Με τον Ουναχί «συνετρίβη» η χρηματιστηριακή αξία του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού – Πάνω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ το τριφύλλι

Με τον Ουναχί «συνετρίβη» η χρηματιστηριακή αξία του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού – Πάνω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ το τριφύλλι

Γιώργος Σακελλαρίου 22:21 - 04.09.2024 / Ανανεώθηκε: 22:21 - 04.09.2024

Ο Αζεντίν Ουναχί με αξία στα 12 εκατ. ευρώ στο transfermarkt εκτόξευσε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση με 106,7 εκατ. ευρώ!

Ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε αυτή τη μεταγραφική περίοδο να ρίξει πολλά εκατομμύρια ευρώ, ώστε ο Παναθηναϊκός να φτάσει ξανά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, για πρώτη φορά μετά το 2010.

Εκείνη την περίοδο στο τριφύλλι υπήρχε πολυμετοχικότητα. Πολλά «βαριά» πορτοφόλια ενώθηκαν κι έφτιαξαν ένα τρομερό ρόστερ με μεγάλο κόστος. Φυσικά δεν έλειψαν τα λάθη, υπήρξαν στην πορεία συγκρούσεις και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Ο Παναθηναϊκός εκείνη την περίοδο «αγόρασε» επί της ουσίας ένα νταμπλ, αλλά δεν υπήρχαν οι βάσεις για να συντηρηθεί. Τώρα, ο Αλαφούζος έχει πάλι ένα ακριβό ρόστερ, σε πολύ διαφορετικές βέβαια εποχές, όπου τα συμβόλαια στην ποδοσφαιρική αγορά ανά τον πλανήτη έχουν εκτοξευθεί.

Με την είσοδο των συλλόγων της αραβικής χερσονήσου, αλλά και την Αμερική να μπαίνει συνεχώς πιο γερά στο κόλπο, συν τους Τούρκους που πλέον ξοδεύουν χωρίς να υπολογίζουν, για να πειστεί ένας παίκτης να έρθει στην Ελλάδα χρειάζεται μία ομάδα να βάλει κι αυτή βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι πράσινοι προσπαθούν να πάρουν το πρωτάθλημα, αλλά και να έχουν μία δυνατή ομάδα γι’ αρκετά χρόνια. Στο ρόστερ υπάρχουν έμπειροι παίκτες άνω των 30 ετών, ωστόσο, υπάρχουν κι αρκετοί με μεγάλη αξία και σε εξαιρετική ηλικία.

45 εκατ. ευρώ 4 παίκτες!

Ο Ιωαννίδης γεννήθηκε τον Γενάρη του 2000 (10/1/00), ο Τετέ τον Φλεβάρη του ίδιου έτους (15/2/00) και ο Ουναχί δύο μήνες αργότερα (19/4/00)! Ο Πελίστρι, παράλληλα, γεννήθηκε στις 20/12/01.

Ο διεθνής Μαροκινός χαφ ήρθε δανεικός, είναι άγνωστο αν θα καταφέρει το τριφύλλι να τον αγοράσει, όμως, αυτή η τετράδα αγγίζει το 40% της αξίας του φετινού Παναθηναϊκού, σύμφωνα με το transfermarkt.

Ο Ιωαννίδης με 13 εκατ. ευρώ είναι στην κορυφή, ακολουθεί ο Ουναχί με 12 εκατ. ευρώ κι από 10 εκατ. ευρώ αξίζουν οι Τετέ, Πελίστρι.

Μεγαλύτερη από τον πολυμετοχικό

Στην ίδια ιστοσελίδα, η αξία του πράσινου ρόστερ εκτιμάται στα 106,7 εκατ. ευρώ! Η αξία του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού με Σισέ, Ζιλμπέρτο, Καραγκούνη, Λέτο, Κατσουράνη, Χριστοδουλόπουλο, Νίκη και άλλους σημαντικούς παίκτες τότε, ήταν σύμφωνα με το transfermarkt 100,55 εκατ. ευρώ.

Ακόμα κι αν πουληθεί ο Σπόραρ (4 εκατ. ευρώ η αξία του) και δεν έρθει ένας παίκτης τύπου Κορέα, πάλι η αξία της φετινής ομάδας είναι μεγαλύτερη από τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Αν τοποθετήσουμε τον Ουναχί στη θέση του Τσέριν και τον Μαξ αντί του Μλαντένοβιτς, στην παρούσα φάση εννέα βασικοί έχουν συμβόλαιο μίνιμουμ ένα εκατ. ευρώ.

Μόνο το δεξί μπακ (Κώτσιρας ή Βαγιαννίδης) είναι κάτω από το εκατομμύριο και ο Φώτης Ιωαννίδης. Αλλά όταν κληθεί γι’ αναπροσαρμογή ο διεθνής φορ, θα παίρνει τον χρόνο μίνιμουμ 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό τη στιγμή στο ένα εκατ. ευρώ ετησίως και άνω είναι οι Ντραγκόβσκι, Μαξ, Ίνγκασον, Γεντβάι, Αράο, Μαξίμοβιτς, Τετέ, Πελίστρι, Μπακασέτας, Τζούριτσιτς, Σπόραρ, Βιλένα.

Στην κορυφή

Ο Παναθηναϊκός ήταν λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος στην τρίτη θέση αξίας στο πρωτάθλημα της Stoiximan Super League. Με την έλευση του Πελίστρι και του Ουναχί, όμως, άλλαξαν εντυπωσιακά τα δεδομένα.

Από τον ΠΑΟΚ που ήταν πρώτος έφυγε ο Κουλιεράκης και έπεσε η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ. Έτσι, ο Παναθηναϊκός στην παρούσα φάση και μία εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση των μεταγραφών είναι πρώτος με 106.7 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση είναι ο Ολυμπιακός με 92,15 εκατ. ευρώ κι αν προστεθεί και ο Σέρτζιο Ολιβέιρα με 2,5 εκατ. ευρώ πηγαίνει στα 94,65 εκατ. ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ που αναζητεί έναν στόπερ είναι στα 92 εκατ. ευρώ και η ΑΕΚ στα 72,88 εκατ. ευρώ, με στόχο να φέρει έναν ποιοτικό φορ.

Η χρηματιστηριακή αξία του Παναθηναϊκού φέτος

Η χρηματιστηριακή αξία του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2009-10