Ντέρμπι «αιωνίων» 111 μέρες μετά...

Παναθηναϊκός

i

©Intime

Ντέρμπι «αιωνίων» 111 μέρες μετά...

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 08:35 - 25.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:45 - 20.08.2024

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους το βράδυ του Σαββάτου (25/2, 20:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» περίπου 3,5 μήνες μετά το ισόπαλο ντέρμπι της Λεωφόρου. Τι έχει μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμερα...

Μάχη «αιωνίων» στο Φάληρο το βράδυ του Σαββάτου (25/2, 20:30), με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο μεγάλο ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Μια μεγάλη αναμέτρηση στην έδρα των Πειραιωτών, στην οποία η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα πάει ως πρωτοπόρος. Κάτι το οποίο έχει να γίνει περίπου 12 χρόνια. Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας και στο +5 από τους πρωταθλητές Ελλάδας, που είναι στην τρίτη θέση.

Φυσικά, αυτό το ντέρμπι είναι πάντα ξεχωριστό. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι δύο ομάδες, όσοι βαθμοί κι αν τους χωρίζουν. Πάντα τραβάει τα... φώτα. Αλλά το ότι αυτή τη φορά το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, κάνει ακόμα πιο σπουδαίο το εν λόγω ματς.

Έπειτα από 111 μέρες λοιπόν οι «αιώνιοι» κοντράρονται ξανά. Περίπου 3,5 μήνες έχουν περάσει από την πρώτη τους συνάντηση για τη φετινή σεζόν, όπου οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλοι με 1-1 στη Λεωφόρο.

Τότε το «τριφύλλι» είχε το βάρος του φαβορί, έχοντας ένα σερί 10 νικών κόντρα στον Ολυμπιακό των 6 νικών, 2 ισοπαλιών και 2 ηττών. Η ομάδα του Μίτσελ όμως έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση, Μάλιστα, είχε προηγηθεί με τον Μπιέλ

Αλλά οι «πράσινοι» με εύστοχη εκτέλεση του Σπόραρ σε πέναλτι που σήκωσε πολύ... σκόνη, πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας και στέρησαν τη χαρά της μεγάλης νίκης από τους «ερυθρόλευκους», διατηρώντας το αήττητο σερί τους. 

Εν όψει της ερχόμενης «μάχης», παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε τι έχει μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμερα...

Αήττητος και φορτσάτος ο Ολυμπιακός, αλλά του λείπει κάτι

Έχει αλλάξει αρκετά από τότε η ομάδα του Πειραιά. Όχι σε επίπεδο προσώπων. Η αγωνιστική του κατάσταση όμως δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το διάστημα, που η ομάδα ήταν... ζαλισμένη από τις αλλαγές προπονητών (Πέδρο Μαρτίνς, Κάρλος Κορμπεράν).

Δείγμα της σημαντικής βελτίωσης των «ερυθρολεύκων» είναι οι αριθμοί, οι οποίοι δεν λανθάνουν (σχεδόν) ποτέ. Στις 12 αναμετρήσεις πρωταθλήματος που έχει δώσει ο Ολυμπιακός από τότε είναι αήττητος, μετρώντας 7 νίκες και 4 ισοπαλίες. Και στο «Γ. Καραϊσκάκης» μετρά 4 νίκες και 1 ισοπαλία (0-0 με ΑΕΚ).

Αλλά του λείπει κάτι. Κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το βρει κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αυτό που του λείπει δεν είναι άλλο από τη νίκη σε μεγάλο παιχνίδι. Σε ντέρμπι δηλαδή.

Οι Πειραιώτες δεν έχουν κερδίσει ακόμα καμία ομάδα από το λεγόμενο Big 4, μετρώντας 3 ισοπαλίες και 1 ήττα (+ 1 ήττα στο Κύπελλο Ελλάδας. Στο Καραϊσκάκη ήττα 2-1 από τον ΠΑΟΚ και ισοπαλία 1-1 με την ΑΕΚ, ενώ εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με τον Παναθηναϊκό και ισοπαλία 0-0 με τον ΠΑΟΚ (+ την ήττα 3-0 από την ΑΕΚ στο Κύπελλο).

Έκανε την... κοιλιά του ο Παναθηναϊκός και επανέρχεται

Η διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έκανε ζημιά στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και φάνηκε με το... καλημέρα, αφού όσες γκέλες δεν είχε κάνει σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο (12 νίκες, 1 ισοπαλία) τις έκανε στα δύο πρώτα ματς του δεύτερου γύρου (2 ισοπαλίες με Ιωνικό και ΟΦΗ).

Συγκεκριμένα, στα 12 παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, μετράει 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες. Και μακριά από το «σπίτι» του ο απολογισμός είναι 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το διάστημα μεσολάβησε και ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας, με τους «πράσινους» να βγαίνουν... νοκ-άουτ από τον ΠΑΟΚ στην προημιτελική φάση του θεσμού (ήττα 2-0 στην Τούμπα, ισοπαλία 1-1 στη Λεωφόρο).

Γενικότερα το «τριφύλλι» έκανε την... κοιλιά του. Όμως ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας της ανάκαμψης, με τους «πράσινους» να χτίζουν ένα νικηφόρο σερί στα ματς με Λαμία (2-0), Άρη (1-2) και Βόλο (2-0). Και φυσικά στόχος τους είναι να δώσουν συνέχεια σε αυτό το σερί, με μια μεγάλη εμφάνιση στο Φάληρο.