Τα δύο «Α» δεν θα βάλουν την υπογραφή τους στον «τελικό»

Ο Αϊτόρ κόντρα στον Αραούχο.

i

©intime

Τα δύο «Α» δεν θα βάλουν την υπογραφή τους στον «τελικό»

Γιώργος Σακελλαρίου Βασίλης Πολυχρονόπουλος 09:54 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:43 - 14.08.2024

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τον Αϊτόρ και η ΑΕΚ τον Αραούχο. Δύο παίκτες που κάλλιστα θα μπορούσαν να σφραγίσουν το σημερινό ματς και γενικά το πρωτάθλημα.

Τα μεγάλα ματς, όπως είναι το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ είναι για τους μεγάλους παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα στερηθούν από ένα όπλο. Σημαντικό όπλο για την κάθε ομάδα. Το «τριφύλλι» δεν θα έχει τον Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα. Η Ένωση δεν θα έχει τον αρχηγό της Σέρχιο Αραούχο. Οι δύο Λατίνοι, τα δύο «Α» των ομάδων. Στην κυριολεξία είναι τα «Α» στις ομάδες τους.

Παίκτες που μπορούν να κρίνουν έναν αγώνα. Ο 27χρονος Αϊτόρ στο μοναδικό ντέρμπι των δύο ομάδων που έπαιξε είχε ένα εύστοχο πέναλτι και ήταν καθοριστικός για την ανατροπή. Ο 31χρονος Αραούχο υπέγραψε τη νίκη στην Τούμπα με ένα εκπληκτικό τελείωμα και είναι ο πνευματικός ηγέτης αυτής της ομάδας. Είναι κρίμα που στη μεγάλη μάχη θ’ απουσιάζουν δύο στρατηγοί.

Κομβική απουσία 

Ο Ισπανός εξτρέμ ήταν αυτός που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο 1/4 του πρωταθλήματος. Έπαιξε σε 9 ματς και είχε 8 γκολ. Γκολ με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Τρίπολη, Ιωνικό, χατ τρικ με τον ΠΑΣ, ασίστ με τον ΟΦΗ για το 0-2 και τον Λεβαδειακό για το νικητήριο 1-0 του Βέρμπιτς.

Τόσα ματς κατάφερε να παίξει στο πρωτάθλημα. Στις 23 Οκτωβρίου κι ένα λεπτό μετά την αλλαγή του στα τελευταία λεπτά του ματς με τον Άρη υπέστη ρήξη χιαστών. Ο Παναθηναϊκός έμαθε να ζει χωρίς τον άσο του. Έναν παίκτη που σωματικά δεν είναι «τανκ», αλλά είναι ένας ντελικάτος παίκτης. Ένας ακραίος επιθετικός, που μπορεί να παίξει δεξιά κι αριστερά με άνεση. Αλλά και δεκάρι έχει παίξει με επιτυχία με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο. Ένα βέλος που μπορεί να πληγώσει οποιαδήποτε πλευρά του αντιπάλου με την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός.

Σημαντικός και για την ισορροπία. Δεν κοιτάει μόνο την επίθεση, αλλά και την άμυνα. Γύριζε και βοηθούσε τον μπακ και ειδικά με τον συμπατριώτη του Χουάνκαρ, ο Ισπανός εξτρέμ είχε δημιουργήσει μία εξαιρετική αριστερή πλευρά. Σπουδαίος και στις στατικές φάσεις. Πέναλτι, φάουλ, κόρνερ με το αριστερό του πόδι. Μία απώλεια που ασφαλώς κόστισε στον Παναθηναϊκό. Ενδεχομένως με τον Αίτόρ σε ματς όπως με Ιωνικό, ΟΦΗ, να μην υπήρχαν γκέλες και ψαλίδισμα της διαφοράς.

Στο μέσο της προσπάθειας για την αποκατάσταση από τον τραυματισμό του, σημειώθηκε και μία σημαντική εξέλιξη. Το συμβόλαιό του είχε ισχύ έως 30/6/23, ο ίδιος ήθελε να μείνει, ο Παναθηναϊκός επιθυμούσε να τον κρατήσει κι έτσι ο Αϊτόρ ανανέωσε γι’ ακόμα τρία χρόνια. Ξεκίνησε επίσης την αποθεραπεία στην Ισπανία κι έχει γυρίσει στην Ελλάδα, όπου στα τελευταία ματς ακολουθεί συνέχεια την αποστολή και είναι δίπλα στους συμπαίκτες του.

Ο Αραούχο

Αδιαμφισβήτητα ο πλέον επιδραστικός παίκτης στον τρόπο λειτουργίας της ΑΕΚ δεν είναι άλλος από τον Σέρχιο Αραούχο. Δεδομένα τα γκολ του Λιβάι Γκαρσία, η κλάση του Πινέδα, τα τρεξίματα και οι κινήσεις των Γκατσίνοβιτς και Ελίασον, αλλά η συνεισφορά του Τσίνο μέσα στο γήπεδο δεν συγκρίνεται.

Και δεν είναι μόνο οι αριθμοί του Αργεντινού άσου, που δεν είναι καθόλου άσχημοι ( 7 γκολ και 8 ασίστ σε 29 εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα), αλλά η συνολική παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο και κάποια ατού, όπως η ασφυκτική πίεση που ασκεί στους αντιπάλους του και η επιθετική άμυνα.

Πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι βέβαια, έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά τα οποία τον έκαναν να φορά φέτος το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Όπως η σύνδεση που έχει με τον κόσμο της ομάδας (ο μοναδικός σε τέτοιο βαθμό) και το ότι ξέρει να βγαίνει μπροστά ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Κι αν η απουσία του Σέρχιο Αραούχο δεν ήταν τόσο αισθητή στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αυτό πιστώνεται στον Στίβεν Τσούμπερ, που βρίσκεται ίσως και στην καλύτερη κατάσταση από τότε που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα και κάλυψε το κενό. Ωστόσο και τα δύο αυτά παιχνίδια ήταν στα μέτρα του Ελβετού.

Το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, που χαρακτηρίζεται και ως τελικός, αφού κατά πάσα πιθανότητα η ομάδα που θα το κερδίσει θα πάρει και τον τίτλο της φετινής Super League, είναι πιο κοντά στο στυλ του Τσίνο. Η ένταση στα κόκκινα και οι μονομαχίες φωτιά που αναμένεται να δούμε είναι... βούτυρο στο ψωμί του Αραούχο. Όμως αυτός θα είναι απών...