Φρίκη στα εργοτάξια των σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σαουδικής Αραβίας - «Μεροκάματο 2 λίρες...»

Φρίκη στα εργοτάξια των σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σαουδικής Αραβίας - «Μεροκάματο 2 λίρες...»

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 21:45 - 21.11.2024 / Ανανεώθηκε: 22:52 - 21.11.2024

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να λάβει τα δικαιώματα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 και πολλοί από τους εργάτες δουλεύουν στα γήπεδα της χώρας υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία. Η κατασκευή του σταδίου «Aramco» που βρίσκεται στο Αλ Κομπάρ -ενός από τα 15 στάδια που προτάθηκαν στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το τουρνουά- έχει ήδη ξεκινήσει. Και ήδη οι εικόνες που κυκλοφορούν, δείχνουν πως πρόκειται για μία εντυπωσιακή δουλειά.

Μία πολύμηνη έρευνα της Daily Mail, όμως, αποκαλύπτει για πρώτη φορά το ανθρώπινο κόστος της τολμηρής προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να αφήσει το στίγμα της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πίσω από τα αισιόδοξα συνθήματα όπως «Οικογενειακός προορισμός» και «Σύνδεση Κοινοτήτων», εκατοντάδες μετανάστες εργάτες ζουν την άλλη πλευρά του... ονείρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σαουδικής Αραβίας.

Η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας υπόσχεται ένα «τουρνουά ενθουσιασμού και καινοτομίας που κόβει την ανάσα», αλλά οι αποκαλύψεις αντικατοπτρίζουν τις συγκλονιστικές συνθήκες που υπέστησαν οι μετανάστες εργάτες στο Κατάρ, αυξάνοντας την προοπτική ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αμαυρωθεί ξανά από εκτεταμένες παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.

Μέρα με τη μέρα, οι εργάτες κοπιάζουν με 10ωρες βάρδιες μέσα στην άγρια ​​ζέστη, σηκώνοντας ατσάλινες ράβδους στη θέση τους, υψώνοντας πύργους από σκαλωσιές και σφυρηλατώντας μεταξύ τους κουφώματα για τις γιγάντιες τσιμεντένιες κολώνες που θα κρατήσουν ψηλά το στάδιο. Για αυτό, μερικοί από τους άνδρες - που κατά κύριο λόγο κατάγονται από το Μπαγκλαντές - λένε ότι κερδίζουν λιγότερο από 2 λίρες την ώρα.

Οι ράβδοι βαρέως μετάλλου δεν είναι τα μόνα πράγματα που τους βαραίνουν. Έχουν επίσης στην πλάτη τους τεράστια χρέη από τις αμοιβές που έπρεπε να πληρώσουν σε αδίστακτους πράκτορες για να βρουν τις δουλειές τους στη Σαουδική Αραβία. «Δουλεύεις δωρεάν για δύο χρόνια», λέει ένας, περιγράφοντας πόσο χρόνο θα χρειαστεί μόνο για να εξοφλήσει το χρέος του.

Μερικοί από τους εργαζόμενους ισχυρίζονται ότι οι εργοδότες τους παρακρατούν τους πρώτους δύο έως τρεις μήνες των μισθών. «Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψω αυτή τη δουλειά γιατί έχουν τα λεφτά μου», ανέφερε σε δηλώσεις του ένας που εργάζεται στο γήπεδο εδώ και τέσσερις μήνες, αλλά έπαιρνε μόνο μισθό ενός μήνα. «Δεν είμαι σίγουρος αν θα πληρωθώ ποτέ πλήρως», πρόσθεσε.

Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εργασίες στο γήπεδο συνεχίστηκαν σε δύο βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο - με μια μικρή παύση στη μέση της ημέρας - παρά την υπερβολική ζέστη και την υγρασία, που συχνά ξεπερνούσε τους 45 βαθμούς. «Πρέπει να το αντέξουμε», λέει ένας άλλος εργάτης. «Είμαστε μούσκεμα στον ιδρώτα. Πρέπει να στύβουμε τα ρούχα μας δύο ή τρεις φορές τη βάρδια».

Γενικότερα, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για τραγικές συνθήκες. Κι όμως, σε λίγες εβδομάδες, η FIFA πρόκειται να απονείμει το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία...