Η μέρα που «έφυγε» ο Ανδρέας των οπαδών του Παναθηναϊκού

Ανδρέας Βγενόπουλος

i

Intime

Η μέρα που «έφυγε» ο Ανδρέας των οπαδών του Παναθηναϊκού

Μπάμπης Τσιμπίδας 18:21 - 05.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:12 - 14.08.2024

Υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, όμως το βέβαιο είναι πως άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος πέθανε πριν εφτά χρόνια, στις 5 Νοεμβρίου του 2016. Το Sportal θυμάται τον παράγοντα που είτε τον λάτρευες, είτε τον μισούσες...

Στα διοικητικά του Παναθηναϊκού δραστηριοποιήθηκαν μεγάλες μορφές, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τη φυσιογνωμία του ελληνικού αθλητισμού. Ο ιδρυτής Γιώργος Καλαφάτης, ο πολυπράγμων «πατριάρχης» του συλλόγου Απόστολος Νικολαΐδης, ο  αεικίνητος Λουκάς Πανουργιάς, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών Αντώνης Μαντζαβελάκης, ο δημιουργός της μπασκετικής δυναστείας Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης που εδραίωσε τη φήμη του Panathinaikos.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες απόλαυσαν την αποδοχή του κόσμου του Παναθηναϊκού και τυγχάνουν καθολικής αναγνώρισης για την προσφορά τους. Ασφαλώς, στην ιστορία του Τριφυλλιού έχουν εμφανιστεί και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, με φανατικούς υποστηρικτές και μεγάλους πολέμιους

Όταν ο Βαρδινογιάννης έφερε στον Παναθηναϊκό τον ακριβότερο προπονητή του κόσμου και οι αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι τη Βουλή
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:22 - 18.06.2023

Όταν ο Βαρδινογιάννης έφερε στον Παναθηναϊκό τον ακριβότερο προπονητή του κόσμου και οι αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι τη Βουλή

Μπορεί ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς να ήταν ο ένας από τους μόλις δύο προπονητές που πέρασαν και από τους τρεις πάγκους, αυτούς του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, ωστόσο το στίγμα του στην Ελλάδα το άφησε για διαφορετικό λόγο.

Αναμφίβολα, στην προαναφερόμενη κατηγορία εντάσσεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο Mr MIG σημάδεψε την πιο πρόσφατη εποχή του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και ακόμα και σήμερα, εφτά χρόνια μετά τον θάνατο του, το όνομα του προκαλεί διχασμό στις συζητήσεις μεταξύ των οπαδών του Τριφυλλιού. Άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως την καταστροφή της ΠΑΕ και άλλοι πιστεύουν ακράδαντα πως εάν κατέληγε ιδιοκτήτης, θα είχε αλλάξει το στάτους της ομάδας.

Αποτελεί αναντίρρητο γεγονός πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. Ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας ο οποίος αμφισβήτησε ανοιχτά την οικογένεια Βαρδινογιάννη και με την πίεση που άσκησε, ανάγκασε τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να ανοίξει τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ και να περάσει στην πολυμετοχικότητα. Προηγουμένως, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ενσάρκωνε τα όνειρα του κόσμου, όμως ουδέποτε ο ηγέτης της ομάδας μπάσκετ ανέπτυξε τη ρητορική που τόλμησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο Βγενόπουλος υπήρξε επιδραστικός και οραματιστής. Όποιο όραμα είχε στο μυαλό του για τον Παναθηναϊκό, δεν κατάφερε και δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει. Σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου του 2016, ο Βγενόπουλος πέθανε από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στα Βόρεια Προάστια.

Ο Βγενόπουλος προερχόταν από οικογένεια με παραγοντική παράδοση στον Παναθηναϊκό και υπηρέτησε τον σύλλογο ως ξιφομάχος. Κατακτώντας πρωταθλήματα Ελλάδας και μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες, ενώ πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Για ένα μικρό διάστημα τη δεκαετία του 1980, ο Βγενόπουλος δούλεψε ως δικηγόρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και επανεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2008, ως επικεφαλής της ΠΕΚ. Μέλος της κίνησης, τουλάχιστον στην αρχή, ήταν και ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο Βγενόπουλος ξόδεψε περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ, απέκτησε το 10% των μετοχών όντας ο δεύτερος μέτοχος μετά τον Τζίγγερ. 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι συνθήκες στον Παναθηναϊκό, η ανοιχτή κόντρα με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και άλλες παράμετροι, δεν επέτρεψαν στον Βγενόπουλο να ολοκληρώσει την εξαγορά της ΠΑΕ. Είτε γιατί δεν αποσκοπούσε εν τέλει σε αυτό, είτε γιατί στο φινάλε δεν είχε τη δυνατότητα. Μετά το 2012, ο «Βγενό» σταδιακά αποστασιοποιήθηκε από τα κοινά του Τριφυλλιού, με το ποσοστό που κατείχε να έχει ουσιαστικά μηδενιστεί από τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Παρέμβαση Αλαφούζου με αιχμές για το Λαμία - Παναθηναϊκός: «Πέρυσι πέντε παίκτες μας κατέληξαν στο νοσοκομείο χωρίς κόκκινη κάρτα!»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

18:23 - 04.11.2023

Παρέμβαση Αλαφούζου με αιχμές για το Λαμία - Παναθηναϊκός: «Πέρυσι πέντε παίκτες μας κατέληξαν στο νοσοκομείο χωρίς κόκκινη κάρτα!»

O Γιάννης Αλαφούζος θυμήθηκε στο «Χ» τους πολλούς τραυματισμούς παικτών του Παναθηναϊκού πέρυσι στο «Αθανάσιος Διάκος» και ευχήθηκε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Ότι άρχισε ο Βγενόπουλος, δεν το τελείωσε ποτέ. Αυτό το «αν» απασχολεί πολλούς φίλους του Τριφυλλιού, οι οποίοι πίστεψαν στις εξαγγελίες του. Όπως και να έχει, ο Βγενόπουλος προκάλεσε σεισμό στον Παναθηναϊκό. Κινητοποίησε τον κόσμο με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της 10ης Απριλίου του 2008, προσέλκυσε εύρρωστους επιχειρηματίες όπως οι Αδαμάντιος Πολέμης, Γιώργος Νίκας, Γιάννης Ξυλάς και Γιάννης Ζολώτας και στάθηκε αφορμή για την εκτόξευση του μπάτζετ και την απόκτηση σπουδαίων ποδοσφαιριστών, όπως οι Σισέ, Ζιλμπέρτο, Λέτο, Κατσουράνης κ.α.

Ακριβώς επειδή ο MR MIG ήταν των άκρων και ποτέ δεν πρέσβευε τη μέση λύση, καλλιέργησε υπέρμετρες προσδοκίες που δεν κατάφερε να δικαιώσει. Ο πήχης ανέβηκε πάρα πολύ και από ένα σημείο και έπειτα, ο Βγενόπουλος αδυνατούσε να ανταποκριθεί… Αλλά πάντα έτσι ήταν ο Βγενόπουλος. Είτε τον λάτρευες, είτε τον μισούσες, αλλά σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητος.