Ολυμπιακός vs Γαλλία: Η Τουλούζ, η ομάδα τρίτης κατηγορίας και οι «αγαπημένες» Λυών - Μαρσέιγ

Οι παίκτες των «ερυθρόλευκων» στο Ολυμπιακός - Μαρσέιγ

i

© Intime

Ολυμπιακός vs Γαλλία: Η Τουλούζ, η ομάδα τρίτης κατηγορίας και οι «αγαπημένες» Λυών - Μαρσέιγ

Τζιοβάνι Ζάκαρη 18:53 - 26.09.2024 / Ανανεώθηκε: 18:54 - 26.09.2024

Την πρώτη του φετινή μάχη δίνει στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τη Λυών. Με αφορμή το εν λόγω ματς, το Sportal θυμάται τι έχει κάνει ο ελληνικός σύλλογος κόντρα σε γαλλικούς.

Η ώρα έφτασε! Ο Ολυμπιακός μπορεί να μη βρίσκεται στο καλό του φεγγάρι, όμως το βράδυ της Πέμπτης (26/09) καλείται να κάνει ένα restart. Αυτό θα πρέπει να το επιχειρήσει κόντρα στη Λυών, την οποία και αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της League Phase του UEFA Europa League.

Ένα Europa League το οποίο προσφέρει αμέτρητες επιλογές στοιχηματισμού για τους απανταχού παίκτες, οι οποίοι και μπορούν μέσω της Net Bet να απολαύσουν μεγάλα κέρδη. Για τους... προληπτικούς του betting, λοιπόν, που ψαχουλεύουν την ιστορία, το Sportal παρουσιάζει τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός κόντρα σε συλλόγους από τη Γαλλία. Από το μακρινό 1964 και την Τουλούζ, μέχρι και το «καραντινάτο» ματς εναντίον της Μαρσέιγ, ο σύλλογος του Πειραιά είχε πολλά πάρε - δώσε με κλαμπ από την εν λόγω χώρα.

Η Τουλούζ και το μακρινό 1964

Γυρίζοντας τον χρόνο πάνω από μισό αιώνα πίσω (σ.σ. 60 χρόνια για την ακρίβεια), ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Τουλούζ στην τρίτη έκδοση του Intertoto Cup. Μίας διοργάνωσης που διεξαγόταν κάθε καλοκαίρι με τη συμμετοχή ομάδων που δεν κατάφεραν να προκριθούν σε μια από τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε μία από τις πρώτες τους διασυλλογικές εμφανίσεις, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν το κλαμπ στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης», με το τελικό σφύριγμα του ρέφερι, Πέτρου Τζουβάρα, να βρίσκει την ομάδα να χάνει με 2-4. Παρά το γεγονός πως βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ του Γκροσλούσκι, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε χάρη στο τέρμα του Σιδέρη. Ωστόσο, η συνέχεια εξελίχθηκε σε εφιάλτη μετά τα τρία γκολ που πέτυχε η Τουλούζ και το μόνο που κατάφεραν οι Πειραιώτες ήταν να μειώσουν και τελικά να διαμορφώσουν το σκορ.

Η ομάδα που... δεν υπάρχει πια

Ανά τα έτη, ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει πολλές μεγάλες ομάδες, μέσα από την πορεία του στο UEFA Champions League. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι κάποια από τα μεγαθήρια που έχουν βρει μπροστά τους οι «ερυθρόλευκοι». Σε αυτά τα έτη όμως έχουν αντιμετωπίσει ομάδες που δεν τις γνώριζε κανείς (βλ. Ντουντελάνζ) ή συλλόγους που έχουν διαλυθεί (βλ. Μπορντό).

Σε αυτό το μοτίβο, το κλαμπ του Πειραιά είχε προκριθεί στο Κύπελλο UEFA και είχε βρει μπροστά του τη Σοσό-Μονμπελιάρ, μία ομάδα που πλέον βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Οι διπλές αναμετρήσεις αφορούσαν τον ενδιάμεσο γύρο και ο Ολυμπιακός έκανε το δύο στα δύο, παίρνοντας την πρόκριση στους «16». Εκεί βρήκε τη Νιούκαστλ, η οποία και τον απέκλεισε από τη διοργάνωση.

Η «λατρεία» σε Μαρσέιγ και Λυών

Η αλήθεια είναι πως το μπαλάκι της κληρωτίδας έχει μία ιδιαίτερη έφεση στο να πετάει στον δρόμο του Ολυμπιακού δύο συγκεκριμένες ομάδες. Αυτές δεν είναι άλλες από τις Λυών και Μαρσέιγ, με τις οποίες οι Πειραιώτες έχουν τεθεί αντιμέτωποι συνολικά 12 (!) φορές (από 6 η κάθε μία). Το αξιοσημείωτο, δε, είναι πως η συγκομιδή είναι ακριβώς η ίδια με αμφότερα τα κλαμπ. Δύο νίκες και τέσσερις ήττες έχει με την μεν, δύο νίκες - τέσσερεις ήττες έχει και με τη δε.

Μάλιστα, η Μαρσέιγ είναι και ο πιο πρόσφατος αντίπαλός του από τη Γαλλία, αφού ο Ολυμπιακός την αντιμετώπισε τον Οκτώβρη του 2020, σε ένα άδειο - λόγω καραντίνας - «Γ. Καραϊσκάκης» και σε ένα ματς με πολύ γκρίνια στη Μασσαλία, τον Δεκέμβρη. Τελικό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα ήταν το 1-0, με τον Αχμέντ Χασάν να σκοράρει το μοναδικό τέρμα. Όσο για τη Γαλλία, εκεί ηττήθηκε με 2-1, έχοντας έντονα παράπονα από τον διαιτητή, Χιλ Μανθάνο.

Αναλυτικά οι ομάδες που έχει αντιμετωπίσει από τη Γαλλία ο Ολυμπιακός:

6 φορές: Μαρσέιγ, Λυών

2 φορές: Μπορντό, Οσέρ, Παρί Σεν Ζερμέν, Σεντ Ετιέν, Σοσό Μονπελάρ, Μονπελιέ, Ναντ, Λιλ

1 φορά: Τουλούζ

Συνολική συγκομιδή: 9 νίκες - 2 ισοπαλίες - 18 ήττες