Πώς ο Ολυμπιακός έβγαλε τη Λεβάντε από οικονομικό αδιέξοδο

Oι παίκτες του Ολυμπιακού

Πώς ο Ολυμπιακός έβγαλε τη Λεβάντε από οικονομικό αδιέξοδο

Τζιοβάνι Ζάκαρη 20:28 - 24.06.2024 / Ανανεώθηκε: 20:35 - 24.06.2024

Η Λεβάντε βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και για να βγει από αυτό έβαλε το... λιθαράκι του ο Ολυμπιακός, ο οποίος «χάρισε» στους Ισπανούς ένα εκατ. ευρώ.

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια η Λεβάντε να τα πήγαινε πολύ καλά στη La Liga και να είχε και ευρωπαϊκή παρουσία, όμως αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα «βατράχια» αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, τερματίζοντας μάλιστα στην όγδοη θέση.

Όλα αυτά πηγάζουν από τα οικονομικά προβλήματα που έχει το κλαμπ, τα οποία το έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικό είναι το δείγμα πως στον σύλλογο έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο κομμάτι των μεταγραφών, με αφορμή τα χρέη που τρέχουν. Συγκεκριμένα, η Λεβάντε μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το 60% των πόρων που αποκτά από μισθούς παικτών που αποχωρούν από την ομάδα ή το 20% των καθαρών κερδών που λαμβάνει από τις μεταγραφές.

Τώρα, πως εμπλέκεται ο Ολυμπιακός σε όλα αυτά; Tον Ιανουάριο του 2024, οι «ερυθρόλευκοι» αγόρασαν από τους Ισπανούς τον Ρουμπέν Βέζο, καταβάλλοντας σχεδόν δύο εκατ. ευρώ σύμφωνα με το «Transfermarkt», κάτι που μεταφράζεται σε οικονομική ανάσα για τον σύλλογο της Segunda Division. Αυτό διότι ο Πορτογάλος ήταν ένας παίκτης με «βαρύ» συμβόλαιο, λαμβάνοντας ετησίως από τα «βατράχια» ένα ποσό κοντά στο ένα εκατ. ευρώ.

Με την αγορά του, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έδωσε στη Λεβάντε - άθελά του - την οικονομική ενίσχυση ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, τα οποία αυτή θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για μεταγραφές. Με αυτά τα χρήματα ο ισπανικός σύλλογος φαίνεται πως μπόρεσε να ολοκληρώσει τις υπογραφές με τον νέο προπονητή της, Χουλιάν Καλέρο, καθώς και του Βάσκου κεντρικού αμυντικού, Ουνάι Ελγκεζαμπάλ.

Για την ιστορία, ο Ρουμπέν Βέζο δεν αποτέλεσε πρώτη επιλογή στα πλάνα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αφού ο τεχνικός προτίμησε τις επιλογές των Ανδρέα Ντόη, Νταβίντ Κάρμο και Παναγιώτη Ρέτσο. Άλλωστε, ο Βέζο δεν είχε και τη δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού μετά την απόκτησή του δεν δηλώθηκε στη λίστα της UEFA. Με τα «ερυθρόλευκα», ο στόπερ έχει καταγράψει συνολικά πέντε συμμετοχές, ενώ το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2026.