Οι διαιτητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών θα εξηγούν ζωντανά τις αποφάσεις του VAR (vid)

FIFA Women's World Cup 2023

i

©FIFA

Οι διαιτητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών θα εξηγούν ζωντανά τις αποφάσεις του VAR (vid)

Κώστας Τόπας 13:39 - 18.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:49 - 14.08.2024

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, διαβεβαίωσε ότι θέλουν οι αποφάσεις των διαιτητών να είναι πιο διαφανείς και ευκολονόητες, γι' αυτό και οι διαιτητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών θα εξηγήσουν ζωντανά τις αποφάσεις του VAR.

Οι διαιτητές θα δίνουν τις εξηγήσεις τους για τις αποφάσεις του VAR και θα μεταδίδονται, τόσο στα γήπεδα όσο και ζωντανά στην τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, ώστε η διαδικασία να είναι «πιο διαφανής». Αυτό δήλωσε ο Πιερλουίτζι Κολίνα, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA.

Αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τους διαιτητές σε ένα τουρνουά μεγέθους Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η εν λόγω διοργάνωση ξεκινά αυτήν την Πέμπτη (20/07) και θα διεξαχθεί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτή η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Μαρόκο φέτος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 στην Αργεντινή τον περασμένο μήνα.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα διαβεβαίωσε ότι οι δοκιμές ήταν πειστικές και πιστεύει ότι το σύστημα θα βελτιώσει τη διαφάνεια του οργάνου διαιτησίας. 

«Θέλουμε οι αποφάσεις των διαιτητών να είναι πιο διαφανείς και ευκολονόητες», εξήγησε ο επικεφαλής της διαιτησίας της FIFA. Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια αξιοσημείωτη απαίτηση των φιλάθλων να γνωρίζουν τι συμβαίνει στις πιο καθοριστικές στιγμές των αγώνων.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, οι διαιτητές θα μπορούν να συμβουλεύονται μια οθόνη στην άκρη του γηπέδου πριν εξηγήσουν την απόφασή τους. Οι διαιτητές θα περιγράφουν τη γνώμη τους μέσω μικροφώνου που θα έχουν ενσωματώσει πάνω τους. 

«Οι διαιτητές που είναι παρόντες στο Σίδνεϊ έχουν ήδη δοκιμάσει το σύστημα PA στα γήπεδα προπόνησης και όλα πάνε καλά», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «πεπεισμένοι ότι αυτό το νέο εργαλείο θα είναι πολύ θετικό για το ποδόσφαιρο».