Κυπελλούχος Ευρώπης ένα χρόνο μετά την... γκιλοτίνα: Ο Ρέτσος έκλεισε στόματα...

Κυπελλούχος Ευρώπης ένα χρόνο μετά την... γκιλοτίνα: Ο Ρέτσος έκλεισε στόματα...

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:43 - 30.05.2024 / Ανανεώθηκε: 00:09 - 31.05.2024

Παναγιώτης Ρέτσος. Ένα παιδί που άκουσε πολλά, που τράβηξε περισσότερα και που τώρα, ως Ολυμπιακός από μικρό παιδί, βίωσε το απόλυτο όνειρο, κλείνοντας τα στόματα του κόσμου.

Φαινόμενο Ρέτσος! Αν υπήρχε ένα μηχάνημα να καταγράψει τι υπήρχε στο μυαλό αυτού του παιδιού και να χρησιμοποιηθεί για επιστημονικές μελέτες, τότε ο στόπερ θα κατέρριπτε κάθε πιθανή θεωρία περί ψυχολογίας. Γιατί;

Διότι σχεδόν ολόκληρος ο Ολυμπιακός λαός θα ήθελε να του... πάρει το κεφάλι στην πρώτη στραβή, αλλά εκείνος έγινε ο συμπληρωματικός «βράχος» στο πλευρό του Κάρμο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν το παιχνίδι για τα πλέι οφ με τον Άρη την περασμένη σεζόν. Στο 70ο λεπτό έκανε λάθος κοντρόλ, δεν μάρκαρε τον Ιτούρμπε και στην εξέλιξη της φάσης οι «κίτρινοι» μείωσαν σε 2-1, παίρνοντας την απαραίτητη ψυχολογία για το τελικό 2-2.

Με το τελικό σφύριγμα του αγώνα, ολόκληρο γήπεδο «γιούχαρε» την ομάδα. Όταν ο Ρέτσος πλησίασε τη φυσούνα, η «γιούχα» έγινε ακόμα πιο έντονη. Όμως αυτό το παιδί δεν αντέδρασε. Αντίθετα, έσκυψε το κεφάλι και τη ματιά του με ταπεινότητα και κάνοντας ένα νεύμα προς τον κόσμο, ζήτησε συγχώρεση... Από τότε υπήρξαν πολλά παιχνίδια στα οποία συνέβαινε το εξής παράδοξο. Ο Έλληνας ήταν άψογος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά ένα λάθος τον στιγμάτιζε.

Όπως για παράδειγμα στο ματς με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena» δεν μάρκαρε τον Έλιασον και εκείνος έκανε το 1-0, αφού νωρίτερα ο Ρέτσος για σχεδόν 90 λεπτά ήταν καταπληκτικός ανασταλτικά. Με την Μακάμπι στη Σερβία, έκανε το πέναλτι στο οποίο ευστόχησε ο Ζάχαβι για το 1-3 που έδινε την πρόκριση στους Ισραηλινούς. Με τη Φενέρμπαχτσε έκανε το πέναλτι στον Οσαγί Σαμουέλ, χωρίς νωρίτερα να έχει αφήσει - παρέα με τον Κάρμο - τους Τούρκους να απειλήσουν. Όμως, η εικόνα του από την εποχή Μεντιλίμπαρ και έπειτα έγινε σαφώς πιο καλή. Στο παιχνίδι του έχει μία σιγουριά μεγαλύτερη από αυτή του παρελθόντος και αυτό το έβλεπε το βράδυ της Τετάρτης (29/5) ο κόσμος, που χειροκροτούσε με θέρμη τον αμυντικό του Ολυμπιακού.

Από εκεί που η άμυνα ήταν το τρωτό σημείο των «ερυθρόλευκων», ο Ρέτσος πλέον έχει φέρει μία σταθερότητα σε αυτή. Σαφώς και το γεγονός πως στο πλάι του βρίσκεται ο Κάρμο του δίνει μία παραπάνω βεβαιότητα, λόγω και της ποιότητας του δεύτερου. Αλλά υπάρχει κάτι που εκείνος έχει καταφέρει να το δουλέψει μόνος του! Την ψυχολογία του. Είναι άξιο απορίας και επιστημονικής μελέτης πώς αυτός ο παίκτης κατάφερε να κλείσει τα αυτιά του, προσπαθώντας απλά να κάνει τη δουλειά του μέσα στο γήπεδο.

Βεβαίως, πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει επ' ουδενί έπαρση και παραμένει ταπεινός ακόμα και τώρα, που έφτασε να είναι ένας ποδοσφαιριστής με μεταγραφή 22 εκατ. και παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό. Σε αυτόν, μετά τη σύγκρουση με τον Μπελότι, ο Έλληνας αμυντικός αρνήθηκε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, θέλοντας να προσφέρει στην ομάδα του. Μάλιστα, το χτύπημα σαν να τον ταρακούνησε και ο κεντρικός αμυντικός άλλαξε την μέτρια εικόνα που είχε προηγουμένως. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα μίας σεζόν στην οποία ο Ρέτσος έκλεισε τα αυτιά του, αλλά και όλα τα στόματα....