Εγκαταλελειμμένο στάδιο που περιγράφεται ως το «μεγαλύτερο του κόσμου» στη μαύρη λίστα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Εγκαταλελειμμένο στάδιο που περιγράφεται ως το «μεγαλύτερο του κόσμου» στη μαύρη λίστα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Κώστας Τόπας 10:44 - 20.07.2024 / Ανανεώθηκε: 10:44 - 20.07.2024

Ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «το σπουδαιότερο του κόσμου» έχει ουσιαστικά μπει στη μαύρη λίστα από τη φιλοξενία αγώνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 έχει γράψει ιστορία ποδοσφαίρου χρόνια πριν καν ξεκινήσει, με το τουρνουά να είναι το πρώτο που διεξάγεται σε τρία διαφορετικά έθνη.

Το Μαρόκο, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα φιλοξενήσουν αγώνες, με την διοργάνωση να είναι επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που εκτείνεται σε περισσότερες από μία ηπείρους ως αποτέλεσμα.

Επιπλέον, για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της FIFA , ένας αγώνας της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί σε καθεμία από τις Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη - που σημαίνει ότι τρεις ήπειροι θα συμμετέχουν σε αγώνες διοργάνωσης.

Η Ισπανία αρχικά παρουσίασε 15 στάδια ως μέρος της λίστας της, με την Πορτογαλία να έχει υποβάλει τρία και το Μαρόκο έξι. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ποια γήπεδα θα φιλοξενήσουν αγώνες ή σε πόσα γήπεδα από κάθε έθνος θα δοθεί το πράσινο φως.

Ένα από τα ισπανικά γήπεδα στη λίστα ήταν το στάδιο «Μεστάγια» της Βαλένθια, το οποίο έχει χωρητικότητα 70.000 θέσεων για το τουρνουά. Το θέμα, όμως, είναι ότι η Βαλένθια δεν παίζει στο γήπεδο, καθώς δεν έχει φτιαχτεί πλήρως.

Τα επίσημα σχέδια για το γήπεδο αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2006, με τη Βαλένθια να ελπίζει να μετακομίσει σε αυτό στην αρχή της σεζόν 2009/10. Εκείνη την εποχή, ο τότε πρόεδρος της Βαλένθια, Χουάν Σολέρ, είπε ότι θα ήταν «το καλύτερο γήπεδο στον κόσμο» και υπήρχαν σχέδια για το «Μετάγια» να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League το 2010.

Αλλά οι έξι φορές νικητές της La Liga, που είχαν τερματίσει τρίτοι πίσω από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2005/06, σύντομα αντιμετώπισαν οικονομικά ζητήματα που καθυστέρησαν τις εργασίες στο γήπεδο. Υπήρξαν επίσης δυσκολίες στην πώληση του σημερινού γηπέδου του συλλόγου, το οποίο ήταν μέρος των σχεδίων για το άνοιγμα του «Μεστάγια».

Ενώ έχουν γίνει πολυάριθμα σχέδια για την αναζωογόνηση των οικοδομικών εργασιών τα τελευταία χρόνια, με απέλπιδες προσπάθειες να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους, το «Μεστάγια» εξακολουθεί να είναι αχρησιμοποίητο. Και σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Cadena SAR, η ισπανική ομοσπονδία αποφάσισε να αφαιρέσει το στάδιο από τη σύντομη λίστα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, που περιλαμβάνει πλέον 12 χώρους διεξαγωγής.

Ωστόσο, δεν έχει χαθεί ακόμα η ελπίδα. Το δημοσίευμα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Βαλένθια έστειλε ένα mail στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναφέροντας ότι συμφώνησαν να υπογράψουν το συμβόλαιο για το γήπεδο.

Ο σύλλογος, καθώς και το δημοτικό συμβούλιο, φέρεται να προσπαθούν να εξασφαλίσουν παράταση προκειμένου να συμπεριληφθούν ως επιπλέον έδρα στο πλαίσιο της προσφοράς για το Παγκόσμιο Κύπελλο.