Τι αναφέρουν τα άρθρα του πειθαρχικού κώδικα για τα οποία καλείται να απολογηθεί ο Ολυμπιακός

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

i

©Intime

Τι αναφέρουν τα άρθρα του πειθαρχικού κώδικα για τα οποία καλείται να απολογηθεί ο Ολυμπιακός

Κώστας Τόπας 15:34 - 24.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:30 - 14.08.2024

Τι αναφέρουν τα άρθρα για τα οποία κλήθηκε ο Ολυμπιακός από το πειθαρχικό όργανο της λίγκας σε απολογία.

Το πρωί της Πέμπτης (26/10, 10:30, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα κληθεί να απολογηθεί για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που διακόπηκε μετά τον τραυματισμό του Χουάνκαρ ύστερα από ρίψη κροτίδας.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο κάλεσε σε απολογία τον Ολυμπιακό με βάση τα άρθρα 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α΄, 15 παρ. 1 περ. α’, 2 περ. α’, β’ ιι, 3 περ. Ι α’, ε’, ΙΙ περ.β, ΙΙΙ, 4 περ. α’ , παρ.6 περ. β, δ, στ, του Π.Κ. της ΕΠΟ και 21 παρ.3 περ. ΙΙ του ΚΑΠ. Τι σημαίνουν αυτά;

Ρίψεις αντικειμένων

Το άρθρο 15, παράγραφος 3 με τον τίτλο «Ρίψεις αντικειμένων», αναφέρει ότι η ομάδα των οποίων οι φίλαθλοι προκάλεσαν προσωρινή διακοπή του αγώνα έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμο, ενώ αν η διακοπή είναι οριστική, τότε χάνει το ματς και δίνει 2 έως 4 παιχνίδια κεκλεισμένων.

«Εάν (σ.σ. η ρίψη αντικειμένων) είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ έως σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ". "Εάν από την ρίψη αντικειμένων, υπάρξει τέτοια σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, (σ.σ. η υπαίτια ομάδα) τιμωρείται με χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ. 

Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή ή οριστική ματαίωση της τέλεσης του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3 (εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, οπότε παραμένει) και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές».

Επιπλέον, οι κλήσεις αναφέρουν και την παράγραφο 6 (β): «Η σωματική βλάβη προσώπου νομίμως ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο (όπως και η εκτίμηση της σοβαρότητας αυτής και της δυνατότητας ή της αδυναμίας του προσώπου να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του) διαπιστώνεται μόνο από τον γιατρό του αγώνα, που έχει την εξουσία να διατάξει οτιδήποτε απαιτείται σε σχέση με την αντιμετώπιση της σωματικής βλάβης του προσώπου (εισαγωγή σε νοσοκομείο, κ.λπ.).

Εάν επέλθει τραυματισμός ποδοσφαιριστή, προπονητή ή διαιτητή (που έχει κριθεί από τον γιατρό του αγώνα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα καθήκοντά του) από ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων, η διακοπή του αγώνα είναι υποχρεωτική για τον διαιτητή».

Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα από ΚΑΠ

Σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος γ' των κανονισμών του αθλήματος αναφέρει:

3 ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές: α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα. 

β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.

Η ερμηνεία του πειθαρχικού κώδικα, το «τυφλό» σημείο στο φύλλο αγώνα και το ερώτημα αν μπορεί να συνεχιστεί το ντέρμπι
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:30 - 24.10.2023

Η ερμηνεία του πειθαρχικού κώδικα, το «τυφλό» σημείο στο φύλλο αγώνα και το ερώτημα αν μπορεί να συνεχιστεί το ντέρμπι

Τι προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, η διατύπωση του Μαρέσκα στο φύλλο αγώνα που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για τις εξελίξεις, το άρθρο 21 του ΚΑΠ και το σενάριο να παιχτεί κανονικά το υπόλοιπο του ντέρμπι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

 γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.