Αυτός είναι ο Ούγκο Βιάνα: Η ιδιοφυία της Σπόρτινγκ και ο νέος «αρχιτέκτονας» της Μάντσεστερ Σίτι

Ο Ούγκο Βιάνα - Φωτ. IMAGO

Αυτός είναι ο Ούγκο Βιάνα: Η ιδιοφυία της Σπόρτινγκ και ο νέος «αρχιτέκτονας» της Μάντσεστερ Σίτι

Κώστας Τόπας 09:23 - 13.10.2024 / Ανανεώθηκε: 09:26 - 13.10.2024

Η ιδιοφυΐα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ούγκο Βιάνα, είναι ο νέος αθλητικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι, παίρνοντας τη θέση του Τσίκι Μπεγκιριστάιν.

Εδώ και μερικά 24ωρα, ο Ούγκο Βιάνα είναι ο νέος αθλητικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι. Ο χρόνος του Τσίκι Μπεγκιριστάιν στην ομάδα των Πολιτών, έφτασε στο τέλος του και αφήνοντας στην άκρη τις φήμες για τον πιθανό αποχαιρετισμό του Πεπ Γκουαρδιόλα, η ιδιοφυΐα της Σπόρτινγκ μετακόμισε στο Μάντσεστερ για να γίνει ο νέος «αρχιτέκτονας» της ομάδας του Έρλινγκ Χάαλαντ.

Γεννημένος στο Μπαρθέλος της Πορτογαλίας, ο Ούγκο Βιάνα είναι πρώην ποδοσφαιριστής που έχει παίξει για μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Σπόρτινγκ, η Βαλένθια, η Νιουκάστλ και η Μπράγκα. Αφού κρέμασε τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 2016, αφού υπέγραψε ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο με την Αλ Ουάσλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικός διευθυντής.

Το χάος της Μάντσεστερ Σίτι: Ο Γκουαρδιόλα, ο αντι-Μπεγκιριστάιν και οι 115 κυρώσεις
PREMIER LEAGUE

12:10 - 10.10.2024

Το χάος της Μάντσεστερ Σίτι: Ο Γκουαρδιόλα, ο αντι-Μπεγκιριστάιν και οι 115 κυρώσεις

Η Μάντσεστερ Σίτι καλείται να αναδιαρθρωθεί μετά την αποχώρηση του Τσίκι Μπεγκιριστάιν αλλά και το αβέβαιο μέλλον τόσο του Πεπ Γκουαρδιόλα όσο και πολλών αστέρων της, στο τέλος της σεζόν.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 ως αθλητικός διευθυντής της Μπελενένσες, μια θέση που άφησε στο τέλος του ίδιου έτους. Τον Σεπτέμβριο του 2018 εντάχθηκε στη Σπόρτινγκ, όπου μαζί με τον Ρούμπεν Αμορίμ, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα της Λισαβόνας το 2020, κατάφεραν να σπάσουν την κυριαρχία που διατηρούν η Πόρτο και η Μπενφίκα στη Liga NOS τις τελευταίες δύο δεκαετίες με δύο από τα τέσσερα τελευταία πρωταθλήματα.

Ο Βιάνα ήταν υπεύθυνος για την επιτυχία της Σπόρτινγκ, με υπερβατικές αποφάσεις στις μεταγραφικές αγορές που βοήθησαν τον σύλλογο να κάνει ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική του υγεία. Παρόλα αυτά, αυτό που θα ενδιαφέρει περισσότερο τους Πολίτες είναι να μάθουν ποιους παίκτες έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια.

Οι καλύτερες μεταγραφές του Βιάνα

Το πιο διάσημο παράδειγμα του έργου του Ούγκο Βιάνα είναι η υπογραφή του Βίκτορ Γιόκερες. Αυτή τη στιγμή ο 26χρονος Σουηδός επιθετικός είναι ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στην αγορά, με την μεταγραφική του αξία να κοστολογείται στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ το καλοκαίρι του 2023, ο Βιάνα κατάφερε να τον εντάξει στη Σπόρτινγκ από την Κόβεντρι έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπογραφή του αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες προσθήκες των τελευταίων ετών παγκοσμίως.

Στη Λισαβόνα, ο Γιόκερες έχει αναδειχθεί σε πραγματικό θηρίο γκολ. Εχει ήδη 11 γκολ μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, όσα και ο επιθετικός της ΜπαρτσελόναΡόμπερτ Λεβαντόφσκι. Γνωστός ως ο «άλλος Χάαλαντ», ο Σουηδός είναι μόλις 26 ετών και όπως τονίσαμε έχει χρηματιστηριακή αξία που είναι σχεδόν τετραπλάσια από αυτή που πλήρωσε η Σπόρτινγκ για αυτόν μόλις πριν από ένα χρόνο.

Μια άλλη μεγάλη διαχείριση του Βιάνα, τόσο αθλητική όσο και οικονομική, είναι αυτή του Μάνουελ Ουγκάρτε. Ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής τον υπέγραψε στην Σπόρτινγκ όταν έπαιξε για τη Φαμαλικάο. Ήταν καλοκαίρι του 2021 και αποφάσισαν να πληρώσουν 24 εκατομμύρια για αυτόν.

Ένα κάπως ριψοκίνδυνο ποσό για έναν παίκτη που δύο χρόνια αργότερα θα άφηνε 60 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του συλλόγου. Η Παρί Σεν Ζερμέν τον συμπαθούσε και πλήρωσε τη ρήτρα του για να τον πάρει στο «Παρκ Ντε Πρενς», τη δεύτερη πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του συλλόγου.

Ενα ακόμα «διαμάντι» του νέου αθλητικού διευθυντή της Μάντσεστερ Σίτι, ήταν ο Ουσμάν Ντιομάντε. Τσέλσι, Νιούκαστλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ συνδέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με τον κεντρικό αμυντικό της Ακτής Ελεφαντοστού, ο οποίος στα 20 του χρόνια είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους αμυντικούς στον κόσμο.

Ο Βιάνα τον υπέγραψε από τη Μίντιλαντ τον Ιανουάριο του 2023 για μόλις 7 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, η αξία του είναι 40 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Transfermarkt. Πέρα από αυτούς τους παίκτες, ο νέος αθλητικός διευθυντής των Πολιτών έχει ολοκληρώσει αρκετές πολύ σπουδαίες μεταγραφές για την Σπόρτινγκ. Ο Πέδρο Πόρο, ο οποίος κόστισε λιγότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ το 2022, έφυγε το επόμενο καλοκαίρι για την Τότεναμ για 45 εκατομμύρια ευρώ.

 Ο Πέδρο Γκονσάλβδες ο οποίος κόστισε μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ το 2020, αξίζει τώρα τρεις φορές περισσότερο. Όπως και ο Μόρτεν Χύλμαντ, που αγοράστηκε το περασμένο καλοκαίρι για 20 εκατομμύρια ευρώ, έχει ήδη διπλασιαστεί η αξία του.

Ο Φρανσίσκο Τρινκάο, τον οποίο έσωσε από την Μπαρτσελόνα για 7 εκατομμύρια ευρώ το 2023, αξίζει ήδη 23 εκατομμύρια σύμφωνα με το Transfermarkt ή ο Ραφίνια, ο οποίος έφτασε από τη Γκιμαράες το καλοκαίρι του 2018 για 6,5 εκατομμύρια ευρώ, έφυγε την επόμενη χρονιά στη Ρεν για σχεδόν 21 εκατομμύρια, είναι άλλα εξαιρετικά παραδείγματα του τρόπου εργασίας του Βιάνα.

Η καλή δουλειά του στη Σπόρτινγκ, ειδικά από τότε που ο Ρούμπεν Αμορίμ ανέλαβε τα ηνία του πάγκου της πορτογαλικής ομάδας, θα πρέπει να είναι μια καλή εγγύηση για να σκεφτεί κανείς τουλάχιστον ότι η δουλειά του στο «Έτιχαντ» μπορεί να φτάσει την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ακόμα πιο ψηλά.