θυμίζει ποιοι άλλοι μεσοεπιθετικοί από την Ισπανία έχουν φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Ντάνι Γκαρθία

Η αρχή με τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές για τον Ολυμπιακό έγινε τη σεζόν 2005-2006 με τον Ντάνι Γκαρθία. Ο Ισπανός αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Τρόντ Σόλιντ, καθώς έβλεπε στο πρόσωπο του Ντάνι Γκαρθία τον βασικό κεντρικό επιθετικό της ομάδας του Πειραιά.

Εξάλλου το βιογραφικό του παίκτη ήταν αρκετά πλούσιο για να γεννήσει προσδοκίες για ανάλογη πορεία με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Μεταξύ άλλων ο Γκαρθία είχε παίξει σε Ρεάλ Μαδρίτης, Σαραγόσα, Μαγιόρκα, Μπαρτσελόνα και Εσπανιόλ. 

Παρολ' αυτά οι επιδόσεις του παίκτη μέσα σε μία διετία (27 συμμετοχές και πέντε γκολ) μαρτυρούσαν πως  είχε έρθει στη χώρα μας στη δύση της καριέρας του.

Όσκαρ Γκονσάλεθ

Το καλοκαίρι του 2008 και με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο τιμόνι της ομάδας ο Ολυμπιακός κινήθηκε για απόκτηση παικτών στην ισπανική αγορά και έτσι αγόρασε τον Όσκαρ Γκονσάλεθ, που είχε διαγράψει μία αξιοσημείωτη μέχρι τότε πορεία με τη Σαραγόσα (129 συμμετοχές και 14 γκολ).

Η αλήθεια είναι πως ο Όσκαρ ήρθε με προσδοκίες στο λιμάνι του Πειραιά, τις οποίες όμως δεν κατάφερε να δικαιώσει μιάς και ο αντίκτυπος που είχε στην ομάδα ήταν ελάχιστος. Αποχώρησε ύστερα από δύο χρόνια με το «κοντέρ» να σταματά στις 68 εμφανίσεις, εννέα γκολ και πέντε ασίστ.

Άλμπερτ Ριέρα 

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επιστρέφει για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010 και μαζί του και η τάση για μεταγραφές από την ισπανική αγορά. Για να ακριβολογούμε λοιπόν η ομάδα του Πειραιά εκείνο το καλοκαίρι έφερε στην Ελλάδα τους Άλμπερτ Ριέρα, Νταβίντ Φουστέρ και Μοϊσές Ουρτάδο.

Για τον Ριέρα οι «ερυθρόλευκοι» ξόδεψαν συνολικά πάνω από 8.000.000 ευρώ (μεταγραφή+συμβόλαιο), όμως μετά από ένα χρόνο παραχωρήθηκε με μεταγραφή στη Γαλατάσαραϊ, έχοντας προλάβει να αγωνιστεί σε 28 ματς, σκοράροντας έξι γκολ και «φτιάχνοντας» άλλα 11. 

Σίγουρα εκείνη τη χρονιά με τον Μιραλάς από τα δεξιά και τον Ριέρα από τα αριστερά ο Ολυμπιακός είχε από τις πιο δυνατές πτέρυγες των τελευταίων ετών.

Νταβίντ Φουστέρ

Ο Νταβίντ Φουστέρ αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε και ο χρόνος έδειξε πως δικαίωσε τον Βάσκο προπονητή. Ο Φουστέρ προερχόμενος από τη Βιγιαρεάλ ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ ερυθρόλευκο κοινό. Παρολ' αυτά με τα πεπραγμένα του μέσα στο γήπεδο ο Φουστέρ έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στην εξέδρα.

Ένας παίκτης-πιστός στρατιώτης που ήταν έτοιμος να παίξει όπου του ζητήσει ο προπονητής του. Ένας ποδοσφαιριστής που κυριολεκτικά μάτωνε για την ερυθρόλευκη φανέλα, όπως σε εκείνο το γκολ απέναντι στη Μάλμε για το Champions League του 2014. 

Ειδικά τη διετία 2011-2013 ο Φουστέρ αποτελούσε τον συνήθη ύποπτο που έστελνε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα με τα γκολ στον τελικό κυπέλλου με τον Ατρόμητο το 2012 , αλλά και αυτά απέναντι σε Ρουμπίν Καζάν και Μέταλιστ να είναι μέχρι σήμερα αλησμόνητα. 

Συνολικά με τον Ολυμπιακό έπαιξε 169 φορές, πετυχαίνοντας 45 τέρματα και μοιράζοντας 26 ασίστ, ενώ διετέλεσε και αρχηγός την τελευταία του χρονιά στον Πειραιά. Αν μη τι άλλο μη value for money κίνηση από τον Ολυμπιακό.

Χαβίτο

Κι όμως ναι! Την τρίτη χρονιά του Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό η ισπανική παροικία μεγάλωσε κι άλλο. Για του λόγου το αληθές εκείνη την χρονιά (2011-2012) στην Πειραϊκή ομάδα ήρθαν οι Φραν Γέστε (δεν μπήκε στη λίστα για μόλις μία ασίστ στον Φετφατζίδη απέναντι στη Μαρσειγ), Ιβάν Μαρκάνο (αμυντικός), ο Πάμπλο Ορμπάιθ (κόφτης) και ο Χαβίτο. 

Οι καλές εμφανίσεις του Χαβίτο με τη φανέλα του Άρη τράβηξαν τα βλέμματα των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι προσδοκούσαν σε ανάλογη συνέχεια του παίκτη και με τα χρώματα τους. Ωστόσο ο Χαβίτο είχε πενιχρή συνεισφορά (μόλις πέντε εμφανίσεις, ένα γκολ και μία ασίστ). 

Σέρτζι Κανός

Αν κάτι έμεινε από την περσινή απογοητευτική χρονιά του Ολυμπιακού, τότε αυτό ήταν το «διπλό» απέναντι στην ΑΕΚ στην έδρα της. Ένας από τους πρωταγωνιστές της νίκης με 3-1 ήταν ο Σέρτζι Κανός που είχε «αναστατώσει» την οπισθοφυλακή της «Ένωσης», σκοράροντας μάλιστα το τρίτο τέρμα.

Ο Κανός ήταν δανεικός από την Μπρέντφορντ και έδωσε θετικά δείγματα γραφής, εντούτοις δεν παρέμεινε περισσότερο. Έπαιξε οκτώ φορές, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ και δημιουργώντας άλλα τρία.