Ούγκο Μάγιο: Ενας από τους τελευταίους ρομαντικούς στο Βικελίδης

Φωτ. IMAGO

Ούγκο Μάγιο: Ενας από τους τελευταίους ρομαντικούς στο Βικελίδης

Η σχέση ανιδιοτελούς αγάπης και αφοσίωσης στη μια και μοναδική ομάδα που αγωνίστηκε στην πατρίδα του, ο 33χρονος δεξιού μπακ που φέρνει ο Αρης για να προσθέσει ποιότητα, εμπειρία και μια έντονη προσωπικότητα στα αποδυτήρια. Το Sportal ξετυλίγει το κουβάρι της μιας ζωής ντυμένης στα γαλάζια της Θέλτα.

Κάθε αναφορά στη Θέλτα τα τελευταία 15 χρόνια, έχει σημείο αναφοράς δυο παίκτες. Ο ένας είναι ο Ουγκο Μάγιο και ο άλλος ο Ιάγκο Ασπας. Ο 33χρονος δεξιός μπακ που έρχεται στα μέρη μας για τον Αρη, πέρασε μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή στο Μπαλαίδος. Όταν το καλοκαίρι του 2023 αποφάσισε να αποχωριστεί μετά από 14 σεζόν τη γαλάζια φανέλα, το έκανε ως ο παίκτης με τα περισσότερα ματς στην Πρώτη κατηγορία (309) και τρίτος στη γαλάζια κατάταξη όλων των εποχών σε όλες τις κατηγορίες (449), μόνο πίσω από τους Manolo και Iago Aspas.

Λίγους μήνες πριν, τον Μάρτιο του 2023 με αφορμή τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας, η Θέλτα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που ήταν ανοιχτή στο κοινό που κλήθηκε να ψηφίσει την καλύτερη ενδεκάδα της Θέλτα. Φυσικά ο Μάγιο ήταν ο ένας από τους τέσσερις της άμυνας (οι άλλοι τρεις ήταν ο Μίτσελ Σαλγκάδο, ο Φερνάντο Κάσερες και ο Μανόλο με τερματοφύλακα τον Κανιθάρες ενώ στα χαφ βρίσκουμε και τον πρώτη προπονητή του Άρη, τον Μαζίνιο.

Για τη Θέλτα ήταν κάτι παραπάνω απο αρχηγός. Καπετάνιος είναι αυτός, όχι μόνο αυτός που μαζεύει τρόπαια και επαίνους στις καλές στιγμές, αλλά και αυτός που λέει αυτό που πρέπει να ειπωθεί σε κρίσιμες στιγμές. Ακόμη και όταν γνωρίζει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα μικρό πρόβλημα με κάποιες δηλώσεις αλλά που μακροπρόθεσμα πάντα βοηθούσνα ώστε να αφυπνίσουν τους πάντες και να ωφελήσουν τον σύλλογο.

Ο γεννημένος στο Μαρίν της Γαλικίας πέρασε ολόκληρη την εφηβεία του σε ένα αυτοκίνητο με τον νονό του ως οδηγό ταξί για να ταξιδεύει από το Marín στο Vigo για προπόνηση. Ειδική μνεία κάει πάντα στον Χαβιέρ Ματέ, βασικό υπεύθυνο για την άφιξή του στη Θέλτα. «Ήταν ο άνθρωπος που με έκανε να αποφασίσω να έρθω στη Θέλτα. Είμαι από το Μαρίν, έπαιζα στην Ποντεβέδρα και ήμουν μικρός για να κάνω το άλμα στο Βίγκο», θυμάται. Αλλά προσθέτει ότι ο Ματέ «έκανε τη δουλειά του», τον έπεισε και τον βοήθησε.

Το 2009 με την ομάδα νέων έφτασαν στον τελικό του κυπέλλου και το ίδιο καλοκαίρι, σε ηλικία 18 ετών, ήρθε η άνοδος στην πρώτη ομάδα. Εκανε προετοιμασία και έμελλε να μείνει 14 ολόκληρα χρόνια. Την πρώτη χρονιά, με τον Eusebio Sacristán, έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Νουμάνθια και έπαιξε 25 παιχνίδια στη δεύτερη κατηγορία. Ενας πρώην προπονητής του Αρη, ο Πάκο Ερέρα ήταν αυτός με τον οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία και του οποίου τα λόγια μεταφέρουν στοργή και περηφάνια εξίσου όταν μιλά για τον Μάγιο: «Φυσικά τον είδα ως παίκτη της Πρώτης Κατηγορίας. Έφτασα στο Βίγκο σε μια δύσκολη στιγμή και ήταν να στήσω κάτι νέο. Εκεί εμφανίστηκαν παίκτες σαν αυτόν και τον Ιάγκο Ασπας», θυμάται. Εστιάζοντας στον νεαρό τότε Μάγιο, διαβεβαιώνει ότι δεν είχε καμία αμφιβολία για αυτόν. «Το πρώτο μεγάλο προσόν που είχε ακόμη και τότε ήταν ότι καταλάβαινε πολύ καλά το ποδόσφαιρο και δούλευε στη θέση του. Το έκανε πολύ εύκολο για τον προπονητή».

Απο το παράθυρο… παραλίγο με Χρυσή μπάλα

Σύντομα ήρθε η κλήση στην Εθνικη Κ20 της Ισπανίας για να αντικαταστήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 στην Κολομβία, τον νυν παίκτη του Αρη Μάρτιν Μοντόγια, παρότι αρχικά είχε κοπεί.

Ο Λοπετέγκι του έδωσε την ευκαιρία να παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τον πήρε στην Κολομβία και ως αντάλλαγμα ήταν ο μοναδικός αμυντικός ολόκληρης της διοργάνωσης που προτάθηκε για τη Χρυσή Μπάλα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι το ντεμπούτο του στη LaLiga δεν ήταν απόλυτα χαρούμενο, γιατί ένα τάκλιν του Κριστιάνο Ρονάλντο σε αγώνα του Copa del Rey τον άφησε εκτός τη μισή σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Αναπλήρωσε το χαμένο έδαφος την επόμενη χρονιά παίζοντας 33 παιχνίδια. Για το πρώτο του γκολ με την Θέλτα, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τον επίλογο της σεζόν 14/15, με τον Εντουάρντο Μπερίτσο στον πάγκο, όταν ο Μάγιο σκόραρε την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Εσπανιόλ. Κατέληξε να σκοράρει εννέα στην κορυφαία κατηγορία, το τελευταίο κόντρα στην Οσασούνα στις 19 Ιανουαρίου 2022 στο Balaídos (2-0). Στις έντεκα σεζόν του στη μεγάλη κατηγορία με τη Θέλτα ο Μάγιο, έφτασε στο απόγειό του με 35 παιχνίδια τη σεζόν 18/19, ένα από τα ταραχώδη χρόνια με τρεις προπονητές στον πάγκο. Αντίθετα, το ελάχιστο της ήταν 21 ματς την προτελευταία χρονιά, πέντε λιγότερα από τα 26 με τα οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του στους γάλαζιους. Εχει να θυμάται την εκπληκτική πορεία ως τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ όταν αποκλείστηκε απο τη Γιουνάιτεντ, την πρόκριση επί της Κράσνονταρ με το ένα γκολ να είναι δικό του και τόσα άλλα.

Πάντα επιμένει ότι πάνω από όλα είναι αμυντικός- που γίνεται πηγή σεντρών για τους επιθετικούς. Είναι το πρότυπο ενός σύγχρονου μπακ, αμύνεται δυναμικά και ανεβαινει στην επίθεση με μυαλό. Αυτό φυσικά απαιτεί αξιοσημείωτη φυσική κατάσταση, ταχύτητα, αίσθηση ευκαιριών και πολλές θυσίες. Και ο Μάγιο τα συγκεντρώνει όλα αυτά.

Το 2018 έφτασε μια ανάσα απο το αντίο αφού η Φούλαμ του πρόσφερε ενα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και την ευκαιρια να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ ενώ κατά καιρούς κι άλλες ομάδες απο την Ισπανία, όπως η Βαλένθια του χτύπησαν την πόρτα. Αυτός όμως παρέμεινε αιώνια πιστός στη γαλάζια φανέλα. «Έχει την προσφορά μιας ζωής στο τραπέζι», είπαν τότε οι συγγενείς του, αλλά ο αρχηγός αποφάσισε να μείνει και να επεκτείνει τη σχέση του με την ομάδα της καρδιάς του ανανεώνοντας για ακόμη πέντε χρόνια.

Το τελευταίο αντίο

Το αντίο στη Θέλτα ήρθε τελικά το καλοκαίρι του 2023 και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Σε μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου με όλο το Βίγκο εκεί, ο Μάγιο έβαλε σχεδόν τα κλάματα όταν πήρε το λόγο:«Έχω μόνο λόγια ευγνωμοσύνης. Σας ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε ένα 18χρονο παιδί από την ομάδα νέων στις δύσκολες στιγμές. Ελπίζω να ανταποκρίθηκα όλα αυτά τα χρόνια. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Ούγκο όταν ανακοίνωσε το αντίο του από τη Θέλτα. «Για μένα είναι μια θλιβερή μέρα, η χειρότερη μέρα της καριέρας μου. Αποχαιρετώ την οικογένειά μου και το σπίτι μου, που με έχει δει να τσακώνομαι κάθε μέρα. Ξέρω ότι θα επιστρέψω αλλά προς το παρόν, ήρθε η ώρα για αλλαγή σκηνικού. Είναι μια απόφαση που διαλογίζομαι εδώ και πολύ καιρό” είπε. Είχε πρόταση και τον Ιανουάριο να φύγει από τον πρώην προπονητή του Eduardo Coudet αλλά η μάχη που έδινε η Θέλτα να αποφύγει τον υποβιβασμό τον κράτησε για έξι μήνες ακόμη στο Μπαλαϊδος. «Ο κόσμος γνώριζε ότι σε περίπτωση υποβιβασμού, αν το ήθελε ο σύλλογος, είχαν το ναι μου να συνεχίσω”. Έμεινε, η αγαπημένη του Θέλτα σώθηκε και ο ίδιος μπορούσε να αναζητήσει νέες εμπειρίες στην Ιντερνασιονάλ στη Βραζιλία.

Ο Πρόεδρος της Θέλτα Κάρλος Μουρίνιο τον αποχαιρέτησε με τα εξής λόγια: «Φεύγει ένας ανεπανάληπτος παίκτης, από αυτούς που θα ήθελαν να έχουν οποιαδήποτε ομάδα. Είναι μια υπέροχη μέρα γιατί αποχαιρετούμε έναν από τους μεγάλους και είναι μια θλιβερή μέρα γιατί ένας από τους μεγάλους φεύγει. Αν κάποιος έκανε σπουδαία την ομάδα νέων, αυτός είναι ο Ούγκο, ήταν πάντα εκεί, στις καλές και τις κακές στιγμές με έναν τυπικό επαγγελματισμό».

Πρώην συμπαίκτες του όλα αυτά τα χρόνια τον κατατάσσουν ως «παράδειγμα»  χρησιμοποιώντας τη λέξη «καπετάνιος. «Σου αξίζει κάθε καλό που σου συμβαίνει», έγραψε ο Álex López, ενώ ο Φιγκέρας είπε: «Έχεις δείξει εμπειρία όταν ήσουν παιδί, ιεραρχία στα αποδυτήρια και έξω και έχεις φορέσει το περιβραχιόνιο με απίστευτο τρόπο υπερασπιζόμενος τα χρώματα της ομάδας σου. Ήταν χαρά να μοιράζομαι ένα καμαρίνι μαζί σου», προσθέτει.

Ο Ιάγκο Άσπας, εκτός από το ότι τον συνόδευσε στο αντίο του, του αφιέρωσε ένα δημοσίευμα με μια φωτογραφία και των δύο και τη λέξη «Θρύλος».

Στη Θεσσαλονίκη ο εμβηματικός πρώην αρχηγός της Θέλτα θα έρθει με τη σύζηγό του Κάρλα Κάινιο. Το παντρεμένο ζευγάρι έχει έναν γιο το Λούκα, που γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και μια κόρη που γεννήθηκε το 2019.

Η περίεργη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Ο Μάγιο πριν απο λίγες μέρες εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Βαρκελώνης για μια περίεργη ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2019 και ένα αγώνα με την Εσπανιόλ στο Cornellà-El Prat, λίγες στιγμές πριν ξεκινήσει ο αγώνας της Εσπανιόλ με τη Θέλτα.

Το άτομο που εργαζόταν ως μασκότ των γηπεδούχων κατήγγειλε τον παίκτη για φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση που διαπράχθηκε στο γρασίδι του γηπέδου κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου χαιρετισμού μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, στον αγωνιστικό χώρο.

Την καταγγελία έκανε η υπάλληλος την επομένη του φερόμενου εγκλήματος: «Ο Ούγκο Μάγιο όταν έφτασε κοντά στην στην κυρία «Ana - το υποτιθέμενο θύμα -, που εκείνη την ώρα έπαιζε τον ρόλο της μασκότ, έβαλε τα χέρια του κάτω από το κοστούμι και άγγιξε το στήθος της».

Όταν κλήθηκε για απολογία, ο ποδοσφαιριστής υπερασπίστηκε την αθωότητά του, με βάση το γεγονός ότι χαιρέτησε κανονικά τόσο τους ποδοσφαιριστές όσο και τις μασκότ, των οποίων το φύλο είπε ότι δεν γνώριζε. Το πρωτοβάθμιο όργανο του Πρωτοδικείου αποφάσισε να συμφωνήσει στην προσωρινή απόρριψη της υπόθεσης "γιατί η διάπραξη του εγκλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης που περιγράφεται στην καταγγελία δεν ήταν δεόντως αιτιολογημένη”.

Όμως, η υπεράσπιση του θύματος αποφάσισε να καταθέσει έφεση στο Ένατο Τμήμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Βαρκελώνης, το οποίο ανακάλεσε πλήρως τη Διάταξη του Δικαστηρίου Cornellà. Αυτό το όργανο κατανόησε ότι "υπήρχαν ορισμένα γεγονότα που μπορεί να συνιστούν έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης, χωρίς να εκτιμούμε σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας κάθε είδους ψευδή πρόθεση που ακυρώνει την εκδοχή των γεγονότων που αναφέρθηκαν” και κάλεσε τον Μαγιο στις 11 Ιουλίου για να καταθέσει.