Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ τον χειμώνα έχει αυξήσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών, σύμφωνα με μελέτη της Howden Insurance Group. Τα προβλήματα αστραγάλου, γάμπας και οπίσθιων μηριαίων εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σοβαρότητα.
Σαν σήμερα (20/11) ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ξεκίνησε επίσημα η 22η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον εναρκτήριο αγώνα μεταξύ του Κατάρ και του Ισημερινού. Δώδεκα μήνες αργότερα, ο ασφαλιστικός όμιλος Howden δημοσίευσε μια μελέτη για τους τραυματισμούς του ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2022-2023, η οποία είναι ιδιαίτερη λόγω της διοργάνωσης του Μουντιάλ στα μέσα του χειμώνα.
Μετά την ανάλυση των επιπτώσεων της υπερφόρτωσης του ημερολογίου στην ευημερία των παικτών, η μελέτη έδειξε ότι οι παίκτες στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πέρασαν κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες περισσότερες στο περιθώριο, λόγω τραυματισμών που υπέστησαν τους μήνες που διεξήχθη το τουρνουά.
3.985 τραυματισμοί καταγράφηκαν στο Top-5 της Ευρώπης
Τον Οκτώβριο του 2022, πριν από τη διοργάνωση, 88 καταγεγραμμένοι τραυματισμοί οδήγησαν σε μέση μη διαθεσιμότητα 11,35 ημερών. Αλλά αυτός ο μέσος όρος αυξήθηκε σε 19,41 ημέρες τον Ιανουάριο του 2023. Οι τραυματισμοί στον αστράγαλο (170%), στη γάμπα/κνήμη (200%) και στον οπίσθιο μηριαίο (130%) είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σοβαρότητα. Τη σεζόν 2022-2023, η μελέτη δείχνει ότι υπήρξαν 3.985 τραυματισμοί στα πέντε κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
«Ελπίζουμε ότι η μελέτη και η ανάλυσή μας θα παράσχουν στους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης πρόσθετες πληροφορίες, καθώς συνεχίζουν να συζητούν με τα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου για την καλύτερη προσαρμογή των εγχώριων και διεθνών ημερολογίων και το γενικό ζήτημα των αγώνων συνωστισμού», δήλωσε ο Τζέιμς Μπάροους, επικεφαλής αθλητισμού στο Howden.
Σωματική και πνευματική κόπωση
Παρά το παρατεταμένη διακοπή μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Bundesliga συγκαταλέγεται στα χειρότερα «χτυπημένα» πρωταθλήματα, με 46 τραυματισμούς τους δύο μήνες μετά τη διοργάνωση, αλλά παραμένει πίσω από την Premier League (49). Τα δύο πρωταθλήματα είχαν αντίστοιχα 14,8% και 23,6% παικτών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Η σειρά των αγώνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα ήταν μια μακρά πηγή συζήτησης για τη σωματική και ψυχική κόπωση των παικτών. Σύμφωνα με τη μελέτη του Howden, περίπου το 44% αισθάνθηκε περισσότερη σωματική κόπωση, 23% περισσότερη πνευματική κόπωση και το 53% αισθάνθηκε περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμούς τον Ιανουάριο σε σύγκριση με άλλες εποχές.
Μετά την ήττα στον τελικό από την Αργεντινή, ο Ραφαέλ Βαράν πήρε κυρίως την απόφαση να τερματίσει τη διεθνή καριέρα του λόγω «ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης» που «έτρωγε τον άνθρωπο». «Το ημερολόγιο είναι ήδη περισσότερο από γεμάτο, οι παίκτες είναι σε υπερένταση και θα είναι ακόμα χειρότερα... Φοβάμαι ότι θα δούμε πολύ μικρότερες καριέρες και ότι οι παίκτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη γαλλική ομάδα πολύ γρήγορα, γιατί σωματικά ή ψυχικά αυτό που ζητάμε σήμερα είναι απλώς πέρα από τα όρια».
🔴Baladeros LIVE: Φάκελος στόπερ στον Ολυμπιακό, Αλμέιδα α λα Μπάγεβιτς και η ημερομηνία του ντέρμπι
Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο