Τα 4+1 ιστορικά ρεκόρ που «έσπασε» ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του Conference League

Ολυμπιακός

i

©Intime

Τα 4+1 ιστορικά ρεκόρ που «έσπασε» ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του Conference League

Κώστας Τόπας 13:13 - 30.05.2024 / Ανανεώθηκε: 13:13 - 30.05.2024

Με την κατάκτηση του Conference League ο Ολυμπιακός μπήκε στο πάνθεον του ελληνικού ποδοσφαίρου κι έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα.

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος νικητής του Conference League. Οι «ερυθρόλευκοι» στον τελικό νίκησαν με 1-0 τη Φιορεντίνα και σήκωσαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους και παράλληλα έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να κατακτήσει ευρωπαϊκή κούπα.

Το νικητήριο γκολ για την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έβαλε ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116ο λεπτό. Ο Μαροκινός μετά από μια σέντρα του Έσε, πήρε μια τρομερή κεφαλιά και έστειλε τους φίλους του Ολυμπιακού στα... ουράνια.

Πέρα από την σπουδαία κατάκτηση του Conference League, οι «ερυθρόλευκοι» κατέγραψαν και απίστευτα ρεκόρ που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ιστορία του συλλόγου.

Ενα από αυτά, σύμφωνα με το soccerbase, είναι ότι ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα μετά από 13 χρόνια, που κερδίζει ευρωπαϊκό Κύπελλο και δεν είναι από τις τέσσερις ισχυρές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία). Προηγούμενη ήταν η Πόρτο το 2011, που είχε πάρει το Europa League.

Επιπλέον, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ έγινε, μόλις η δεύτερη στην Ευρώπη, που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό Κύπελλο σε τέσσερα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο). Η άλλη είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τα ίδια τέσσερα αθλήματα.

Επίσης, υπολογίζοντας τα ομαδικά σπορ ανδρών και γυναικών, ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο σε έξι, ισοφαρίζοντας και σε αυτή την περίπτωση την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τέλος, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα με τα περισσότερα παιχνίδια στην Ευρώπη (355), που δεν είχε φτάσει σε ένα τελικό. Τώρα το ρεκόρ τρέχει η Σπάρτα Πράγας, που έχει 328 παιχνίδια χωρίς να έχει φτάσει σε τελικό.

Και όσον αφορά τον Ελ Κααμπί, τον άνθρωπο που χάρισε το τρόπαιο στους Πειραιώτες, ο Μαροκινός έγραψε ιστορία καθώς ξεπέρασε τους Κριστιάνο Ρονάλντο (2016/17, Champions League), Καρίμ Μπενζεμά (2021/22, Champions League) και Ρανταμέλ Φαλκάο (2010/11, Europa League).

Παραμυθένιο: Ο Κώστας Φορτούνης έπεσε δύο φορές, αλλά σηκώθηκε και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης
CONFERENCE LEAGUE

12:57 - 30.05.2024

Παραμυθένιο: Ο Κώστας Φορτούνης έπεσε δύο φορές, αλλά σηκώθηκε και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος πέρασε από χίλια κύματα στην έως τώρα πορεία του, δικαιώθηκε το βράδυ της 29ης Μαΐου με την κατάκτηση του Conference League, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Ολυμπιακού στο μπράτσο του.

Και παίζοντας μια μόνο σεζόν ο Ελ Κααμπί έγινε δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης με 16 γκολ. Περισσότερα έχει μόνο ο συμπατριώτης του Ελ Αραμπί, 20. Ακολουθούν Τζόρτζεβιτς και Μήτρογλου με 15.