Μετέτρεψαν σε «πολεμική ζώνη» το γήπεδο - Επίθεση Ισραηλινών στον τελικό κυπέλλου Παλαιστίνης

Δακρυγόνα

Μετέτρεψαν σε «πολεμική ζώνη» το γήπεδο - Επίθεση Ισραηλινών στον τελικό κυπέλλου Παλαιστίνης

Κώστας Τσιακλής • 10:30 - 01.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:28 - 14.08.2024

Οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν με δακρυγόνα στον τελικό κυπέλλου Παλαιστίνης και σκόρπισαν τον πανικό στους οπαδούς και τους παίκτες των δύο ομάδων.

Απίστευτα πράγματα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του τελικού κυπέλλου Παλαιστίνης, με τις Ισραηλινές δυνάμεις να εκτοξεύουν δακρυγόνα στον αγωνιστικό χώρο και να σπέρνουν τον πανικό, τόσο στους φιλάθλους όσο και στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

Ο αγώνας διεξήχθη μεταξύ της Markaz Balata και της Jabal Al-Mukaber την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στο «Faisal Al-Husseini International Stadium» στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι πραγματικά θα γινόταν σε έναν απλό ποδοσφαιρικό αγώνα.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις στο ημίχρονο της αναμέτρησης έριξαν δακρυγόνα στον αγωνιστικό χώρο και προκάλεσαν το απόλυτο χάος, με τους οπαδούς και τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να τρέχουν πανικόβλητοι. Όπως αναφέρεται αρκετοί φίλαθλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και τους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, ενώ τρείς από αυτούς νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.

Η Ομοσπονδία της Παλαιστίνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Χωρίς προειδοποίηση, οι στρατιώτες κατοχής έβρεξαν βόμβες αερίου στο γήπεδο, οι οποίες έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο και ανάμεσα στις εξέδρες, όπου ήταν παρόντες εκατοντάδες οπαδοί, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Αλ Ραντζούμπ και κατονόμασε τους Ισραηλινούς ως «νεοναζί». Συγκεκριμένα ο Αλ Ραντζούμπ είπε: «Νομίζω ότι αυτοί είναι οι νεοναζί. Η στόχευση ποδοσφαιριστών και φιλάθλων και η ρίψη δακρυγόνων στον αγωνιστικό χώρο και στο γήπεδο είναι μια κηλίδα στο πρόσωπο της [ισραηλινής] κατοχής. Πιστεύουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων της κατοχής εναντίον του λαού μας και κατά του παλαιστινιακού αθλητισμού από αυτούς τους νεοναζί».

Θέση πήρε και ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Markaz Balata, Σαΐντ Αμπού Σαλέμ, που κατηγόρησε ευθέως τον κατοχικό λαό, λέγοντας: «Αυτή είναι η κατοχή. Θέλουν να κάνουν τη ζωή κόλαση για τον παλαιστινιακό λαό». Οι οπαδοί ήρθαν να δουν την ομάδα τους να παίζει, αλλά η κατοχή δεν θέλει ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο, να ζει μια κανονική ζωή όπως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».

Παρά το γεγονός αυτό, ο αγώνας επανήρχισε έπειτα από τριάντα λεπτά και η Jabal Al-Mukaber επικράτησε με 1-0, χάρη σε γκολ του Ζαΐντ Κιουνμπόρ στο 27’ της αναμέτρησης.