Ο Γιοβάνοβιτς έχει το «know how» της ανορθόδοξης νίκης

Ιβάν Γιοβάνοβιτς

i

Ιβάν Γιοβάνοβιτς / Intime

Ο Γιοβάνοβιτς έχει το «know how» της ανορθόδοξης νίκης

Μπάμπης Τσιμπίδας 00:06 - 08.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:31 - 14.08.2024

Ένα χρόνο πριν, παραμονές του ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων στο ίδιο γήπεδο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κλήθηκε να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη νίκη εν μέσω μεγάλων προβλημάτων. Και τα κατάφερε...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς καταστρώνει τα σχέδια του για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό υπό αντίξοες συνθήκες. Ο Σέρβος προπονητής δεν ξέρει ποιους και πόσους παίκτες θα έχει στη διάθεση του στο Φάληρο, λόγω του κορωνοϊού.

Πρακτικά, ο Γιοβάνοβιτς θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να έχει καθαρή εικόνα για την ομάδα του. Έχει μία ιδέα, όμως επειδή ο Covid-19 είναι απρόβλεπτος και κάποιοι μπορεί ξαφνικά να παρουσιάσουν συμπτώματα ή να νοσήσουν πιο βαριά, οπότε να τεθούν νοκ-άουτ.

Πάντως, ο Γιοβάνοβιτς έχει διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις στη διάρκεια της σεζόν. Υπήρξαν ματς στα οποία ο 60χρονος τεχνικός είχε μόνο μία αξιόμαχη ενδεκάδα και έναν πάγκο αποτελούμενο από νεαρούς.

Επίσης, ο ο Γιοβάνοβιτς έχει το «know how» από... επικίνδυνες αποστολές στο Φάληρο. Διότι έφερε σε πέρας την περσινή στο ίδιο γήπεδο, σε ένα παρόμοιο χρονικό σημείο. Ένα χρόνο πριν, στις 11 Μαΐου του 2022, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για την 8η αγωνιστική των Play Offs.

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μόνο τη νίκη, για να διατηρήσει το πλεονέκτημα για την έξοδο στην Ευρώπη. Δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία, όπως είναι τώρα, όμως τα περιθώρια ήταν στενά. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός είχε αναδειχτεί πρωταθλητής και έπαιζε για το γόητρο του.

Τότε, ο Γιοβάνοβιτς είχε πολλά προβλήματα. Οι Βέλεθ και Γκατσίνοβιτς ήταν τραυματίες, ο Χουάνκαρ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή αλλά προερχόταν από χτυπήματα στον αστράγαλο. Ο Ρούμπεν ένιωθε μεγάλη κόπωση και δεν έπαιξε βασικός.

Πως λειτούργησε ο Γιοβάνοβιτς; Ρεαλιστικά και βαθμοθηρικά. Απαρνήθηκε τον κλασικό τρόπο παιχνιδιού του, κατέφυγε στο αμυντικό 3-4-3 και έψαξε τα γκολ στις αντεπιθέσεις και στις στατικές φάσεις. Αποφάσεις που δικαίωσαν τον Σέρβο, αφού ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1.

Ο Γιοβάνοβιτς άρχισε στο κέντρο της άμυνας τον Σένκεφελντ, επιστρατεύοντας τον Σάρλια που δεν είχε πολύ χρόνο, και τον Κουρμπέλη, ο οποίος επανερχόταν από τον μονοετή αποκλεισμό του. Ο Σάντσες έπαιξε ως υπηρεσιακός αριστερός μπακ, ενώ στον «άξονα» ο αναπληρωματικός Αλεξανδρόπουλος αντικατέστησε τον Ρούμπεν.

Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός λειτούργησε ανορθόδοξα, ακριβώς επειδή το τάιμινγκ ήταν κομβικό και οι προϋποθέσεις σε βάρος του. Ωστόσο, ο Ιβάν βρήκε τον τρόπο και πήρε αυτό που ήθελε. Αυτό που θα ψάξει και το βράδυ της Δευτέρας, ώστε ο Παναθηναϊκός να φύγει νικητής από τον Πειραιά και προβάρει το στέμμα του πρωταθλητή.